Παγκοσμιο Πρωταθλημα Μπασκετ στη Σαιταμα

Ο πρόεδρος της Α.Ε. Κομοτηνής Νίκος Κατσίμπρας, με τους γιους του, Γιώργο και Φώτη ήταν οι τρεις μοναδικοί Κομοτηναίοι που παρακολούθησαν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Ιαπωνία από την αρχή του, το οποίο στέφθηκε για μας από τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής μας καθώς αυτή ανέβηκε στη 2η θέση του βάθρου.

Η επιστροφή γεμάτη από εικόνες, εμπειρίες από έναν άλλο πολιτισμό, αλλά και πλούσια συναισθήματα, έχοντας παρακολουθήσει οκτώ νικηφόρους αγώνες της Εθνικής μας. Ο κ. Κατσίμπρας κάνει μια περιληπτική ανάλυση της άριστης ελληνικής απόδοσης, ταυτόχρονα κάποιες παρατηρήσεις για το ταμπεραμέντο των αμερικάνων, οι οποίοι σίγουρα δεν δέχονται την ήττα. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος οι αμερικάνικες εφημερίδες που κυκλοφορούσαν στην Ιαπωνία αφιέρωναν πολύ λιγότερο χώρο στις νίκες της Εθνικής μας από ό,τι σ’ αυτές άλλων ομάδων και, μάλιστα, κάποιες φορές δεν ανέφεραν ούτε το σκορ της νίκης.

«Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στέφθηκε από τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας που κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Η καλύτερη θέση που είχε κατακτήσει μέχρι τώρα ήταν η τέταρτη. Μπορούσαμε να πετύχουμε και την πρώτη θέση αλλά η κόπωση ήταν μεγάλη μετά από οκτώ νικηφόρους αγώνες. Κερδίσαμε άνετα όλους τους προκριματικούς παρά το ότι είχαμε ανεβοκατεβάσματα. Κερδίσαμε άνετα τους κινέζους οι οποίοι δεν το πίστευαν ότι έχασαν. Η αλήθεια είναι ότι οι κινέζοι δεν είχαν καλή ομάδα, με εξαίρεση τον Γιάο Κιν, με ύψος 2,17, ο οποίος κρατούσε όλη την ομάδα. Ούτε οι γάλλοι μπόρεσαν να ανταγωνιστούν την Εθνική μας.

Όταν περάσαμε στους 4, ο στόχος ήταν να κερδίσουμε τους αμερικάνους, όχι μόνο για λόγους αθλητικούς αλλά και για ιδεολογικούς. Όταν κερδίσαμε τους αμερικάνους άρχισαν τα περίεργα. Το πρώτο ήταν ότι οι αμερικάνοι δεν δέχτηκαν την ήττα από την Ελλάδα γι’ αυτό και την ημέρα της απονομής δεν βρισκόντουσαν εκεί. Για πρώτη φορά στα χρονικά της FIFA, παρόλο που ο αντιπρόεδρος είναι ο έλληνας Βασιλακόπουλος, πήραν το μετάλλιο της τρίτης θέσης μια μέρα πριν τον τελικό κι έφυγαν. Δεν ήθελαν να είναι παρόντες στην απονομή και ν’ ακούσουν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας ή της Ισπανίας. Θα προτιμούσαν βέβαια ν’ ακουστεί ο ύμνος της Ισπανίας, όπως κι έγινε.

Η αλήθεια είναι ότι στο 9ο παιχνίδι δεν «τράβηξε» ούτε ο προπονητής, ούτε οι παίκτες. Οι ισπανοί φάνηκαν πολύ καλοί, γιατί δεν είχαμε απόδοση. Είναι, όμως, προτιμότερο που χάσαμε μ’ αυτή τη διαφορά από το να χάναμε μ’ ένα πόντο, σύμφωνα με τους νόμους του μπάσκετ».


Η ιστορία δεν διδάσκει ούτε καν προβληματίζει σε κάποιες περιπτώσεις. Παράδειγμα οι ιάπωνες οι οποίοι όχι μόνο έχουν υιοθετήσει έναν αμερικάνικο τρόπο σε πολλά πράγματα αλλά και στον αγώνα της Ελλάδας με την Αμερική υποστήριζαν την Αμερική. «Τούς θυμίζαμε τη βόμβα στη Χιροσίμα αλλά δεν έδιναν σημασία. Οι νέες γενιές έχουν ξεχάσει πολλές σελίδες ιστορίας, γι’ αυτό και αμερικανοποιήθηκαν» είπε ο Νίκος Κατσίμπρας.

Η φιλόξενη Ιαπωνία

Αν δεν είναι κάποιος εξοικειωμένος με τα θαλασσινά, το ωμό φαγητό, τα φύκια και τις περίεργες σάλτσες δύσκολα θα προσαρμοστεί στην γιαπωνέζικη κουζίνα. Επίσης, αν έχει συνηθίσει τις 20 και πλέον μέρες άδεια που έχουμε στην Ελλάδα, δε θα προσαρμοστεί στον τρόπο επαγγελματικής ζωής, γιατί στην Ιαπωνία οι μισθοί είναι μεν υψηλοί αλλά οι άδειες λίγες. Γι’ αυτό το λόγο η ιαπωνική κυβέρνηση σκέφτεται να υιοθετήσει τις 20 μέρες άδεια για τα νέα ζευγάρια, μέχρι να κάνουν παιδιά, γιατί η Ιαπωνία έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας. «Δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα γι’ αυτό και 2/3 της ενέργειας προέρχονται από την πυρηνική, αν και οι ίδιοι είναι κατά της ατομικής ενέργειας».

