Παγκοσμια Ημερα Παιδικου Βιβλιου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, τη μέρα που γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Με τη συμπλήρωση φέτος 200 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Δανού παραμυθά, το 2005 έχει χαρακτηριστεί Έτος Άντερσεν.

Με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Κινητή Βιβλιοθήκη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και το Δήμο Κομοτηνής διοργάνωσε χθες εκδήλωση στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας Ροδόπης.

Εδώ και μια δεκαετία το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης υλοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό την εξοικείωση του παιδιού με το βιβλίο, τη διάδοση του βιβλίου στις μειονοτικές κυρίως περιοχές και στα δυσπρόσιτα σχολεία όπου δεν μπορεί να φτάσει μια άλλη βιβλιοθήκη, αλλά κυρίως την εξοικείωση του παιδιού, του νεαρού μαθητή με την αισθητική αγωγή και τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι ο υπολογιστής, το βίντεο, η καλλιτεχνική δραστηριότητα και γενικά, οι δράσεις, τις οποίες δεν μπορεί να αναπτύξει χωρίς τη βοήθεια αυτού του συστήματος.

«Υπάρχουν δύο πιλοτικά προγράμματα, εκ των οποίων το ένα κινείται στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το άλλο κινείται στην Δυτική Μακεδονία. Το σημερινό πρόγραμμα έχει οργανωθεί από το πλήρωμα της Κινητής Βιβλιοθήκης της ΑΜ-Θ. Αυτή η εκδήλωση είχε σκοπό με την ευκαιρία και της ημέρας του Παιδικού Βιβλίου και του έτους του Χανς Χρίστιαν Άντερσεν να φέρει τα παιδιά σε μια κατάσταση επικοινωνίας μεταξύ τους, με την κοινωνία, με το βιβλίο, με τους ανθρώπους, με υπηρεσίες, με δασκάλους έτσι ώστε να γιορταστεί και το βιβλίο ως μια επέτειος, η οποία αξίζει τον κόπο να γιορτάζεται. Το βιβλίο είναι το εργαλείο που μας ταξιδεύει γενικότερα στη γνώση, στην επιστήμη αλλά και στη διασκέδαση», ανέφερε στην ομιλία του ο Κώστας Παρθενόπουλος, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και διευθυντής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας του Υπουργείου.

Είναι πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελείται από ένα ειδικά διασκευασμένο αυτοκίνητο και περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βίντεο, μουσικά όργανα από DVD ή παραδοσιακή μουσική. «Ο κύριος σκοπός του Προγράμματος είναι να εκπολιτίσει το νεαρό μαθητή, δηλαδή να τον κάνει να εξοικειωθεί με τα βασικά εργαλεία του πολιτισμού – το βιβλίο που είναι παραδοσιακό, ο Η/Υ που στην τελευταία ανάλυση γίνεται σιγά-σιγά βιβλίο ούτως ώστε βγαίνοντας αργότερα στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο, να μπορεί να νιώθει εξοικειωμένος μ’ αυτά τα μηχανήματα».

Στη συνέχεια, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σαπών παρουσίασαν εργασία με θέμα «Παραδοσιακά Επαγγέλματα», ενώ η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Φρόσω Χατόγλου μίλησε στους μαθητές των σχολείων της περιοχής για το παιδικό βιβλίο. Οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής παρουσίασαν θεατρική παράσταση «Οδός ονείρων – Παραδοσιακά Επαγγέλματα», ενώ στο τέλος της εκδήλωσης σ’ όλα τα παιδιά δόθηκε ένα βιβλίο που εκδόθηκε για την εκδήλωση ως αναμνηστικό δώρο για τη συμμετοχή τους.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.