Πανω απο 225 δραχμες η τιμη που θα πρεπει να κυμανθει το βαμβακι

Στα πλαίσια της νέας εκκοκκιστικής περιόδου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, την προηγούμενη Πέμπτη, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Γεωργίας κ. Αργύρη στο Υπουργείο Γεωργίας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες στον τομέα του βαμβακιού.

Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο πρώην Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Μαρίνος Γιαννακίδης, που μίλησε στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή για τα αποτελέσματα της σύσκεψης και της προοπτικές της τιμής του προϊόντος, στο άνοιγμα της εκκοκκιστικής περιόδου.

«Ζητήσαμε από τον Υφυπουργό να μην ισχύσουν τα τιμολόγια για φέτος»,τόνισε στον ΠτΘ, ο κύριος Μαρίνος Γιαννακίδης.

«Το θέμα της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ παραγωγού και εκκοκκιστών παραμένει ανοιχτό λόγω της εμμονής των εκκοκκιστών να παραλαμβάνουν το βαμβάκι κατά δέκα δραχμές λιγότερο από την ελάχιστη τιμή που είναι 183,5, ώστε σε περίπτωση παραβίασης του πλαφόν, να μπορούν να εισπράξουν κάποιες δραχμές ζημία, εφόσον προκαταβολικά έχουν δώσει τα λεφτά. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν συμφωνήσαμε, γιατί έχει καθοριστεί ως ελαχίστη τιμή οι 193 δραχμές και η μέγιστη περίπου οι 212. Από εκεί και πέρα ισχύουν και κάποιες προδιαγραφές όπως στο θέμα της υγρασίας, δεν θα γίνεται δεκτό δηλαδή βαμβάκι με υγρασία παραπάνω από 15%, τουλάχιστον στην αρχή, ούτε και πάνω από 8% ξένη ύλη. Θα πρέπει λοιπόν να δοθούν 15 δραχμές επιπλέον στην τιμή την οποία εμείς φωτογραφίζουμε πάνω από τις 225 δραχμές».

Όπως εκτιμά ο πρώην Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, αύριο Τετάρτη, που ανοίγουν τα εκκοκκιστήρια οι τιμές θα διαμορφωθούν περίπου σε αυτό το ύψος.

Πρόταση των συνδικαλιστών είναι να υπάρξει μία ενιαία τιμή τουλάχιστον από τους συνεταιριστές για να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε πέρυσι, να υπάρχει δηλαδή διαφορά μέχρι και 50 δραχμές στην τιμή.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει υγιές συνδικαλιστικό κίνημα και πρέπει να προλάβουμε πριν να είναι πολύ αργά. Η προσπάθειά μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Γιαννακίδης εκτιμά ότι είναι θέμα της Διοίκησης της ΕΑΣ Ροδόπης να μην ανοίξει φέτος πρώτη τις τιμές, που θα κριθεί από το κατά πόσο θα εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των αγροτών.

«Η τιμή των 215 δραχμών που δόθηκε από ιδιώτες εκκοκκιστές, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Εκτός αν πουν όλα μαζί σε μία αποθήκη όλα μαζί μία ποιότητα. Πώς θα γίνει η αναβάθμιση της ποιότητας όταν έχει υποβαθμιστεί με αυτό τον τρόπο το προϊόν; Ο καλός παραγωγός πληρώνει πάντα τη λάντζα, το μάρμαρο, γιατί δεν μπορεί το βαμβάκι που έχει «10» υγρασία να έχει την ίδια τιμή με αυτό που έχει «20» και «25».Οι εκκοκκιστές έχουν τεράστια ευθύνη για αυτό το θέμα».

Κατά τον κ. Γιαννακίδη είναι απαραίτητη η αναβάθμιση του προϊόντος ώστε το Ελληνικό βαμβάκι να ανακαταλάβει την πρώτη θέση που είχε πριν χρόνια στην παγκόσμια αγορά. «Θα πρέπει να εξυγιανθεί η αγορά, να γίνονται έλεγχοι αν θέλουμε η αγορά του βαμβακιού να έχει μέλλον».

Όσον αφορά την επιστροφή χρημάτων της συνυπευθυνότητας, εκτιμά ότι θα είναι 80 δραχμές αν δεν υπάρξει υπέρβαση του στρεμματικού πλαφόν που έχει οριστεί για τη χώρα μας.

Δάμων Δαμιανός

Άννα Πατρωνίδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.