«Οροφος μειον ενα»

Η νέα ποιητική συλλογή της Ευτυχίας Αλεξάνδρας Λουκίδου, με τίτλο «Όροφος μείον ένα» παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου της Κομοτηνής παρουσία της ποιήτριας. Για το έργο της μίλησε ο πεζογράφος Χρήστος Χαρτοματσίδης ενώ μουσικά εμπλούτισε τη βραδιά ο Ηρακλής Δούτσης ο οποίος εκτέλεσε στην κιθάρα κάποια μουσικά περάσματα.

Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή με περιγραφές βιωμάτων της ποιήτριας που πηγάζουν από την ασθένεια, τη νοσηλεία και το θάνατο του πατέρα της. Θίγει θέματα όπως η ασθένεια, η αγωνία, ο θάνατος, η ελπίδα για ζωή. Η πέμπτη της ποιητική συλλογή αφιερώνεται στον πατέρα της, όπως και η ίδια εξηγεί. «Αφορμή για να γράψω αυτήν την ποιητική συλλογή, ήταν ο θάνατος του πατέρα μου, αλλά εκτείνεται και πέρα από το προσωπικό βίωμα και έχει να κάνει τελικά με την γενικότερη στάση απέναντι στον θάνατο, που ουσιαστικά είναι μια πιο βαθιά στάση απέναντι στην ζωή. Επειδή όλα τα θέματα της ποίησης, έτσι κι αλλιώς, αφορούν στο θάνατο, τη μοναξιά και τον έρωτα, αυτό είναι ένα κομμάτι που βέβαια είναι μια ατομική περιπέτεια, ένα προσωπικό βίωμα, αλλά έπρεπε να συμβεί κι αυτό ως μια κατάθεση μνήμης.

Όλη η ποίηση δεν έχει κάτι χαρούμενο. Δεν θα βρείτε ποτέ κανένα ποίημα χαρούμενο. Είναι κάτι το αναμενόμενο. Η ποίηση ουσιαστικά είναι μια κραυγή και μια διαμαρτυρία για όσα δεν συμβαίνουν στη ζωή μας και για όσα δεν έχουμε. Οπότε, δεν μπορούμε να μιλάμε με χαρά για πράγματα τα οποία μάς λείπουν».


Στη συνέχεια, η ποιήτρια εξήγησε τον τίτλο του βιβλίου «Όροφος μείον ένα». «Προήλθε από έναν συγκεκριμένο όροφο στο Διαβαλκανικό Κέντρο που γίνονται ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες. Εκ των υστέρων συμβολίζει και τον θάνατο, τον τάφο. Στο βιβλίο υπάρχουν πάνω από 30 ποιήματα. Τα ποιήματα τελικά προέκυψαν να έχουν μία στόχευση, δηλαδή να είναι κάτι σαν ένα χρονικό, σαν μια μικρή καταγραφή της μνήμης κάποιων πραγμάτων. Έχει δηλαδή μια χρονική σειρά, μέχρι τον θάνατο τελικά»

Μιλώντας για τα σχέδιά της, η κ. Λουκίδου ανέφερε ότι ετοιμάζει κάποια δοκίμια και μελετήματα, ενώ με την ποίηση θα ασχοληθεί λίγο αργότερα. «Πρέπει να φύγει από πάνω μου όλη αυτή η ιστορία και μετά να ξεκινήσω για κάτι καινούργιο».

Ο κ. Χαρτοματσίδης
είπε ότι ήταν για τον ίδιο μια αποκάλυψη η γνωριμία του με το έργο της Αλεξάνδρας Λουκίδου. «Είναι ένα γνήσιο ποιητικό ταλέντο. Το θέμα είναι δύσκολο, είναι το θέμα του θανάτου, όμως το προσεγγίζει με φιλοσοφικό τρόπο, όχι καθαρά συναισθηματικά» ανέφερε.

Μεγαλύτερη αναφορά, όμως, στην εκδήλωση σε επόμενο φύλλο του ΠτΘ.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.