Ονειρα επιστροφης απο τον αρχιεπισκοπο

«Εκείνη την ημέρα της αγίας αποκάλυψης οι χλωμοί άγγελοι των προσφύγων της Μικράς Ασίας παίρνοντας στα άγια χέρια τους τις εικόνες μας θα κινητοποιηθούν για τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Θα περάσουν το καταγάλανο Αιγαίο πετώντας πάνω στα φτερά των ανέμων. Η μέρα αυτή, όπως είπε και ο Ελύτης, θα είναι εκείνη η ημέρα όπου ο τελευταίος άνθρωπος θα πει την πρώτη λέξη και θα εκδικηθούν τα όνειρα».

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος είχε δημιουργήσει σκάνδαλο με τη φράση του, ότι «δεν υποστηρίζει την είσοδο των Τούρκων στην ευρωπαϊκή χριστιανική οικογένεια, επειδή αυτοί είναι βάρβαροι», κατά τη διάρκεια της λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε σε εκκλησία της βόρειας Ελλάδας, κάλεσε τον ελληνικό λαό να ενοποιηθεί γύρω από το ιδανικό της επανάκτησης της Μικράς Ασίας.

«Δεν ξεχάσαμε την πατρίδα μας», δήλωσε ο Χριστόδουλος, και επιτέθηκε πάλι στο τουρκικό κράτος χαρακτηρίζοντάς το «βάρβαρο». Συγχρόνως υποστήριξε ότι ο τουρκικός λαός είναι «αγνός και καλόκαρδος» αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την επιρροή των αισθημάτων της ηγεσίας.

Ο αρχιεπίσκοπος ενώ υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός ό,τι και να συμβεί κάποια μέρα θα επιστρέψει στη Μικρά Ασία πάνω στα φτερά των ιερών αγγέλων, συνέχισε: «Ένας λαός (τουρκικός) κατά βάθος αγνός και καλόκαρδος με την επιρροή των προθέσεων της ηγεσίας του ξεφεύγει από τον έλεγχο και πέφτει σε κατάσταση όχλου. Γίνεται υπάκουος του ενστίκτου του και αιχμάλωτος του πάθους του.

Χωρίς να ξέρει τι κάνει συμπεριφέρεται άσχημα προς αθώους ανθρώπους και παρανομεί. Οι μοναδικοί υπεύθυνοι της κακής τύχης των Τούρκων είναι οι ηγέτες τους.

Η βαρβαρότητα του τουρκικού κράτους και η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων είχαν ως αποτέλεσμα να αδικείται και ο τουρκικός λαός.

Οι επαναστάτες σαπίζουν στις φοβερές τουρκικές φυλακές».

Τα ιδανικά μας κοφτερά σαν το σπαθί

Στη συνέχεια ο Χριστόδουλος αναφέρθηκε στη δολοφονία του μητροπολίτη της Σμύρνης Χρυσοστόμου.

Υποστήριξε ότι «οπωσδήποτε κάποια μέρα ο ελληνικός λαός θα ξαναγυρίσει στη Μικρά Ασία» και συνέχισε, «εάν ακόμα ο θεός δεν μας επιτρέψει να δούμε αυτή τη μέρα, εκείνη την ημέρα της αγίας αποκάλυψης οι χλωμοί άγγελοι των προσφύγων της Μικράς Ασίας παίρνοντας στα άγια χέρια τους τις εικόνες μας θα κινήσουν για τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Θα περάσουν το καταγάλανο Αιγαίο πετώντας πάνω στα φτερά των ανέμων.

Η μέρα αυτή, όπως είπε και ο Ελύτης, θα είναι εκείνη η ημέρα όπου ο τελευταίος άνθρωπος θα πει την πρώτη λέξη και θα εκδικηθούν τα όνειρα».

Ο Χριστόδουλος υποστηρίζοντας ότι η μνήμη του δολοφονημένου Χρυσοστόμου δείχνει στη νεολαία αλλά και σε όλους τους Έλληνες ένα σκοπό, τον οποίο δεν πρέπει να τον βγάλουν ποτέ από το μυαλό, τόνισε ότι «οι νέες γενιές θα ακολουθήσουν τα ίχνη του μητροπολίτη της Σμύρνης και θα βαδίσουν προς αυτό το σκοπό. Φτάνει μόνο να κρατάμε ζωντανά στις ψυχές των παιδιών τα ιδανικά μας αυτά, τα οποία είναι κοφτερά σαν το σπαθί.

Γιατί το νέο καθεστώς σκοπεύει να σκοτώσει αυτές τις ιδέες και φοβάται την σκιά του Χρυσόστομου. Και φοβούνται ειδικά ακόμα περισσότερο αν οι ιδέες αυτές ζωντανεύουν στο πρόσωπο ενός κληρικού».

Υποστηρίζει ότι η Ανατολή είναι η χαμένη του πατρίδα

Ο Χριστόδουλος από τότε που έγινε αρχιεπίσκοπος τα χαρτιά που έπαιξε ήταν πάντα κατά των Τούρκων.

Ο αρχιεπίσκοπος που αποκαλεί την Ανατολή «χαμένη πατρίδα» συχνά δηλώνει τις απόψεις του σχετικά με τα πολιτικά θέματα. Ενώ ο Σημίτης προσπαθούσε να εμποδίσει την τοποθέτηση των πυραύλων στη Κύπρο ο ίδιος δήλωσε, «πρέπει να πάνε οι πύραυλοι στην Κύπρο».

Όταν ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν έπεσε στα χέρια της Τουρκικής Μυστικής Οργάνωσης, ενώ κρυβόταν στο ελληνικό προξενείο του Ναϊρόμπι, ζήτησε λογαριασμό από την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας «τον παρέδωσαν στον εχθρό».

Ο Χριστόδουλος που δηλώνει ότι «η ιστορία μαρτυρεί την βαρβαρότητα των Τούρκων» τον Ιανουάριο του 2003 κατά τη διάρκεια μιας κυριακάτικης λειτουργίας είχε πει: «Θέλουν να κάνουν την μισή Ευρώπη μουσουλμανική. Είμαι ενάντια σε αυτό».

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία θέλει να μπει στη Ευρώπη όχι με τη βία των όπλων, αλλά με το μεγάλο της πληθυσμό.

Νουρ Μπατούρ

Χουριέτ

24/08/2004

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.