Ορειβασια και φυγαμε

Μοιάζει με ταξίδι στην αγκαλιά ενός σύννεφου η περιήγηση στην οροσειρά της Ροδόπης. Οι υψηλότερες κορυφές είναι το Παπίκιο (1460 μ.), ο Παρατηρητής (986 μ.), το Μεγάλο Λιβάδι (1267 μ.) και ο Ίσμαρος (678 μ.). Φτάνοντας κανείς τόσο ψηλά, διαπιστώνει ότι ο ορεινός όγκος της Ροδόπης έχει τις ιδιομορφίες του. Ο Βορειοδυτικός όγκος, δηλαδή τα ορεινά των Δήμων Ιάσμου και Σώστη, χαρακτηρίζεται από ψηλά δασωμένα και πανέμορφα βουνά και διασχίζεται από τον χείμαρρο Κομψάτο. Η εικόνα είναι κάπως διαφορετική στην βορειοανατολική Ροδόπη. Εδώ τα βουνά είναι πιο εκτεταμένα και πιο χαμηλά. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά κατοικημένα χωριά, μερικά από τα οποία είναι και πυκνοκατοικημένα παρά τη μείωση του πληθυσμού τα τελευταία 20 χρόνια.

Καταφύγιο σε υψόμετρο 1000 μέτρων…

Το καταφύγιο που ανήκει στο Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής είναι ο μοναδικός χώρος διαμονής και φιλοξενίας στην (δική μας) ορεινή Ροδόπη, με εξαίρεση φυσικά το καταφύγιο του Ιάσμου, έχει δυνατότητα φιλοξενίας 50 ατόμων, και όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου, ο κ. Γιώργος Χριστοφορίδης, διαθέτει τρεχούμενο νερό, πυροσβεστικούς κρουνούς, ηλεκτρογεννήτρια, ασύρματο, τουαλέτες και καταιονιστήρες. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων και είναι αφετηρία πολλών διαδρομών προς την ορεινή Ροδόπη. Μια διαδρομή εισέρχεται από το παρθένο δάσος οξιάς και φθάνει στο χιονόρεμα, χείμαρρο συνεχούς ροής και στη συνέχεια καταλήγει στην περιοχή του Παπικίου Όρους, στον Μύστρα της Ροδόπης. Άλλη διαδρομή καταλήγει στο παραδοσιακό χωριό Μικρή Άδα. Η ευρύτερη περιοχή του Καταφυγίου προσφέρεται για κατασκηνώσεις, για κοντινές ή μακρινές διαδρομές εντός των δασοσυστάδων, καθώς και για οικολογική εκπαίδευση και αθλητική προετοιμασία. Η πρόσβαση στο Καταφύγιο είναι δυνατή μέσω αμμοχαλικόστρωτου οδού ή με μονοπάτια, με αφετηρίες το ύψωμα «Μαχαίρα» ή από την Μικρή Άδα.

Αρχαιολογικός περίπατος στο Παπίκιο Όρος…

Το μονοπάτι έχει ως αρχή τον οικισμό Μέγα Πιστό και στην άνοδο του συναντά αρχαίο προϊστορικό οικισμό. Μετά από μικρή διαδρομή ο ορειβάτης εισέρχεται σε χώρο με αρχαιότητες της κλασικής εποχής και στη συνέχεια φθάνει σε χαρακτηριστική θέση, όπου τα ερείπια Βυζαντινής Μονής του Παπικίου όρους «Όσιος Μάξιμος, ο καυσοκαλκυβίτης». Στους ορεινούς αυτούς χώρους που θεωρούνται πρόδρομοι της Μοναστικής Κοινωνίας του Αγίου Όρους, βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφικά προγράμματα. Στο σημείο του Μοναστηριού καταλήγει αμμοχαλικόστρωτος δρόμος, με αρχή το χωριό Σώστη. Η επιστροφή γίνεται με μονοπάτι από την απέναντι όχθη της χαράδρας, το οποίο καταλήγει στο σημείο αφετηρίας.

ΟΡΕΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ – ΑΣΤΡΑΙΑΣ

ΡΟΔΟΠΗΣ

Πρόκειται για περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, όπου υπάρχουν βράχοι όμοιοι με αυτούς των Μετεώρων και σπάνια πανίδα (αγέλη αλόγων, σπάνια αρπακτικά πτηνά κ.λ.π.). Ο αμμοχαλικόστρωτος δρόμος φθάνει μέχρι την γέφυρα του ποταμού Κομψάτου, στο Τρίκορφο. Από την γέφυρα Τρικόρφου διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε6. Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 (Σκανδιναβίας-Αιγαίου) έχει αρχή τη Σκανδιναβία, εισέρχεται στον Ελληνικό χώρο στην περιοχή Προμαχώνα, διασχίζει τους Νομούς Σερρών-Δράμας-Ξάνθης- Ροδόπης-Αλεξανδρούπολης και καταλήγει στη Σαμοθράκη. Η περιοχή της προτεινόμενης παρέμβασης εντός του Νομού Ροδόπης, αρχίζει από τη Γέφυρα Τρικόρφου, όπου και η κατάληξη αμμοχαλικόστρωτου δρόμου. Το μονοπάτι στο αρχικό του μήκος, διασχίζει τη Δυτική όχθη του ποταμού Κομψάτου, ο οποίος είναι γνωστός από την Αρχαιότητα και αναφέρεται από τον Ηρόδοτο. Τα αρχικό τμήμα του μονοπατιού έχει μικρή κλίση και διασχίζει το ήρεμο περιβάλλον μικρού οροπεδίου. Στη συνέχεια απομακρυνόμενο από την όχθη, καθίσταται σταδιακά ανηφορικό και καταλήγει στον παραδοσιακό οικισμό «Αστραία». Τα σπίτια του χωριού «Αστραία», όπως εξηγεί ο αντινομάρχης Ροδόπης, ο κ. Κ. Κατσιμίγας, είναι λιθόκτιστα με παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, με στέγη από σχιστόλιθο. Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες βραχωδών εξάρσεων, παρομοίων των Μετεώρων στις κορυφές των οποίων φωλιάζουν σπάνια αρπακτικά πτηνά. Μετά το χωριό, το μονοπάτι εισέρχεται σε παρθένο δάσος οξιάς, με φυσικές πηγές νερού, όπου διαβιεί ελεύθερη αγέλη αλόγων.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση ανάδειξης του Ορεινού Όγκου…

Το μονοπάτι στη συνέχεια, μέσω Κομοτηνής, ακολουθεί διαδρομή Φύλακα, Πελαγίας και ανηφορίζει στο όρος Ίσμαρος φθάνοντας στην Μαρώνεια και εκεί, ακολουθεί την πλαγιά του Ισμάρου (δίπλα στη θάλασσα) διερχόμενο από τις κλασικές και βυζαντινές αρχαιότητες της Μαρώνειας (Αρχαίο Θέατρο κ.λ.π.) και των Πετρωτών. Εισέρχεται στο Νομό Έβρου (διερχόμενο από τις αρχαιότητες Μάκρης και Μεσημβρίας) και μέσω Αλεξανδρούπολης κατευθύνεται στη Σαμοθράκη. Εκεί, η εκκίνηση είναι από τα θερμά (ιαματικές πηγές). Ανέρχεται στην κορυφή Σάος (1600 μέτρα) και μέσω Προφήτη Ηλία καταλήγει στην Καμαριώτισα. Το μονοπάτι διέρχεται από την οροσειρά της Ροδόπης, το όρος Ίσμαρος και το όρος Σάος της Σαμοθράκης, επιτρέποντας την πρόσβαση εκτός από τις περιοχές φυσικού κάλλους των ορεινών όγκων και σε αρχαιότητες (κλασικές και βυζαντινές). Με χρήματα της ελληνικής ομοσπονδίας ορειβασίας και αναρρίχησης έχει γίνει μία εργασία σήμανσης. Για την ολοκλήρωση του μονοπατιού, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, απαιτούνται: α) Δημιουργία δύο ορεινών καταφυγίων. Ενός στην περιοχή Πόας–Κερασιάς και ενός στη Σαμοθράκη, (Καλαμύθρια βρύση). β) Διαμόρφωση χώρων (βρύσες-καθιστικά σε επιλέξιμες θέσεις) και επίσης πύκνωση σήμανσης, καθάρισμα και διαμόρφωση δυσχερών σημείων δαπάνης. Όλα τα παραπάνω, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, κ. Γιώργος Χριστοφορίδης, αφορούν το τμήμα του μονοπατιού εντός των Νομών Ροδόπης και Έβρου για το οποίο έχει αρμοδιότητα ο Σύλλογος. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την δημιουργία καταφυγίου στο Νομό Ροδόπης, στη Σαμοθράκη και τη διαμόρφωση χώρων θέασης και αναψυχής, σήμανση, καθάρισμα και διαμόρφωση μονοπατιού. Δράσεις απαραίτητες για να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο ταξίδι, στα σύννεφα και οι μη μυημένοι στα μυστικά της ορειβασίας.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.