Παγκοσμια Ημερα της Γυναικας

Πέντε γυναίκες και δύο άντρες στέλνουν το δικό τους μήνυμα

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή, μιας και η 8η Μαρτίου από το 1977 και μετά καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
 
Η 8η Μαρτίου διόλου τυχαία επιλογή, καθότι στις 8 Μαρτίου του 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, πραγματοποίησαν μία εκ των μεγαλύτερων διαμαρτυριών, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη ωστόσο Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
 
Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή τιμάται με πληθώρα εκδηλώσεων σε όλον τον κόσμο. Έτσι και στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και την Ροδόπη ειδικότερα, στην οποία και φέτος, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, σύλλογοι και ομάδες, έχουν φροντίσει να αποτίσουν τα ελάχιστα στις γυναίκες του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
 

Εξαιρετική άλλωστε, μεταξύ άλλων, και η φετινή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη βράβευση γυναικών της καθημερινότητας του τόπου μας, που μέσα από την πορεία και το έργο τους έχουν ξεχωρίσει αποδεικνύοντας ότι για το «θηλυκό γένος» εμπόδια και όρια δεν υφίστανται.
 
Άλλωστε οι γυναίκες σήμερα, παρά τα όσα θέλουν οι σύγχρονες και σε θεωρητικό επίπεδο φιλελεύθερες και ανεπτυγμένες κοινωνίες, να πιστεύουν και να υποστηρίζουν, συνεχίζουν επί καθημερινής βάσεως να αντιμετωπίζονται ως φύλο «ασθενές», σε ό, τι αυτό και αν συνίσταται.  Ξεκινώντας από την εμφανή λεκτική και σωματική βία, την αφανή και την εμφανή σεξιστική αντιμετώπισή τους, δυστυχώς από την πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας ακόμη και σήμερα  –πώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν  μία από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις εξέλεξε ως Πρόεδρο έναν άνθρωπο που  αντιλαμβάνεται το γυναικείο φύλο μόνο ως σεξουαλικό αντικείμενο – ,  και καταλήγοντας στην τεράστια παρανόηση, από  πλευράς γυναικών, όρων συνδεδεμένων με το φύλο μας όπως αυτός του «φεμινισμού» που σίγουρα δεν ευνοούν τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Παρά το γεγονός ότι το ημερολόγιο δείχνει 2017, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ουσιαστικά έχει αλλάξει ελάχιστα, και κυρίως μόνο «στα χαρτιά». Ο καθημερινός άλλωστε αγώνας των γυναικών, προς απόδειξη για μας τουλάχιστον του αυτονοήτου, δεν έγινε λιγότερο σκληρός, ούτε λιγότερο  άνισος.
 
Παρά ταύτα, ο «ΠτΘ» παραδοσιακά ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, τιμά γυναίκες του τόπου  μας, που ξεχωρίζουν. Φέτος ο λόγος δίδεται σε μία εκ των εξεχουσών γυναικών επιχειρηματιών του τόπου μας την κ. Μελίνα Τάσσου, των «Κικόνων» (εδώ), που ξεκίνησε από την αρχή και έφτασε να κάνει διεθνές brand το κρασί που παράγει με σήμα το κομψό αλογάκι των Κικόνων, των πρώτων κατοίκων της Θράκης,  την επαγγελματία κ. Νανά Αθανασίου (εδώ), οδηγό ταξί, που έμαθε  τα μυστικά του επαγγέλματος από τον πατέρα της και δεν διανοήθηκε ποτέ να κάνει στη ζωή της κάτι άλλο, και τις δυο υπέροχες νέες φοιτήτριες του Τμήματος Φιλολογίας του Δημοκριτείου, τη Χρύσα Αναστασίου και τη Μαρία Μιχαηλίδου (εδώ), που αγαπούν τα αρχαία ελληνικά και λατινικά με πάθος, δεν παύουν όμως με αφετηρία και τα κλασικά γράμματα να τις ενδιαφέρει η πορεία των γυναικών στη ζωή, στον επαγγελματικό χώρο, στην κοινωνία…
 

Στο αφιέρωμά μας περί γυναικών  μετέχουν όμως  με τον δικό τους τρόπο και δυο πολύ σημαντικοί στις ζωές μας ως γυναικών άνδρες. Ο ξανθιώτης ποιητής και συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος (εδώ), που παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο πρωταγωνιστεί η γυναίκα στην ποίησή του: ως μούσα, ως αφορμή δηλαδή δημιουργίας, ως μάνα, ως ερωμένη, ως αντικείμενο δηλαδή πόθου, ακόμη και των λέξεων, και ο συναρπαστικός στο ξεδίπλωμα  της αφήγησής του για τη Μεγάλη Αικατερίνη Αlexandre Stroev (εδώ), καθηγητής  στη Σορβόνη κι απόγονος της ιστορικής, δια του «Θουρίου» του Ρήγα Φεραίου, οικογένειας Σκαναβή. Ο τελευταίος, ο θαυμασμός του οποίου για την Αικατερίνη της Ρωσίας παραμένει μετά από πολύ καιρό νωπός στη μνήμη μας, βοηθά  να κατανοήσουμε τον τρόπο με τους οποίους μια γυναίκα πολιτικός μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στην εποχή της, χρησιμοποιώντας τους  ρηξικέλευθους για τους πολλούς κόσμους της γνώσης που παράγονταν  τους καιρούς που ζούσε, συνομιλώντας με τους καλύτερους. Κι ακόμη, μας αποκαλύπτει  τη σύνθετη οξυδέρκειά της, να χρησιμοποιεί π.χ. τους χρήσιμους στους πολιτικούς σχεδιασμούς της μύθους  – αυτόν των Αμαζόνων δείγματος χάριν–  για να πείσει για την αξία και τη δύναμη του φύλου της, σε μια χώρα τότε, τη Ρωσία,  σ’ έναν κόσμο καλύτερα, σήμερα, όπου  οι περισσότεροι δρόμοι της ζωής διατηρούν ακόμη τα χαρακτηριστικά της στενωπού για τις γυναίκες…    

Φυσικά, θέση στο αφιέρωμα έχουν και οι γυναίκες  που διαμορφώνουν ή επιχειρούν να διαμορφώσουν τον δημόσιο χώρο, ήτοι οι Γεωργία Ανδρέου (εδώ) της ΔΕΔΗΕ, η Ελένη Λαφτσή (εδώ) της ΠΟΛΗτικής Ανατροπής και η Βούλα Ελευθεριάδου (εδώ) της Ν.Δ.

Και του χρόνου όμως, με την 8η  του Μάρτη να μην βρει καμιά γυναίκα στην ανεργία και στη δουλοπαροικία της μισθωτής εργασίας των καιρών μας…  Αντιθέτως, να είναι μια μέρα χωρίς  τις αλυσίδες της σημερινής αναξιοπρέπειας, που σκεπάζει τα πάντα, κατοίκους  και χώρα…  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.