Οικιστικη ανασα στην παραλιακη
Μαραθώνια η συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου της 29ης Μαρτίου όπου το πρώτο από τα δώδεκα θέματα που είχαν ορισθεί για συζήτηση εξάντλησε τα χρονικά περιθώρια κρατώντας τη συνεδρίαση από τις επτά το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα.
Το θέμα που συζητήθηκε αφορούσε τη γνωμοδότηση για την έγκριση της ειδικής περιβαλλοντολογικής μελέτης της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα του Νέστου, του συμπλέγματος των λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους. Η πρόταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που κατατέθηκε στο νομαρχιακό συμβούλιο συνδιαμορφώθηκε από τους δήμους Αιγείρου, Μαρωνείας, Ιάσμου και Νέου Σιδηροχωρίου οι οποίοι κλήθηκαν να υποβάλουν προτάσεις μετά την δημοσιοποίηση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την τροποποίηση των ορίων και των χρήσεων γης στις ζώνες των προστατευομένων περιοχών.
Κατ΄ αρχήν ζητήθηκε η αναβολή της συζήτησης από τη μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση η οποία επικαλέστηκε ελλιπή ενημέρωση και έλλειψη στοιχείων και εμπεριστατωμένης γνώσης επί του θέματος, αλλά η επίκληση εκπνοής προθεσμιών έκανε τελικά αναγκαστικά αποδεκτή την πρόταση.
Η συνεδρίαση
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και αφού ακούστηκαν οι απόψεις νομαρχιακών συμβούλων, εκπροσώπων της Ομοσπονδίας κυνηγών, της Οικολογικής Ομάδας, του εκπροσώπου του Φορέα Διαχείρισης, του Δημάρχου Αιγείρου, του υπερνομάρχη, δόθηκε θετική κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση υπέρ της μελέτης, αφού διατυπώθηκαν επιφυλάξεις από τη μείζονα αντιπολίτευση για τη διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης όπου θα συμπεριλαμβανόταν και οι επισημάνσεις για βελτίωση της μελέτης. Διορίστηκε επιτροπή η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση της μελέτης σε όλες τις βαθμίδες μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ.
Η πρόταση καταψηφίστηκε από την ελάσσονα αντιπολίτευση που εκπροσωπείται από τον νομαρχιακό σύμβουλο κ. Μποτρότσο, ο οποίος τεκμηρίωσε την άποψή του στον εκβιαστικό χαρακτήρα που προσλαμβάνει το θέμα της οριοθέτησης των ζωνών και της χρήσης γης στις προστατευόμενες περιοχές από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Εντάσεις, ενστάσεις και κατηγορίες για καθυστερήσεις, παραλείψεις και προεκλογικά παιχνίδια βάρυναν το κλίμα του νομαρχιακού καθώς η απόφαση για την νέα ΚΥΑ εκδόθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ πριν τα Χριστούγεννα, η ευθύνη των προτάσεων μεταβιβάστηκε στους Φορείς Διαχείρισης και στη συνέχεια στις νομαρχίες για να καταθέσουν όχι τη σύμφωνη γνώμη αλλά απλή γνωμοδότηση επί των προτάσεων.
Καταλυτική στην επίτευξη σύμπνοιας στο νομαρχιακό συμβούλιο υπήρξε η τοποθέτηση του αντινομάρχη κ. Πολυζωΐδη, ο οποίος επισήμανε την προσοχή στον τρόπο διατύπωσης των αιτημάτων και εξέφρασε την αντίθεσή του ως προς την επέκταση της ζώνης στην Παραλία Μέσης, στην δημιουργία ζώνης Β5 στην Αλυκή και Πτελέα, στο να επιτραπεί η κατασκευή αποθηκών έστω και ξύλινων, στη δημιουργία μονάδων αιολικής ενέργειας και στη διατήρηση κοπαδιών αιγών για τις καταστροφές που προκαλούν. Επίσης ζήτησε να προστεθεί παράγραφος σχετικά με όσους αγόρασαν οικόπεδα και όχι χωράφια στις περιοχές αυτές για να επιτραπεί σ΄ αυτούς μόνο να χτίσουν.
Μία διαφορετική πρόταση αξιοποίησης της γης κατέθεσε η νομαρχιακή σύμβουλος κ. Τρυφωνίδου που αφορούσε χρήσης που θα ανανεώσουν τη ζωή των οικισμών που υφίστανται στην παραλιακή του νομού εντάσσοντας τούς επισκέπτες στη καθημερινή ζωή των κατοίκων.
Καταθέτοντας τη σύμφωνη γνώμη του ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ Αθανασιάδης επικαλέστηκε την πολιτική ευθύνη που βαρύνει το νομαρχιακό συμβούλιο στη λήψη ανάλογων αποφάσεων και επισήμανε την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στις προτεινόμενες τροποποιήσεις για να επιτευχθεί η αρμονική σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος.
