Παναγιωτης Μεταξατος, αντιπροεδρος ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ: «Στην Ελλαδα δεν ξερουμε τι ειναι αγροτουρισμος»

Ένα ακόμα βήμα προσπαθούν να κάνουν οι ακόμα μη θεσμοθετημένες, αλλά λειτουργούσες στην πραγματικότητα αγροτουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα από την Δευτέρα έως Τετάρτη, 1-3 Σεπτ. 2008, στα καταλύματα της Κριτονού, στην τοποθεσία Θηνιά, στην Κεφαλονιά.

Ο Αντιπρόεδρος της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, κ. Παναγής Μεταξάτος, είναι ο καταρχήν εμπνευστής και κύριος οργανωτής της προσπάθειας, ώστε οι επιχειρηματίες του αγροτουρισμού να προσπαθήσουν να εκφραστούν συλλογικά στις επαφές τους με τον επόμενο κρίκο της τουριστικής αλυσίδας, τα πρακτορεία ταξιδιών, τα τουριστικά γραφεία και, βέβαια, τους «φιλοξενούμενους» στις αγροτουριστικές επιχειρήσεις.

Στο μεταίχμιο Θέρους προς Φθινόπωρο, μέσα στη Φύση, στις αχυρένιες καλύβες της Κριτονού, με προϊόντα διατροφής από το ίδιο το αγρόκτημα Κριτονού (βιολογικές καλλιέργειες), οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) για τη συλλογική προώθηση των αγροτουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες θα συμμετέχουν σε αυτή τη νέα προσπάθεια.

Την πρώτη μέρα (Δευτέρα, 1/9/08) οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες του αγροτουρισμού θα συζητήσουν και θα συναποφασίσουν για τους σκοπούς και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων μιας δομής προώθησης των επιχειρήσεών τους.

Τη δεύτερη μέρα (Τρίτη, 2/9/08) οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν το καταστατικό του συλλογικού σχήματος (το οποίο μπορεί να είναι συνεταιρισμός ή ΕΠΕ), καθώς και τους τρόπους χρηματοδότησης, δηλαδή το επιχειρηματικό σχέδιο. Ο κ. Π. Μεταξάτος, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Ένωσης Αγροτουρισμού Ιονίων, προετοιμάζει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης για την Κεφαλονιά, αλλά και γενικότερα για τα Ιόνια στους συμμετέχοντες εκπροσώπους αγροτουριστικών επιχειρήσεων. Σήμερα μιλά στον ΠτΘ για το θέμα του αγροτουρισμού και τον τρόπο λειτουργίας του στην Ελλάδα, ενώ δεν διστάζει να καταγγείλει συμφέροντα που υποκρύπτονται πίσω από το θέμα τα οποία αν και δεν έχουν σχέση με αγροτουρισμό εν τούτοις παίρνουν τις επιδοτήσεις ξεπουλώντας γη σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα

ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ

ΠτΘ: κ. Μεταξάτο, είστε αντιπρόεδρος της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ. Θα θέλαμε ξεκινώντας να μας δώσετε το πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας…

Π.Μ.: Η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει ως στόχο την ανάπτυξη και την προώθηση του αγροτουριστικού κινήματος στην Ελλάδα. Με βάση αυτή την αρχή, την οποία συστήσαμε πέρσι τον Αύγουστο στην Κεφαλονιά, στο ίδιο μέρος που κάνουμε και τη φετινή συνάντηση, αποφασίσαμε όλες οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούμε στην Ελλάδα να συνενωθούμε σε ενώσεις και να δημιουργήσουμε ένα πανελλήνιο σύνδεσμο αγροτουριστικών επιχειρήσεων για να μπορούμε να συμμετέχουμε στις συζητήσεις που έχει αρχίσει και προωθεί το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και αφορούν στο νομοσχέδιο το σχετικό με τον τουρισμό υπαίθρου και τον αγροτουρισμό. Μέχρι σήμερα δεν μας καλύπτει η υφιστάμενη νομική κατάσταση και προσπαθούμε να βρούμε με ποιους όρους θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας.

Ο αγροτουρισμός στην Ελλάδα

ΠτΘ: Στην Ελλάδα ακόμη οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι μη θεσμοθετημένες;

Π.Μ.: Δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου στην Ελλάδα. Έχουμε αγροτουριστικές επιχειρήσεις, αλλά δεν ήταν οργανωμένες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι ομοσπονδίες από διάφορες περιφέρειες της Ελλάδος και υπάρχει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων που τον έχουν συστήσει οι ομοσπονδίες. Τώρα πια συνδικαλιστικά έχουμε λόγο και θέση. Το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να αποδεχθεί τις οργανώσεις μας και να συζητήσει μαζί μας για τις όποιες αποφάσεις θέλει να πάρει. Μέχρι τώρα δεν ρώταγε κανένα και φοβάμαι ότι όταν τα πράγματα γίνονται για μένα χωρίς εμένα κάτι δεν πάει καλά.