Ο Νίκος Κατσίμπρας έμεινε εντυπωσιασμένος από τη φιλοξενία των ιαπώνων, αλλά και από την έφεσή τους στις νέες τεχνολογίες. «Είναι φιλικοί, μας συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά αλλά είναι προγραμματισμένοι σαν κομπιουτεράκια. Τα παιδιά από δύο ετών γνωρίζουν τη γλώσσα τους, παρόλο που είναι πολύ δύσκολη. Έχει τρεις διαλέκτους και αποτελείται από 10.000 γράμματα.

Στα τέσσερά τους μαθαίνουν υπολογιστές και από πέντε ετών αρχίζουν το σχολείο, στο οποίο οι μαθητές προχωρούν ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Οι ιάπωνες επιμένουν στην εξειδίκευση. Ο καθένας γνωρίζει αποκλειστικά και μόνο τη δουλειά του και δεν ασχολείται με τίποτε άλλο. Έχουν πολύ μεγάλη υπομονή.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει εγκληματικότητα, γι’ αυτό και αφήνουν ανοιχτά τα αυτοκίνητά τους. Ό,τι και να χαθεί το εντοπίζουν».

Ο κ. Κατσίμπρας εξήγησε ότι στο πλαίσιο της ευγένειάς τους οι ιάπωνες μπορούν να δείξουν το δρόμο σ’ έναν επισκέπτη ή και να τον οδηγήσουν εκεί που θέλει να πάει. «Οι αποστάσεις στο Τόκιο είναι τεράστιες. Μέναμε στο Τόκιο και η Σαϊτάμα ήταν σε απόσταση 1 – 1,5 ώρα, ανάλογα με το τρένο που επιλέγαμε. Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Τόκιο μπορούν να φιλοξενηθούν 3 εκατομμύρια άτομα σε περίπτωση ατομικής βόμβας ή ισχυρού σεισμού. Το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους σταθμούς». Χαρακτηριστικό τους η απόλυτη συνέπεια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς καμία καθυστέρηση στην αναχώρηση ή την άφιξη.

Εξοικείωση με τους σεισμούς

Οι ταξιδιώτες έζησαν και την εμπειρία τεσσάρων σεισμικών δονήσεων. «Ο ένας σεισμός ήταν γύρω στα 4,9 ρίχτερ και ο άλλος γύρω στα 5,5. Οι κάτοικοι δεν δίνουν μεγάλη σημασία, απλά τρέχουν στις τηλεοράσεις για να πληροφορηθούν το μέγεθος του σεισμού και να επιλέξουν τι πρέπει να κάνουν» σημείωσε ο κ. Κατσίμπρας. Ο πληθυσμός του Τόκιο ανέρχεται σε 12,5 εκατομμύρια και φτάνει στα 25 εκατ. με τον πληθυσμό στα περίχωρα. Το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται στα 42.000 ευρώ. «Παρόλα αυτά υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν να φάνε, γενικά υπάρχει μεγάλη οικονομική απόκλιση».

Η έκταση της Ιαπωνίας είναι τριπλάσια από αυτήν της Ελλάδας αλλά δεν υπάρχει μέρος που δεν έχει αξιοποιηθεί. «Για παράδειγμα, κάνουν ανακύκλωση σκουπιδιών για να επιχωματώσουν τη θάλασσα. Πολλά ποτάμια στον κόλπο του Τόκιο είναι με θαλασσινό νερό, γιατί τα υπόλοιπα μέρη έχουν επιχωματωθεί».Το Τόκιο είναι μια πολύ καθαρή πόλη, όπου το τσιγάρο απαγορεύεται παντού αν και οι ιάπωνες είναι φανατικοί καπνιστές. Διασκεδάζουν μόνο το βράδυ της Παρασκευής, αλλά μόλις καταλαβαίνουν ότι έχουν πιει αρκετά φεύγουν με κάποιο αυτοκίνητο. Δεν παίρνουν ταξί γιατί οι τιμές είναι πολύ υψηλές.

Το χαμηλότερο εισιτήριο κόστιζε 1,5 ευρώ, ενώ έφτανε μέχρι και τα 15. Έχουν ένα υπερσύγχρονο τρένο, το οποίο ονομάζεται «Καρχαρίας» και πηγαίνει στο Κιότο, τη Σαϊτάμα, τη Χιροσίμα με απίστευτες ταχύτητες αλλά είναι πολύ ακριβό. Η Χιροσίμα απέχει 560 χλμ από το Τόκιο και η απόσταση διανύεται σε 2 ώρες. Το εισιτήριο κοστίζει 210 ευρώ.

Η Ιαπωνία έχει πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία και πολιτισμό, ίχνη και δείγμα των οποίων φιλοξενούνται στα μουσεία της. Σε «μουσειακό» επίπεδο μάλλον βρίσκεται και ο στρατός καθώς η χώρα διαθέτει μόνο μισθοφορικό της τάξης των 250.000 αντρών.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.