Π. Λαφαζανης: «Και στρατο κατοχης να ειχαμε στη χωρα, δεν θα εφαρμοζε τετοιου ειδους μετρα»

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και «πυρά» εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης της ελληνικής βουλής, εξαπέλυσε από την Κομοτηνή, όπου βρέθηκε την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης, στη διάρκεια της εδώ παρουσίας του, επισκέφτηκε μεταξύ άλλων το παζάρι της πόλης και περιηγήθηκε στην αγορά, παίρνοντας ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. 

«Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έχει προδώσει τον ελληνικό λαό»

«Παντού βλέπαμε ένα κλίμα αγανάκτησης και οργής απέναντι στην κυβέρνηση και στην άγρια μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει», σημείωσε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε στο καφέ «Οχτώ» το μεσημέρι της Κυριακής. «Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έχει προδώσει τον ελληνικό λαό», διέκρινε, «και δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει μέτρα αντίστοιχα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, τα οποία είναι πιο καταστροφικά τώρα, γιατί έχουμε και τα μνημονιακά μέτρα που είχαν προηγηθεί». «Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου λέει συνεχώς ψέματα στον ελληνικό λαό», προσέθεσε, «τον κοροϊδεύει και τον εμπαίζει, την ώρα που τον ληστεύει και τον λεηλατεί».
 
Απαριθμώντας τα μέτρα λιτότητας και τις διαρκώς αυξανόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις στις πλάτες των Ελλήνων, ο πρόεδρος της ΛΑΕ τόνισε με έμφαση ότι «αυτά δεν έχουν συμβεί πουθενά και ποτέ στον κόσμο». «Στη χειρότερη αποικία δεν έχουν εφαρμοστεί τέτοια προγράμματα λεηλασίας», προσέθεσε, για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά ότι «και στρατό κατοχής να είχαμε στη χώρα, δεν θα εφάρμοζε τέτοιου είδους μέτρα». 

«Υπάρχει μια γενικευμένη αντίδραση, που εξαπλώνεται αυθόρμητα στους πολίτες, και αναπτύσσεται ραγδαία ένα κίνημα “δεν έχω, δεν πληρώνω”»

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ήδη αναπτύσσονται μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους της κοινωνίας, καθώς επίσης ότι αναπτύσσεται ραγδαία το κίνημα «δεν έχω, δεν πληρώνω». «Υπάρχει μια γενικευμένη αντίδραση την οποία βλέπουμε να εξαπλώνεται αυθόρμητα στους πολίτες», σημείωσε. «Οι πολίτες αυθόρμητα αποδοκιμάζουν όπου βρίσκουν και κυρίως πρόσωπο με πρόσωπο», συνέχισε, «είτε υπουργούς είτε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε αναγνωρίσιμα στελέχη του. Αυτό το φαινόμενο πια έχει πάρει τεράστια έκταση σε όλη τη χώρα και δείχνει ότι στο μέλλον και μετά την ψήφιση του νέου νόμου, δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν πουθενά. Το δεύτερο, που βλέπω να αναπτύσσεται ραγδαία σε όλη τη χώρα, είναι ένα κίνημα που εγώ το ονομάζω «δεν έχω, δεν πληρώνω». Τα έσοδα, που θα συγκεντρώσει η κυβέρνηση με αυτή τη φορολεηλασία και την άγρια λιτότητα, θα είναι πολύ μικρότερα από αυτά που συγκέντρωνε πριν τα μέτρα. Ο κόσμος θα προτιμήσει- και προτιμάει ήδη, το βλέπουμε παντού- να ταΐσει τα παιδιά του, να δώσει τα χρήματα που χρειάζεται για να στηρίξει την οικογένειά του και όχι για να πληρώνει φόρους και χαράτσια. Φόρους και χαράτσια που είναι χειρότερα από αυτά που είχε γνωρίσει αυτός ο τόπος επί Οθωμανικής κατοχής». 

«Η ευρεία σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά πιο αδύνατων όχι απλά μέτρο δικαιοσύνης, αλλά και μέτρο απαραίτητο για να επανεκκινήσει η οικονομία»

