ΣΥΡΙΖΑ ενοψει επισκεψης Ερντογαν: «Ζηταμε ενημερωση των πολιτικων αρχηγων»

«Η κυβέρνηση και τον κόμμα της ΝΔ χειρίζονται το θέμα της Τουρκίας με εσωκομματικούς όρους», αναφέρουν από την Κουμουνδούρου

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφής: στηρίζουμε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων», αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου για τα ελληνοτουρκικά με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αλλά και την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στην «Καθημερινή της Κυριακής», ενώ ταυτόχρονα ζητούν να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για το τι θα συζητηθεί, πριν τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ταυτόχρονα τις κόκκινες γραμμές του κόμματος σε σχέση με τον διάλογο : «αποστρατιωτικοποίηση και κυριαρχία. Τονίζουμε τη σαφή προοπτική της Χάγης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Όχι σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση. Και με καθαρή στρατηγική που θα δεσμεύει την Τουρκία στον διάλογο ώστε να μην μπορεί να αξιοποιήσει αύριο την εικόνα του καλού παιδιού και μετά να επανέλθει στην ένταση όταν αποκομίσει τα οφέλη που θέλει (πχ. F16). Άλλωστε έχουμε κάνει και σχετικές προτάσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν ότι «δυστυχώς όπως έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά από το 2021, στη ΝΔ του κ Μητσοτάκη δεν υπάρχει μια τέτοια συγκροτημένη στρατηγική με αρχή μέση και τέλος για την Τουρκία. Η κυβέρνηση και τον κόμμα της ΝΔ χειρίζονται το θέμα της Τουρκίας με εσωκομματικούς όρους. Με κριτήριο τις εσωτερικές τους ισορροπίες και τα εσωκομματικά τους παιχνίδια και όχι το συμφέρον της χώρας. Με τα γνωστά αποτελέσματα. Με τον πρωθυπουργό πότε να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτελεί εθνική εξαίρεση, λέγοντας ότι ο πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη για εμάς με στόχο να αλιεύσει ψήφους σε πιο σκληρό ακροατήριο και πότε να μιλά για υποχωρήσεις για να προσεγγίσει άλλο ακροατήριο».

Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν επισημαίνοντας ότι «και τώρα στη ΝΔ φθάνουν στο σημείο να χωρίζουν τους ρόλους με τον κ. Σαμαρά για να παίξουν αυτό το πολιτικό παιχνίδι : ότι δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει διάλογο ενώ ο νυν θέλει.

Την ίδια στιγμή το μήνυμα που βγαίνει προς την Τουρκία και στους εταίρους μας είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει συνεκτική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος, την οποία προωθεί αποφασιστικά αλλά επιδίδεται σε εσωκομματικά παιχνίδια».

Από την Κουμουνδούρου καταλήγουν ως εξής: «Στο πλαίσιο αυτό δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη και ζητάμε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για το τι θα συζητηθεί, πριν τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Άλλωστε θυμίζουμε ότι πριν την προηγούμενη Σύνοδο (τον Μάρτιο 2016) είχε συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσουμε σαφή απάντηση για το πώς και σε ποιο πλαίσιο θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες. Ένα θέμα το οποίο αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση να απαντήσει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.