Οι «προοπτικες της ελληνικης Οικονομιας» δια στοματος του αντιπροεδρου του Δ.Σ. της Τραπεζας Πειραιως

«Οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφέρειας, με ομιλητή τον ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της τράπεζας Πειραιώς και πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Υπό την διοργάνωση του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης το «παρών» έδωσαν πέραν της πληθώρας εκπροσώπων της φοιτητικής κοινότητας της πόλης μας, στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και υποψήφιοι των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Παναγιώτης Ρουμελιώτης «Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή»

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη σημερινή εγχώρια οικονομική πραγματικότητα ο κ. Ρουμελιώτης έκανε λόγο για μια τετραετία «βαθιάς ύφεσης» η οποία όπως τόνισε είχε ως αποτέλεσμα «να συρρικνωθεί το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, να αυξηθεί η ανεργία και να υποβαθμιστεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας». Επεσήμανε πως σήμερα η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το 2014 είναι η χρονιά που αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, για την περαιτέρω σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ανάκαμψης της οικονομίας, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τον τόπο μας και θα διαφανεί σιγά σιγά ένα νέο ξεκίνημα της οικονομίας σε ισχυρότερες βάσεις, μέσα από την αξιοποίηση και αναβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας».

Η εξωστρέφεια, η τόνωση των τομέων της οικονομίας που η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, η αύξηση όλων των προστιθέμενων αξιών έτσι ώστε τα εξαγωγικά μας προϊόντα να είναι υψηλής ποιότητας και να αποφέρουν μεγάλα κέρδη, σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, θα είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία πρέπει να στηριχθεί το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Αναφερόμενος δε και στη Θράκη, τόνισε πως « ιδιαίτερα για τις περιοχές που έχουν πληγεί από αποβιομηχάνιση και συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η σταθεροποίηση και η αναβάθμιση της οικονομίας είναι κάτι το οποίο ανοίγει νέες προοπτικές για τις περιοχές αυτές».

«Το χρέος είναι ένα βάρος που παρεμποδίζει την πολιτεία, το κράτος, την Ελλάδα γενικότερα, να αφιερώσει σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάπτυξή της»

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε, τέλος, και στο χρέος της Ελλάδας, το οποίο τόνισε πως «εφόσον η Ελλάδα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα και υλοποίησε τις δεσμεύσεις της, είναι συνεπής με τα όσα όφειλε να πράξει. Το χρέος όμως θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, να μειωθεί σημαντικά γιατί είναι ένα βάρος που παρεμποδίζει την πολιτεία, το κράτος, την Ελλάδα γενικότερα, να αφιερώσει σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάπτυξή της, επειδή αυτοί οι πόροι δεσμεύονται για την αποπληρωμή του χρέους και την πληρωμή υψηλών τόκων. Σύντομα, μέσα στο 2014 θα απομειωθεί το χρέος με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, αρκεί και οι ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.