Οποιος εχει στομα μιλα…

Ο σημερινός φακός του ΠτΘ στον μειονοτικό τύπο εστιάζεται σε δύο διαφορετικά άρθρα. Το πρώτο αφορά ένα σχόλιο από την εφημερίδα «GUNDEM” για την στάση και οπτική του αθηναϊκού τύπου για την μειονότητα, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο άρθρο έχει και ιστορική σημασία, οδηγώντας μας να κάνουμε – θέλοντας και μη – μία σύγκριση με τις σημερινές συγκυρίες. Είναι το πρωτοσέλιδο άρθρο από την εφημερίδα «Γενί Ζιγιά» στις 10 Ιουνίου 1924 που μιλά για τις τότε οικονομικές συνθήκες και δυσκολίες. Πρόκειται για την πρώτη τουρκόφωνη εφημερίδα του μειονοτικού τύπου, η οποία άρχισε να εκδίδεται δύο φορές την εβδομάδα στην Ξάνθη με μια αριστερή οπτική, σε μια προσπάθεια να γίνει η φωνή των εργατών, ενώ έδινε και ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών.

Το σχόλιο της εβδομάδας

Όποιος έχει στόμα μιλά…

Η 11η Σεπτεμβρίου έχει αλλάξει την ζωή όλων μας. Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα το σοκ των επιθέσεων αυτοκτονίας στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο και στο Πεντάγωνο.

Χάρη σε γεγονότα, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από σενάριο του Χόλυγουντ, κανένας μας δεν μπορεί να κοιτά με σιγουριά το μέλλον.

Οχυρωθήκαμε όλοι σε «μέτωπα». Παρακολουθούμε τις επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν, τον πανικό ενός βιολογικού πολέμου που ζουν στις ΗΠΑ, όλες τις καταστροφές ανά τον κόσμο, διερωτώμενοι εάν πρόκειται «για ατύχημα ή τρομοκρατία».


Όλη η προσοχή μας είναι στραμμένη στον τύπο. Πέραν του ότι παρακολουθούμε τα δρώμενα, αναζητούμε απάντηση στο «τι θα γίνει;»

Βέβαια ο τύπος επικεντρώνεται στις τελευταίες εξελίξεις. Διάφορα σενάρια, διάφορα σχόλια και αναπόφευκτη η σύγχυση.

Ειδικότερα στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης όποιος έχει στόμα μιλά. Οι γνωρίζοντες και μη, γίνονται ειδήμονες της τρομοκρατίας, του Ισλάμ και του Αφγανιστάν.

Καθώς συνεχίζονται οι ένθερμες συζητήσεις στα ελληνικά κανάλια, τα οποία δεν ελέγχουν την αγωνία τους, το «Μουσουλμανικό στοιχείο» της Δυτικής Θράκης άλλοτε γίνεται το σημείο του ενδιαφέροντος και άλλοτε ο στόχος.

Μια ομάδα από την ΝΕΤ ήρθε στην περιοχή μας περίπου μία εβδομάδα μετά από την 11η Σεπτεμβρίου, έκανε κάποια ρεπορτάζ και μετέδωσε τις απόψεις μας για τις τελευταίες εξελίξεις σε ένα ειδησεογραφικό πρόγραμμα. Ήταν ένα πρόγραμμα στο οποίο τέθηκαν οι πραγματικές απόψεις της Μειονότητας που είναι κατά της τρομοκρατίας από όπου και αν προέρχονται.

Μόνο που το γεγονός ότι όλα είναι τόσο εξισορροπημένα δεν συμβαδίζει με την ελληνική πραγματικότητα.

Πολλοί «ειδήμονες της Δυτικής Θράκης και της μειονότητας» που συμμετέχουν σε πυρετώδεις συζητήσεις στα στούντιο των Αθηνών, φτάνουν στα άκρα παρομοιάζοντάς μας με το μοντέλο των Ταλιμπάν.

Μια τέτοια παρομοίωση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα κατά την πρωινή εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού του TEMPO. Η γυναίκα της μειονότητας της Δυτικής Θράκης, παρομοιάστηκε με την γυναίκα του καθεστώτος των Ταλιμπάν, στηρίζοντας το συμπέρασμα στο ότι «οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης δεν στέλνουν τα κορίτσια τους στο σχολείο». Ένας «ειδήμων της Μειονότητας» δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έκπληξη που ένιωσε όταν ανακάλυψε μια μαθήτρια που πήγε για πρώτη φορά στο λύκειο στην Δυτική Θράκη.

Μάλλον είναι πιο ορθό να απαντήσουμε με αριθμούς σε όσους θέλουν να μας παρουσιάσουν ως «οπισθοδρομικούς». Στην Δυτική Θράκη που «δεν σπουδάζουν κορίτσια», από τους συνολικά 333 μαθητές του Γυμνασίου Τζελάλ Μπαγιάρ οι 137 είναι μαθήτριες, ενώ οι 196 μαθητές, ενώ στο Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ, 62 μαθήτριες και 48 μαθητές συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους. Επίσης, στο Μειονοτικό Γυμνάσιο Μουζαφέρ Σαλήχογλου της Ξάνθης υπάρχουν 147 μαθήτριες, 145 μαθητές, ενώ στο λύκειο του αντίστοιχου σχολείου φοιτούν 44 μαθήτριες και 63 μαθητές.

Δεν υπάρχει εκπαιδευτικό πρόβλημα στη Δυτική Θράκη; Βεβαίως και υπάρχει. Αλλά δεν πηγάζει από διαφορές φύλου.

Ρωτάμε λοιπόν, αν το εκπαιδευτικό ζήτημα πηγάζει από την δομή της μειονότητας ή από τις Αθηνοκεντρικές πολιτικές που εφαρμόσθηκαν εδώ και χρόνια και εξακολουθούν να εφαρμόζονται; Δεν πρέπει λοιπόν ο καθείς να μάθει να κοιτά την καμπούρα του;

(Της Χούλιας Εμίν από την “GUNDEM” στις 16 Οκτωβρίου 2001).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.