Οταν ο Χρηστος Χαρτοματσιδης συναντησε τον Μαξιμ Ζαμσεβ στην Διεθνη Εκθεση Βιβλιου Θεσσαλονικης

Πάνω σε έναν παλιό, κοινό μας γνώριμο, τον Ρώσο Ποιητή Μαξίμ Ζάμσεβ, «έπεσε» στην 13η Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης ο «δικός μας» ποιητής και συγγραφέας Χρήστος Χαρτοματσίδης, ο οποίος, από κοινού με τη Στεφανία Αμοιρίδου στη μετάφραση, και σε επιμέλεια δική του, τον παρουσίασαν πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, μέσω των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης». Αυτό έγινε το 2013, όταν εκδόθηκε η ποιητική του συλλογή «Στο βάρος άντεξε ο ουρανός», μαζί με την ποιητική συλλογή του τότε Προέδρου των Ρώσων συγγραφέων τον Vladimir Boiarinov «Τη νύχτα βγαίνουν παραμύθια».
 
Ο κ.Χαρτοματσίδης χαρακτήρισε απρόσμενη τη συνάντηση που συνέβη μπροστά από το περίπτερο των εκδόσεων «Μανδραγόρας», και την απαθανάτισε, έχοντας στο πλευρό του, την σύζυγό του Τατιάνα και τον εκδότη του «Μανδραγόρα» Κώστα Κρεμμύδα, καθώς και τον επίσης ποιητή Maxim Amelin που συνόδευε τον προαναφερθέντα.
 
Να σημειώσουμε ότι ο Μαξίμ Ζάμσεβ έδωσε, αυτή τη φορά, το παρών στην Έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης ως αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας πολιτικής και πολιτιστικής Ρωσικής εφημερίδας “Literaturnaia gazeta”, ανάμεσα δε στα αξιοσημείωτα γεγονότα της ΔΕΒ συμπεριλαμβάνεται και η παρουσίαση του θεατρικού έργου «Λίλια[Μπρικ]» του Χρήστου Χαρτοματσίδη στο φιλολογικό καφενείο της Έκθεσης, για το οποίο μίλησε η κ. Χλόη Κουτσουμπέλη και στην οποία σύντομα θα επανέλθουμε.
 
Εκεί ήταν και ο Λέκτορας της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Νίκος Μαυρέλος, ο οποίος παρουσίασε το δοκίμιο της Σοφίας Βούλγαρη με τίτλο «Η γραφή του ανέφικτου, για την πεζογραφία του Γιώργου Χειμωνά», αλλά και η Άννα Αφεντουλίδου η οποία μίλησε για το «Ιατρικό παράδοξο», τη συλλογή δηλαδή διηγημάτων του Σπύρου Μπρίκου.
 
Ευχόμεθα όλες οι βιβλιοπαρουσιάσεις αλλά και οι συναντήσεις να συμβούν και στα θρακικά εδάφη! Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.