Όρια ζωνών
Ενόψει της νέας ΚΥΑ και προς εκτόνωση της οικιστικής πίεσης που δέχεται η παραλιακή Ροδόπη, προτάθηκε όσον αφορά την τροποποίηση των ορίων των ζωνών:
-Η μετατόπιση κατά 300 μέτρα του ορίου της ζώνης Β2 περιοχής Ιμέρου για να συμπεριλάβει και τη λίμνη που βρίσκεται στο ακρωτήριο Αχλάδα, ελευθερώνοντας στα ανατολικά κάποιες εκτάσεις.
-Να δημιουργηθεί νέα ζώνη με το νέο διακριτικό χαρακτηριστικό Β5 στη ανατολική συνέχεια της προηγούμενης περιοχής σε μήκος 1500 μ. και με βάθος 500 μ. από την ακτογραμμή ώστε να εξυπηρετηθεί το υφιστάμενο κάμπινγκ στην περιοχή του Ιμέρου.
-Με το ίδιο διακριτικό Β5 προτάθηκε δημιουργία ζώνης εντός της ζώνης υψηλής προστασίας Α ανάμεσα στις λίμνες Αλυκή και Πτελέα για τη δημιουργία δημοτικής κατασκήνωσης σε έκταση 250 περίπου στρεμμάτων.
-Επέκταση της ζώνης Γ2 στην περιοχή του Ιμέρου προς τα δυτικά μέχρι την υφιστάμενη οδό.
-Υπαγωγή συγκεκριμένης περιοχής της παραλίας Μητρικού του Δήμου Νέου Σιδηροχωρίου από τη ζώνη Α στη ζώνη Γ2 ώστε να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης της μοναδικής παραλιακής περιοχής του δήμου.
-Επέκταση των ορίων της ζώνης Γ2 στην περιοχή των υφιστάμενων αυθαιρέτων στην Παραλία Μέσης για τον καλύτερο έλεγχο των οικίσκων και προς τα δυτικά για να συμπεριλάβει χέρσα έκταση.
– Επέκταση της ζώνης Γ2 και περιορισμός της Β3 στην περιοχή της Αρωγής για την εξυπηρέτηση ιδιωτικού οικισμού δασκάλων και νηπιαγωγών.
-και παρόμοια εφαρμογή στη ζώνη Β3 προς τα ανατολικά του Φαναρίου ώστε να συμπεριληφθεί σ΄ αυτή και το κάμπινγκ.
Χρήσεις γης
Όσον αφορά στις χρήσεις γης και για την αύξηση της τουριστικής κίνησης, την εξυπηρέτηση των αγροτών και των οικονομικών συμφερόντων των δήμων, προτείνεται:
-Να επιτραπούν και εντός των ζωνών υψηλής προστασίας με το διακριτικό Α1, Α2, Α3 ξύλινες κατασκευές για τους αλιείς, ασφαλτόστρωση των υφιστάμενων αγροτικών δρόμων, κατασκευή ξύλινων αγρο-οικοτουριστικών ξενώνων μέχρι 5 δωμάτια και αγροτικών αποθηκών μέχρι 50τμ, ήπιες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση λουομένων και επισκεπτών, η ελεύθερη βόσκηση στις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως βοσκότοποι, να επιτρέπεται ο καθαρισμός της κοίτης των ποταμών Κομψάτου και Λίσσου, ενώ στις ζώνες Α5 να επιτραπεί η κατασκευή και λειτουργία μονάδων αιολικής ενέργειας που αποτελεί και επιδίωξη του δήμου Αιγείρου.
-Στις ζώνες με το διακριτικό Β προτείνονται πρόσθετες χρήσεις μόνο στις ζώνες Β2 και Β3, όπου εκτός των ανωτέρω ζητείται να επιτραπεί η κατασκευή έργων υποδομής, υδρογεωτρήσεις, εσταυλισμός αιγοπροβάτων και βοοειδών, επέκταση υφιστάμενων οικισμών, η δόμηση ειδικών περιοχών, η διενέργεια αμμοληψιών.
Όσο για την νέα ζώνη Β5 σ΄ αυτή εντάσσονται οι δραστηριότητες δημοτικών κατασκηνώσεων και κάμπινγκ.
-Στη ζώνη Γ1 προτείνεται να προστεθούν χρήσεις κατασκευής και λειτουργίας βιοτεχνικών μονάδων χαμηλής και μέσης όχλησης, η ανόρυξη υδρογεωτρήσεων και η κατασκευή ξενώνων δυναμικότητας έως 120 κλινών συμβατών προς τους ισχύοντες κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος.
-Επίσης πρόσθετες δραστηριότητες προτείνονται να ισχύσουν στη ζώνη Γ2 για να επιτραπεί η κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων (αφορά κυρίως τη Παραλία Μέσης για αλιευτικό καταφύγιο δυναμικότητας 60 σκαφών), την κατασκευή αγροτικών αποθηκών και εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση λουομένων και επισκεπτών των παραλιών.
Ε.Μ.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
