Ολοκληρωμενα Σχεδια Διαχειρισης Απορριμματων

Συνάντηση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσως Παπανδρέου με τους 13 Περιφερειάρχες έλαβε χώρα στην Αθήνα στην οποία παραβρέθηκαν και ο γ.γ. του Υπουργείου, κ. Σταύρος Καμπέλης καθώς και άλλοι συνεργάτες της κ. Παπανδρέου. Στην εν λόγω συνάντηση η κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους περιφερειάρχες για τα ΧΥΤΑ, ενώ συζητήθηκαν πολλά θέματα που είναι σε εξέλιξη, πολλές ενέργειες και ρυθμίσεις, οι οποίες διευκολύνουν, απλοποιούν την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα διευκολύνουν την υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και έργων. Για όλα αυτά τα θέματα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Άρης Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες.

Αναφερόμενος στα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων, ο κ. Α. Παπαδόπουλος μετέφερε: «Όπως είναι γνωστό, έχει περάσει ο νόμος που αφορά τις μελέτες, στον οποίο εντάχθηκε και το θέμα της χωροθέτησης των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, είτε είναι ΧΥΤΑ, είτε είναι άλλες μονάδες», τονίζοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο απλοποιούνται οι διαδικασίες και δίνεται δικαίωμα στον υπουργό, αλλά και στους γενικούς γραμματείς των περιφερειών να προβούν στην υλοποίηση μέσω σύντομων.


Στόχος είναι μέχρι το 2007 να υπάρχουν Ολοκληρωμένα Σχέδια Διαχείρισης Απορρημάτων σε επίπεδο Περιφέρειας και βέβαια, να κλείσουν οι χωματερές είτε είναι νόμιμες, είτε παράνομες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει διευκολύνουν πολύ την υλοποίηση αυτού του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων, «διότι η Ε.Ε. συνεχώς κάνει καταγγελίες και μπαίνουν και πρόστιμα σε διάφορες περιοχές. Το οφείλουμε απέναντι στους πολίτες και σε ολόκληρη τη χώρα μας για να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος και καλή διαχείριση απορριμμάτων».

Για Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων έκανε λόγο ο κ. Παπαδόπουλος, το οποίο χαρακτήρισε ως «πολύ καλό» και το οποίο αφορά την πρωτογενή αποκομιδή μέσω των ΧΥΤΑ των δήμων και των ΤΕΔΚ.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ύπαρξης του χώρου ένταξης των χώρων υγειονομικής ταφής, στους οποίους να ενταφιάζονται υγειονομικά το υπολείμματα. «Αυτό θα γίνει διότι θα υπάρχουν μονάδες, οι οποίες θα βοηθάνε την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, δηλαδή η μονάδα ανακύκλωσης, η μονάδα λιπασματοποίησης, η οποία μετά το διαχωρισμό των οργανικών υπολειμμάτων, που βοηθάει να γίνει η λιπασματοποίηση και η παραγωγή βιοαερίου, το οποίο θα χρησιμοποιείται από άλλη μονάδα με συμμετοχή πιθανόν και φυσικού αερίου για την λειτουργία ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος». Ο κ. Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για σωστή διαχείριση και υγειονομική ταφή, ενώ πιστεύει πως στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος συμφωνούν όλοι οι πολίτες και όλοι οι φορείς. «Υπάρχει μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο παρελθόν που συμφωνούν για το εν λόγω σχεδιασμό. Εμείς ετοιμάζουμε τις μελέτες μας. Σχεδόν είμαστε έτοιμοι. Θα υποβάλλουμε τον φάκελο μέχρι τις 24 Αυγούστου στην Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και μετά την αξιολόγηση από την υπηρεσία μας θα υποβληθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την τελική σχετική αξιολόγηση για να αποσταλεί στο Ταμείο Συνοχής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από αυτό το Πρόγραμμα χρηματοδοτούνται οι δημόσιες υποδομές, ενώ οι προαναφερόμενες μονάδες, όπως η μονάδα ανακύκλωσης, η μονάδα λιπασματοποίησης και η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι με ιδιωτική συγχρηματοδότηση, όπου ο ιδιώτης θα ενταχθεί σε κάποια προγράμματα με ό,τι προβλέπει ο νόμος όσον αφορά την κρατική επιχορήγηση ή με κοινοπραξία δημόσιων φορέων και ιδιωτικής συμμετοχής.

