Οργη γονεων κατα αιρετων

Υπό κατάληψη τελεί από το απόγευμα της Δευτέρας το δημαρχιακό κατάστημα Μύκης στον οικισμό της Σμίνθης. Καταληψίες; Οι γονείς των 51 μαθητών του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, οι οποίοι δηλώνουν αγανακτισμένοι με την παρελκυστικότητα που εμφανίζει το Δημοτικό Συμβούλιο στο θέμα της «αποδοχής πιστώσεων σχολικών λειτουργικών δαπανών». Παρελκυστικότητα που έχει οδηγήσει τα σχολεία κάθε βαθμίδας στον ορεινό μειονοτικό Δήμο, σε πραγματική αδυναμία να λειτουργήσουν πλέον εύρυθμα αφού «το ταμείον είναι μείον» με συνέπεια να κινδυνεύουν από διακοπές ρεύματος, τηλεφώνου, έλλειψη θέρμανσης, κοκ. Στην κατάληψη του Δημαρχείου προέβησαν οι γονείς μετά την ενημέρωση που είχαν από το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου για την οικτρή κατάσταση των οικονομικών του η οποία αντανακλά άμεσα στη λειτουργία του: «εκκρεμούν λογαριασμοί της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, η καθαρίστρια σταμάτησε γιατί είναι απλήρωτη και αύριο μεθαύριο τελειώνει το πετρέλαιο», περιγράφει ένας από τους γονείς προσθέτοντας «το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα σχολεία σ’ όλο το Δήμο. Το Γυμνάσιό μας στη Σμίνθη σήμερα έκανε μάθημα χωρίς θέρμανση τις τρεις τελευταίες ώρες! Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Θέλουμε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη θέλουμε τώρα! Δε μπορούν αυτοί να «παίζουν» με τα παιδιά μας τα δικά τους παιχνίδια!»

Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Μουτζαχίτ Ντουκιαντζή εμφανίζεται αδύναμος να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο τη θετική εισήγησή του παρά την αριθμητική υπεροχή που διαθέτει ο συνδυασμός του (13 Δημοτικοί Σύμβουλοι) έναντι της αντιπολίτευσης του Μουσταφά Αγγά (5 Σύμβουλοι). Ο λόγος εντοπίζεται στην αντιδραστική στάση μερίδας Συμβούλων της συμπολίτευσης που συμπλέουν με τον Αγγά και προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τον Εχίνο – όπως προκύπτει από τα πρακτικά των σχετικών συνεδριάσεων.

Και ενώ οι γονείς δηλώνουν αποφασισμένοι να τραβήξουν μέχρι τέρμα το σχοινί θέτοντας προ των ευθυνών τους τούς αιρετούς εκπροσώπους τους, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αρνούνταν έως χθες το μεσημέρι να προσέλθουν στην έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος που ο Δήμαρχος ζήτησε να συγκληθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση επί του θέματος, επικαλούμενοι την «έκρυθμη» κατάσταση που επικρατεί στο Δημαρχείο.

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος της Μύκης είναι ο μοναδικός μειονοτικός ΟΤΑ στη Θράκη που μπλοκάρει την κανονική ροή των πιστώσεων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων εντός των διοικητικών του ορίων, με το αίτημα της μετατροπής των δημοσίων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μειονοτικά. Όπως είχε υπογραμμίσει η πλευρά Αγγά στο τελευταίο – προ μηνός – Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα: τυχόν αποδοχή πιστώσεων θα ισοδυναμούσε με de facto αναγνώριση από μέρους τους των δημόσιων σχολείων ως δυνατότητα επιλογής εκπαίδευσης των μουσουλμάνων, και άρα θα συνιστούσε κίνδυνο εκ των εν όντων αμφισβήτησης της αποκλειστικότητας που επιδιώκουν να έχει στην εκπαίδευση των παιδιών τους το μειονοτικό σύστημα. Θέση την οποία, χωρίς να συμμερίζεται σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, αδυνατεί να ανατρέψει.

Μαρία Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.