Οταν το «θαυμα της ζωης» γινεται εμποδιο στην ευρεση εργασιας

Μαίρη Σαμαρτζίδου, πρόεδρος Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος «Συναντώ συνεχώς νέες γυναίκες, που όταν πάνε για δουλειά τις ρωτούν αν πρόκειται να παντρευτούν και αν πρόκειται να αποκτήσουν παιδιά»

Στην Κομοτηνή, με την ευκαιρία της διοργάνωσης της ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Σκέψου και Δράσε Πράσινα», βρέθηκε την περασμένη Κυριακή η πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος, κ. Μαίρη Σαμαρτζίδου. Ο Σοροπτιμισμός είναι ένα παγκόσμιο γυναικείο κίνημα, το οποίο γεννήθηκε στην Αμερική το έτος 1921 από μία ομάδα επαγγελματιών γυναικών, που αποφάσισαν να βοηθήσουν τις ομόφυλές τους ώστε να αποκτήσουν επάγγελμα. Το κίνημα δεν άργησε να επεκταθεί στις ΗΠΑ, όπου δημιουργήθηκαν δεκάδες σοροπτιμιστικοί όμιλοι, ενώ στη συνέχεια πέρασε και στην Ευρώπη, με πρωτεργάτρια την πλαστική χειρούργο Σουζάν Νοέλ. Σήμερα αριθμεί περί τα 75.000 μέλη παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 35.000 είναι στην Ευρώπη και δραστηριοποιούνται στους κόλπους των 1.350 ομίλων της διεθνούς οργάνωσης. Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 30 όμιλοι, ένας εκ των οποίων είναι Σοροπτιμιστικός Όμιλος Κομοτηνής.
 
Για τη διοργάνωση της προχθεσινής εκδήλωσης, η οποία επικέντρωνε σε θέματα ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, ο Όμιλος συνεργάστηκε με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Γυναίκα και Δημιουργία» και με την Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος. Στο περιθώριο της ενημερωτικής εκδήλωσης, η πρόεδρος της Ένωσης, κ. Μαίρη Σαμαρτζίδου, μας περιέγραψε τους σκοπούς του σοροπτιμιστικού κινήματος, ενώ διαπίστωσε με απογοήτευση ότι στη σύγχρονη εποχή και δη στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας, η γυναίκα παραμένει σε μειονεκτική θέση, ειδικά στο πεδίο της πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
 
«Τα θέματα που μας απασχολούν», εξήγησε, «είναι η στήριξη της γυναίκας σε όλες τις φάσεις της ζωής της, η στήριξη της πυρηνικής οικογένειας, που είναι οι σύζυγοι ή και τα παιδιά, και βεβαίως και το περιβάλλον στο οποίο ζουν». «Είμαστε ευρύτερη οργάνωση από την έννοια του φεμινισμού», προσέθεσε, «και στηρίζουμε όσο μπορούμε τη γυναίκα που μειονεκτεί, που έχει την ανάγκη μας, που είναι στο περιθώριο και χρειάζεται μία υποστήριξη από γυναικείους φορείς».
 
Το έργο της οργάνωσης έχει γίνει σαφώς δυσκολότερο στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, που βρίσκεται η χώρα μας, όπου η θέση και τα δικαιώματα των γυναικών έχουν υποβαθμιστεί δυσανάλογα σε σχέση με των ανδρών. Η κ. Σαμαρτζίδου εστίασε την προσοχή της σε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές πτυχές τις εργασιακής ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, προβαίνοντας σε μία σοκαριστική διαπίστωση, ότι η τεκνοποιία εντέλει, το «θαύμα της ζωής» δηλαδή, λειτουργεί πλέον ως εμπόδιο στην προσπάθεια μιας γυναίκας να βρει πρόσβαση στην αγορά εργασίας. «Συναντώ συνεχώς νέες γυναίκες, που όταν πάνε για δουλειά τις ρωτούν στις συνεντεύξεις αν πρόκειται να παντρευτούν και αν πρόκειται να αποκτήσουν παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος. «Είναι σημάδι ότι η γυναίκα που θα ζητήσει δουλειά», επισήμανε με νόημα, «ή πρέπει πλέον να έχει αποπαιδιάσει, που σημαίνει ότι δε θα χρειάζεται άδειες κύησης και άδειες λοχείας, ή πρέπει να παραείναι νέα και να υπογράφει ένα σιωπηλό σύμφωνο ότι δε θα παντρευτεί και ότι δε θα επιδιώξει να κάνει οικογένεια, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον». «Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό το οποίο παράγει η γυναίκα και είναι πραγματικά το θαύμα της ζωής, δηλαδή τα παιδιά», συνέχισε, «αποτελούν τα σημερινά εμπόδια για μια γυναίκα, προκειμένου να βρει δουλειά και να μπορέσει να συνδυάσει οικογένεια και τεκνοποιία, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας». 

«Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας με απογοήτευσε πλήρως, γιατί δεν είχε καμία σχέση με αυτό που είναι η ημέρα αυτή»

Η κ. Σαμαρτζίδου δεν παρέλειψε να σχολιάσει δηκτικά και τον χαρακτήρα του «εορτασμού», που έχει αποκτήσει στην εποχή μας η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας με απογοήτευσε πλήρως, γιατί δεν είχε καμία σχέση με αυτό που είναι η ημέρα αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Είναι ημέρα τιμής προς όλες αυτές που εδώ και έναν αιώνα μπήκαν μπροστά για να κατακτήσουν πράγματα, που δεν υπήρχαν μέχρι τότε, και να βοηθήσουν τις σημερινές γυναίκες να ζήσουν όπως ζουν», ξεκαθάρισε. Διακρίνοντας ότι πλέον τα δικαιώματα της γυναίκας, ιδίως τα εργασιακά, υποχωρούν και καταβαραθρώνονται, στηλίτευσε τις συμπεριφορές που αποπροσανατολίζουν και ουσιαστικά ευτελίζουν το πραγματικό νόημα της Ημέρας της Γυναίκας. «Στην τηλεόραση καμία έννοια τιμής προς τη γυναίκα», τόνισε με έμφαση. «Αντιθέτως είδαμε τηλεπερσόνες, ακόμα και δημοσιογραφίνες δυστυχώς», επισήμανε, «να λένε η μία στην άλλη “χρόνια πολλά”, δίνοντας λουλούδια, λες και γιορτάζει κάποιος». «Δε γιορτάζει κανείς», κατέληξε, «γιατί αν το πάμε έτσι, εγώ θα προτιμούσα η μέρα αυτή να καταργηθεί, μιας και οι 365 ημέρες του χρόνου είναι υπεραρκετές για να αγωνιζόμαστε σωστά και με αξιοπρέπεια για να μπορέσουμε αυτά τα δικαιώματα να τα κατοχυρώσουμε και πάλι και να πάμε και παρακάτω».
 
Στο κυρίως μέρος της ενημερωτικής εκδήλωσης, τα φώτα των γνώσεών τους γύρω από θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας έδωσαν με τις εισηγήσεις, που παρουσίασαν, οι κ.κ. Γεωργία Ιντζέ, διεθνολόγος, μέλος της Team Europe και μέλος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης, η κ. Μαρία -Ευρυδίκη Γκράτζιου, Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου και Συντονίστρια Περιβάλλοντος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος, και η κ. Γεωργία Ανδρέου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Διευθύντρια του ΔΕΔΔΗΕ Κομοτηνής. 

Γεωργία Ιντζέ «Πρέπει να βρίσκουμε τρόπους επαναχρησιμοποίησης των πρώτων υλών, για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά τους»

Η κ. Ιντζέ παρουσίασε τις ευρωπαϊκές πολιτικές γύρω από το περιβάλλον και την ενέργεια, διακρίνοντας πως αποτελούν θέματα επίκαιρα, τα οποία σχετίζονται με τη βιωσιμότητα όλων των δραστηριοτήτων και απαιτούν τη συμβολή όλων των πλευρών, από τα κράτη και τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, μέχρι τους απλούς πολίτες, ως μονάδες και ως κοινωνία των πολιτών. Ένας βασικός πυλώνας της πολιτικής, που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η κυκλική οικονομία, όπως εξήγησε η κ. Ιντζέ. «Η κυκλική οικονομία ξεπερνάει τη γραμμική χρήση των πρώτων υλών», παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε κάτι και στη συνέχεια να το απορρίπτουμε στο περιβάλλον, αλλά να βρίσκουμε τρόπους επαναχρησιμοποίησης των πρώτων υλών, για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά τους, και φυσικά μέσω αυτής της διαδικασίας να δημιουργήσουμε και περισσότερες θέσεις εργασίας». Για να επιτευχθούν οι στόχοι της πολιτικής αυτής, κατέληξε, απαιτείται ένας συνδυασμός υποδομών και ευαισθητοποίησης του κόσμου. 

Γεωργία Ανδρέου «Με λίγη ατομική προσπάθεια, απλά αλλάζοντας καθημερινές τους συνήθειες, οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμησης ενέργειας»


Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΕΔΔΗΕ Κομοτηνής, κ. Γεωργία Ανδρέου, καταπιάστηκε με το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, εστιάζοντας στις δύο ευεργετικές επιπτώσεις της, την εξοικονόμηση χρημάτων και την προστασία περιβάλλοντος. «Η καλή διαχείριση του παρεχόμενου αγαθού, που είναι η ενέργεια», υπογράμμισε, «έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων, κάτι που αντανακλά άμεσα στο πορτοφόλι του καθενός, και βέβαια την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί η υπερκατανάλωση ενέργειας αποφέρει απώλειες στο πλουτοπαραγωγικό απόθεμα της ενέργειας, ενώ από τα παράγωγά της προκαλείται καταστροφή στο περιβάλλον». «Πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στο να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες», επισήμανε η κ. Ανδρέου, «για να καταλάβουν ότι με λίγη ατομική προσπάθεια και χωρίς να επιβαρύνονται με έξοδα, απλά αλλάζοντας καθημερινές τους συνήθειες, μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό που λέγεται εξοικονόμηση ενέργειας και τελικά στο πορτοφόλι τους». Καταλήγοντας διέκρινε ότι η οικονομική κρίση έχει αποτελέσει έναν παράγοντα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, ως απόρροια της προσπάθειας των καταναλωτών να περιορίσουν τα έξοδά τους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.