ΠτΘ: Παρόλα αυτά όλοι μιλούν για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Πιστεύετε ότι ως χώρα έχουμε δρόμο να διανύσουμε επάνω σε αυτό το θέμα;

Π.Μ.: Ειλικρινά όχι, απλά έχουμε πολύ δρόμο, αλλά εμείς που ασχολούμαστε με το θέμα, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα οδηγούνται σε λάθος βάση.

ΠτΘ: Τι εννοείτε;

Π.Μ.: Όταν παίρνει άδεια αγροτουριστικής επιχείρησης μονάδα 2600 κλινών με τρία γήπεδα γκολφ 12,5 στρεμμάτων στην Αταλάντη και, μάλιστα σε ξένη βρετανική εταιρεία αυτό σίγουρα δεν είναι αγροτουρισμός. Εμείς εννοούμε αγροτουρισμό οικογενειακές επιχειρήσεις που δουλεύει η οικογένεια και το πολύ – πολύ δυο – τρεις χωριανοί, που παράγουν προϊόντα του τόπου τους, που κάνουν εκδηλώσεις, που οι άνθρωποι μαθαίνουν τον πολιτισμό τους. Το ερώτημα είναι πότε η Ελλάδα είχε γκολφ ή έκανε τέτοιου είδους μαζική εξαγωγή τουρισμού για να θεωρείται αυτό αγροτουριατική επιχείρηση. Άρα λοιπόν κάποιοι μέσα σε αυτό το παιχνίδι παίζουν στην πλάτη μας. Ξέρουμε ποιοι βρίσκονται από πίσω βέβαια. Είναι η Αγροτουριστική την οποία διαλύουν στο Υπουργείο, γιατί κατάλαβαν ότι πια δεν εξυπηρετεί συμφέροντα πραγματικά των ελληνικών επιχειρήσεων. Το ίδιο πάνε να κάνουν τώρα στην Κρήτη, στη Μονή Τοπλού, όπου 25000 στρέμματα θέλουν να τα ξεπουλήσουν στους Βρετανούς για να τα κάνουν και αυτά αγροτουριστική επιχείρηση με δέκα γήπεδα γκολφ. Αν είναι δυνατόν… Εδώ δεν έχουμε νερό να πιούμε, θα ποτίζουμε το γκαζόν; Τα καταγγέλουμε όλα αυτά και φωνάζουμε διαρκώς. Επιτέλους ας σκύψει το κράτος και ας δει ποιοι είναι αυτοί που έχουν μια αγροτουριστική επιχείρηση, ας την περιγράψει και ας τη ρυθμίσει μέσω νομοθετημάτων. Εμείς έχουμε κάνει σχεδιασμό. Ο ΕΛΟΤ έχει θέσει προδιαγραφές και συμφωνούμε με αυτές, αλλά δεν είναι δυνατόν να τις καταστρατηγούν ανάλογα με το πού βολεύει. Δεν αναφέρομαι τόσο στο Υπουργείο όσο σε αυτές τις επιχειρήσεις που υποτίθεται ότι επηρεάζουν τις αποφάσεις του Υπουργείου. Δεν ξέρει κανείς στην Ελλάδα τον αγροτουρισμό. Λέει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του.

ΠτΘ: Αν θέλαμε να δώσουμε ένα ακριβή ορισμό του αγροτουρισμού, τι θα λέγαμε;