Το τρίτο που διέκρινε ο κ. Λαφαζάνης είναι η δημιουργία ενός κινήματος για μια διευρυμένη γενναία σεισάχθεια των ιδιωτικών χρεών. «Εμείς υποστηρίζουμε τη διακοπή αποπληρωμής, ως όπλο για τη διεκδίκηση διαγραφής του χρέους», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «υποστηρίζουμε όμως και μια ευρεία, γενναία σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά πιο αδύνατων». «Κι αυτό το θεωρούμε όχι απλά ως ένα μέτρο δικαιοσύνης», συνέχισε, «αλλά ως ένα μέτρο απαραίτητο για να επανεκκινήσει η οικονομία. Δεν υπάρχει δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας, χωρίς να έχουμε διαγραφή δημόσιου χρέους και γενναία σεισάχθεια για τα ιδιωτικά χρέη». Στη βάση αυτή τόνισε την αναγκαιότητα να προχωρήσει η Ελλάδα σε σχεδιασμένη έξοδο από την Ευρωζώνη. «Να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση και ανασυγκρότηση εθνικού νομίσματος», τόνισε, επισημαίνοντας πως «το εθνικό νόμισμα σήμερα είναι ένα θεμέλιο, το οποίο είναι προϋπόθεση για να εφαρμόσουμε μια προοδευτική πολιτική διεξόδου από την κρίση, μια προοδευτική πολιτική που θα στήσει ξανά όρθια τη χώρα μας και θα της δώσει ελπίδα και προοπτική». 

«Η μόνη, που δεν ασχολείται για να αντιμετωπιστεί το θέμα του δημοσίου χρέους της χώρα μας, είναι η κυβέρνηση»


Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο κ. Λαφαζάνης επιδόθηκε εκ νέου σε κριτική εναντίον της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη τη λεγόμενη ελάφρυνση του χρέους. «Είναι εντυπωσιακό ότι η μόνη, που δεν ασχολείται για να αντιμετωπιστεί το θέμα του δημοσίου χρέους της χώρα μας, είναι η κυβέρνηση», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Η διένεξη για το τι θα γίνει με το δημόσιο χρέος», προσέθεσε, «δυστυχώς περιορίζεται ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Γερμανία». «Μια διένεξη η οποία έχει την Ελλάδα θεατή και παρατηρητή», συμπλήρωσε. «Η λεγόμενη ελάφρυνση του χρέους είναι ψευδεπίγραφη», έσπευσε να επισημάνει, «διότι αυτό, που συζητείται είναι η ωρίμανση του χρέους, ίσως μια μεγαλύτερη περίοδος χάριτος, αν μπορεί και μια περιορισμένη μείωση των επιτοκίων και ίσως επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής». «Αυτό όμως δεν είναι λύση και δεν δίνει απάντηση στο πρόβλημα του χρέους», υπογράμμισε, προβλέποντας πως η χώρα «θα συνεχίσει να είναι αποικία χρέους για έναν αιώνα». «Για μας αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένα βαθύ «κούρεμα» του χρέους», αντέτεινε, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να διεκδικηθεί από μια λαϊκή κυβέρνηση. 

«Έχουν εγκαταλείψει το κατοχικό δάνειο οι κυβερνήσεις που δυστυχώς υπηρετούν ξένα συμφέροντα κι όχι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του τόπου»

Με την ευκαιρία ξεκαθάρισε ότι πρέπει να διεκδικηθεί και το γερμανικό κατοχικό δάνειο, το οποίο, όπως παρατήρησε, «είναι ένα υπαρκτό δάνειο, διεθνώς αναγνωρισμένο». «Το έχουνε εγκαταλείψει και δεν το διεκδικούν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις», προσέθεσε, «οι κυβερνήσεις που δυστυχώς υπηρετούν ξένα συμφέροντα κι όχι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του τόπου». 

«Προδοσία του ελληνικού λαού από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη βουλή»

Ανατρέχοντας στα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού, ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για προδοσία του ελληνικού λαού από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την ελληνική βουλή συνολικά. «Εδώ έχουμε προδοσία του ελληνικού λαού», υπογράμμισε, διακρίνοντας ότι προδόθηκε η λαϊκή ετυμηγορία μετά από το δημοψήφισμα. «Ο ελληνικός λαός είπε ένα μεγάλο “όχι” στο δημοψήφισμα», παρατήρησε, «κι αυτό το “όχι” μετετράπη σε “ναι”». «Και η βουλή, που ήταν αντιμνημονιακή και έπρεπε να καταργήσει τα μνημόνια», συνέχισε, «αυτή η βουλή δυστυχώς, με τη συναίνεση της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ψήφισε με 230 βουλευτές το μνημόνιο. Αυτή η βουλή δε θα μπορούσε να συνεχίσει, εφόσον εμείς, 35-40 βουλευτές, είπαμε ένα πελώριο δυνατό «όχι» στο μνημόνιο. Γιατί δεν έπεσε η κυβέρνηση; Και γιατί ψηφίστηκε το μνημόνιο; Διότι έσπευσαν τα μνημονιακά «συνεταιράκια», που κάνουν τώρα αντιπολίτευση, ψεύτικη αντιπολίτευση. Κι ενώ θα έπεφτε η κυβέρνηση, δε θα ψηφιζόταν το μνημόνιο και θα πηγαίναμε σε εκλογές χωρίς ψηφισμένο μνημόνιο, η αντιμνημονιακή βουλή μετετράπη σε βουλή του μνημονίου. Και μάλιστα σε πρωτοφανή έκταση, γιατί και άλλη φορά είχαν ψηφιστεί μνημόνια, αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Αυτή είναι η βαρύτατη προδοσία του ελληνικού λαού». 

