Ως εργο εθνικης σημασιας χαρακτηρισε η βουλγαρικη πλευρα τις νεες εναεριες γραμμες μεταφορας ηλεκτρικης ενεργειας απο τη Βουλγαρια στη Νεα Σαντα

Ένα βήμα πιο κοντά η ολοκλήρωση της διασύνδεσης Maritsa- Νέα Σάντα - Η νέα γραμμή θα ανοίξει την αγορά και για επιπλέον εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Ροδόπη

Ως έργο εθνικής σημασίας αποφάσισε να χαρακτηρίσει τις νέες εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV, μεταξύ των υποσταθμών «Maritsa Iztok» στη Βουλγαρία και «Νέα Σάντα» στη Ροδόπη η Βουλγαρική κυβέρνηση την Τετάρτη 13 Ιουλίου, φέρνοντας έτσι πιο κοντά τη διαδικασία κατασκευής του έργου το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως σχέδιο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Μέρος του σχεδίου είναι η κατασκευή μιας νέας διασύνδεσης, μήκους 122 χιλιομέτρων, στο βουλγαρικό και 29 χιλιομέτρων στο ελληνικό έδαφος, δυναμικότητας 1.500 μεγαβάτ, μεταξύ των υποσταθμών «Maritsa East» και «Νέα Σάντα».
 
Ο ΑΔΜΗΕ, με τις μελέτες για το έργο να έχουν ολοκληρωθεί, έχει εδώ και λίγους μήνες θέσει το έργο υπό διαβούλευση, τονίζοντας πως με τη λειτουργία της νέας γραμμής, θα αυξηθεί κατά 600 μεγαβάτ (θα διπλασιαστεί δηλαδή) η μεταφορική ικανότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ενώ θα απορροφάται μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας από τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν και στις δύο πλευρές των συνόρων.
 
Όπως προαναφέρθηκε, το μήκος της γραμμής επί ελληνικού εδάφους είναι περί τα 29 χιλιόμετρα και το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό τμήμα της γραμμής το οποίο θα κατασκευασθεί στο Νομό Ροδόπης. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η νέα διασύνδεση θα αυξήσει την ικανότητα μεταφοράς μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ενισχύοντας το διάδρομο Βορρά-Νότου και κατά αυτόν τον τρόπο θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.
 
Επιπλέον η νέα διασύνδεση θα συμβάλλει στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού δικτύου 400 κιλοβόλτ στα ανατολικά, και ως εκ τούτου στην μελλοντική ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής και της τουρκικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Τέλος, η ενίσχυση του δικτύου 400kV στα ανατολικά σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας θα συνεισφέρει στην ασφαλή διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κυρίως αιολικών σταθμών) στις περιοχές αυτές για τις οποίες υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.