Σχετικά με τον φορέα διαχείρισης, σε κάθε νομό υπάρχουν διάφορα μοντέλα και κάποιοι σύνδεσμοι που κάνουν την πρωτογενή αποκομιδή, ενώ η ολοκληρωμένη διαχείριση θα γίνεται από ένα ενιαίο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου συμμετέχουν οι πέντε ΤΕΔΚ των νομών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, το Περιφερειακό Ταμείο και η Περιφέρεια θα είναι ο έκτος συμβαλλόμενος. Όπως μετέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ήδη υπάρχουν οι αποφάσεις των ΤΕΔΚ και σύντομα θα γίνει η πρώτη άτυπη γενική συνέλευση προκειμένου να υπογραφεί καταστατικό για να προχωρήσει η ουσιαστική σύσταση της Εταιρείας, η οποία θα δρομολογεί την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν, κυρίως, το βιολογικό καθαρισμό, το νερό και τις περιβαλλοντολογικές μελέτες, τα γενικά πολεοδομικά σχέδια, τα τοπικά ρυμοτομικά σχέδια που αφορούν διάφορες περιοχές και διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Όσον αφορά στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού, ο περιφερειάρχης μετέφερε ότι σύντομα θα γίνει προκήρυξη της τελευταίας φάσης των βιολογικών καθαρισμών. «Από το Περιφερειακό μας πρόγραμμα έχουμε κάνει κάποιες μικρές παρεμβάσεις που στόχο έχουν την βελτίωση ή την δημιουργία μεσαίων υποδομών βιολογικών καθαρισμών που είναι επιλέξιμες για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι μεγάλες υποδομές χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής».

Στην προηγούμενη προκήρυξη που έγινε το Μάιο του 2002 υπήρξαν λίγες προτάσεις, οι οποίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων ήταν με προϋποθέσεις μη επιλεξιμότητας διότι ίσως ο προϋπολογισμός ήταν μικρός, αφού στο Ταμείο Συνοχής είναι δεκτή η πρόταση όταν ο προϋπολογισμός είναι πάνω από 3,5 δις. δρχ. «Στόχος είναι η Ε.Ε. να κατευθύνει τις περιφέρειες, τις τοπικές δυνάμεις στα μεγάλα έργα».

Υπήρχαν περιπτώσεις με έντονο ενδιαφέρον από την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη προσωπικά, όπως για τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης διότι είναι νησιά με τουριστικό ενδιαφέρον και «πρέπει να τα βοηθήσουμε, όπως και την περιοχή Περάμου του Δήμου Ελευθερών. Δυστυχώς, δεν είχα προτάσεις. Όσον αφορά στη Θάσο, η πρόταση δεν είχε περιβαλλοντολογικούς όρους που είναι απαραίτητη για να είναι επιλέξιμη και στη Σαμοθράκη δεν είχα πρόταση».Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τους δημάρχους ώστε να είναι έτοιμοι περίπου σε ένα δίμηνο που θα βγει η προκήρυξη βιολογικού καθαρισμού.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας δεν παρέλειψε να αναφέρει και ένα άλλο σημαντικό θέμα που αφορά το νερό. «Υπάρχει μια απόφαση, υπάρχει νομοσχέδιο για τη διαχείριση του νερού όπου η ευθύνη της διαχείρισης θα ανήκει σε Διεύθυνση του ΠΕΧΩΔΕ και σε επίπεδο Περιφέρειας ενδέχεται μα υπάρχουν αυτόνομες διευθύνσεις διαχείρισης νερού».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.