«Αυτή την ώρα όλες οι αριστερές δυνάμεις, πέρα από διαφορές, θα έπρεπε να είναι ενωμένες ως μια γροθιά, για να σπάσουμε το μνημονιακό κύκλο»

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των αριστερών δυνάμεων, ενώ άσκησε κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα για τη στάση του. «Αυτή την ώρα όλες οι αριστερές δυνάμεις, πέρα από διαφορές, θα έπρεπε να είμαστε ενωμένες ως μια γροθιά, για να σπάσουμε το μνημονιακό κύκλο», τόνισε, «Κι όχι μόνο οι αριστερές δυνάμεις», συμπλήρωσε, «αλλά και οι ευρύτερες πατριωτικές, δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες με συνέπεια αντιτάσσονται στο μνημόνιο και θέλουν την κατάργησή του. Όλοι αυτοί έπρεπε να έχουν φτιάξει ένα μεγάλο μπλόκο πάνω σε ένα μεγάλο πρόγραμμα». 

«Το ΚΚΕ δεν έχει ενωτική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα παραπέμπει τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση στο σοσιαλισμό»


«Το ΚΚΕ δυστυχώς δεν ακολουθεί αυτή τη στάση», διέκρινε, «δεν έχει ενωτική πολιτική». «Ταυτόχρονα το ΚΚΕ λέει ότι η έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφή για τη χώρα», συνέχισε, «και λέει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με λαϊκή εξουσία, δηλαδή σοσιαλισμό, δηλαδή δικτατορία του προλεταριάτου, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ. Εμείς όμως λέμε, ότι το να παραπέμπουμε τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση στο σοσιαλισμό, δεν ενοχλούμε κανέναν, δεν απειλούμε και, θα έλεγα επίσης, ότι θα μας άκουγαν πάρα πολύ λίγοι. Έτσι, ο σοσιαλισμός μετατρέπεται σε μια ουτοπία. Δεν μπαίνω στη συζήτηση για το τι σοσιαλισμό μιλάει το ΚΚΕ και για τi σοσιαλισμό μιλάμε εμείς. Εμείς λέμε ότι εδώ και τώρα πρέπει να υπάρξει εναλλακτική λύση με ένα μεταβατικό πρόγραμμα, που τον σοσιαλισμό από ουτοπία, από μια υπόσχεση κάποιου αόριστου μέλλοντος, μπορεί να τον κάνει ρεαλιστικό δρόμο για την υλοποίησή του. Ξεκινώντας από ένα απτό πρόγραμμα, που μπορεί να εφαρμοστεί από σήμερα, και θα έχει ως προμετωπίδες την έξοδο από την ευρωζώνη, τη διαγραφή χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πολυδιάστατη πολιτική διεθνώς οικονομικών σχέσεων, την επαναφορά των εργασιακών κατακτήσεων, τη στήριξη μισθών-συντάξεων. Αυτό το πρόγραμμα είναι και άμεσα υλοποιήσιμο και μπορεί να συσπειρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διότι απαντάει σε ώριμα προβλήματα και αιτήματά της».

Σχόλιο Π.Λαφαζάνη για το θέμα της επαναλειτουργίας της ΕΝ.ΚΛΩ.

«Το σχέδιο των εργαζομένων είναι ρεαλιστικό, αλλά η κυβέρνηση βλέπει τη χώρα μας να μετατρέπεται σε παραγωγική έρημο, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα»
 
Ως Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Λαφαζάνης είχε βάλει επί τάπητος το θέμα της επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης των πρώην εργαζομένων της εταιρίας. Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της ΕΝ.ΚΛΩ. στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε ρεαλιστικό και βιώσιμο το επίμαχο σχέδιο, δήλωσε την υποστήριξή του στην υλοποίησή του, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, διακρίνοντας ότι εξαπατά τους εργαζόμενους. «Εμείς υποστηρίζουμε πλήρως αυτό το σχέδιο των εργαζομένων», τόνισε, «είναι ρεαλιστικό, μπορεί να εφαρμοστεί και είναι κρίμα ότι έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία βλέπει τη χώρα μας να μετατρέπεται σε παραγωγική έρημο, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα». «Ή μάλλον αυτό που κάνει είναι να κόβει ανελέητα συντάξεις και να βάζει φόρους», προσέθεσε, «και να ξεπουλάει την παραγωγική βάση της χώρας, ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.