Π.Μ.: Είναι μια δραστηριότητα που γίνεται κατ’ αρχήν σε αγροτική περιοχή και όχι σε τουριστικές περιοχές, γιατί για μια περιοχή όπως αυτή της Μυκόνου, δεν μπορεί να μιλάμε για αγροτουρισμό δηλαδή σε μέρη που ήδη υπάρχει ο θαλάσσιος ή καλοκαιρινός τουρισμός. Ο αγροτουρισμός γίνεται σε αγροτικές περιοχές, οι οποίες παράγουν αγροτικά προϊόντα. Μιλάμε για κατανάλωση τοπικών προϊόντων. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αγροτουρισμό και να σερβίρονται βουτυράκια lurpark ή γκούντα τυρί, όταν έχουμε φέτα, έχουμε μυζήθρα και τα δικά μας προϊόντα. Πώς είναι δυνατόν να σερβίρω λουκάνικα Φραγκφούρτης; Αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα, αλλά όμως πρέπει να σας πω και το εξής. Αν η μητέρα μου κάνει μια τυρόπιτα χωριάτικη και έρθει στην επιχείρησή μου για έλεγχο, το Υπουργείο Υγιεινής θα με γράψει και θα με κλείσει, γιατί δεν έχω άδεια να κάνω τυρόπιτα. Άρα αυτή την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς δεν μπορώ να την παρουσιάσω. Όμως για αυτή έρχεται ο τουρίστας. Αν έρθουν και βρουν μια γυναίκα η οποία καθαρίζει τα δωμάτια, να καθαρίζει και πατάτες για την κουζίνα, το ΙΚΑ θα με βάλει πρόστιμο. Εμείς όμως δεν είμαστε επιχειρήσεις που μπορούμε να έχουμε προσωπικό εξειδικευμένο. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί. Έχουμε κάποια προβλήματα πολύ σημαντικά, τα οποία δεν μπορούν να λυθούν με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Στο εξωτερικό τα έχουν λύσει αυτά. Δεν οδηγούμαστε τυφλά. Υπάρχει ήδη μπούσουλας που ισχύει για τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις στα ευρωπαϊκά κράτη.

ΠτΘ: Σε αυτή τη συνάντηση θα ασχοληθείτε με τα συγκεκριμένα προβλήματα;

Π.Μ.: Εκπροσωπώ την Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα αγροτουριστικό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση που λέγεται Agrotournet .Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν δέκα χώρες θα τα παρουσιάσουμε στη συνάντηση, ώστε να γίνει κατανοητό τι ακριβώς εννοούμε, όταν μιλάμε για αγροτουρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν στοιχεία και πληροφορίες τα οποία θα τα δείξουμε στους συμμετέχοντες. Θα δείξουμε τις επιχειρήσεις και τη λειτουργία τους οι οποίες έχουν επιλεγεί στο εξωτερικό και λειτουργούν ως αγροτουριστικές μονάδες.

ΠτΘ: Πριν ένα χρόνο περίπου σε ρεπορτάζ της εφημερίδας σχετικά με τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή μας είχε διαπιστωθεί ότι οι περισσότερες φθίνουν. Γιατί;

Π.Μ.: Όταν έδωσαν τα δάνεια μέσω ΟΠΑΧ ή μέσω Leader, δυστυχώς και από την άλλη ίσως καλά έκαναν – προσέξτε πώς σας μιλώ γιατί είμαι υπέρ του τοπικού στοιχείου, γιατί αν μπορούσαν να δώσουν χρήματα σε ένα αγρότη για να φτιάξει ένα σπίτι, καλά έκαναν και καλά έκανε και το έφτιαξε κι ας μη το νοίκιασε ποτέ και ας το έδωσε στην κόρη του προίκα, – παρόλα αυτά εδόθη τέτοια βαρύτητα στο θέμα και δεν πήραν άνθρωποι που είχαν σχέση με τον τουρισμό, που είχαν δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία και να φτιάξουν μια αγροτουριστική επιχείρηση. Άλλο φτιάχνω ένα σπίτι και άλλο κάνω μία επιχείρηση. Εύκολα κάνεις ένα σπίτι. Πήραν λοιπόν τα δάνεια και την επιδότηση και έφτιαξαν ένα σπίτι, αλλά πώς θα φιλοξενήσεις ένα πελάτη και πώς θα τον εξυπηρετήσεις αν δεν έχεις ιδέα. Πώς αξύριστος και με μαύρα νύχια και με παλιά ρούχα, γιατί είσαι αγρότης και επειδή έτσι έχεις μάθει, θα εξυπηρετήσεις τον πελάτη; Πρέπει να τηρείς άλλους κανόνες υγιεινής. Πώς λοιπόν να συμβαδίσουν αυτά τα δύο τα οποία είναι εντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους και διαφορετικά. Εμείς λέμε να μη συνεχισθεί το ίδιο λάθος. Ας δοθούν τα χρήματα ή οι ευκαιρίες σε αυτούς οι οποίοι κατά κύριο επάγγελμα είναι ξενοδόχοι ή τουλάχιστον έχουν σχέση με τον τουρισμό, οι οποίοι και θα συνεργαστούν με τους τοπικούς αγρότες, παραγωγούς. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη.

ΠτΘ: Πόσες αγροτουριστικές επιχειρήσεις έχουμε στην Ελλάδα;

Π.Μ.: Υπολογίζουμε ότι είναι περίπου 4000. Δεν είναι λίγες είναι περίπου ένα 10% του συνολικού αριθμού επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων, καταλυμάτων.

ΠτΘ: κ. Μεταξάτο σας ευχαριστούμε πολύ.

Π.Μ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.