«Οι πολιτικες υγειας πρεπει να επαναπροσδιοριζονται»

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 17 Ιανουαρίου η 1η Περιφερειακή Σύνοδος Διοικητών ΔΥΠΕ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οποίας θα κατατεθούν προτάσεις αναβάθμισης του συστήματος υγείας με τέτοιο τρόπο που να έχουν στόχο και επίκεντρο τον πολίτη, την εξυπηρέτησή του, την καλυτέρευση της καθημερινότητάς του, αλλά και γενικότερα την βελτίωση τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά των κριτηρίων του συστήματος. Αυτά υποστηρίζει ο Διοικητής της ΔΥΠΕ ΑΜΘ κ. Σπυριδόπουλος Θεμιστοκλής σε μία συζήτηση με αφορμή τη Σύνοδο.

Βέβαια η συζήτηση όπως ήταν φυσικό επεκτείνεται γενικότερα στο θέμα της υγείας, στα προβλήματα του συστήματος και στο τι πρέπει να γίνει. Ό κ. Σπυριδόπουλος υποστηρίζει ότι το σύστημα «χρειάζεται πραγματικά δομικό εκσυγχρονισμό» και θα προωθεί την περιφερειακή αποκέντρωση «έτσι ώστε να παρεμβαίνει όχι γραφειοκρατικά αλλά γρήγορα και περισσότερο αποτελεσματικά. Άρα θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα το οποίο πραγματικά θα είναι προσαρμοσμένο πάνω στα νέα δεδομένα, έτσι ώστε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για τη βελτίωση της υγείας του πολίτη».

Θεμιστοκλής Σπυριδόπουλος όμως…

ΠτΘ:κ. Σπυριδόπουλε, σήμερα στην Αλεξανδρούπολη ξεκινά η πρώτη Περιφερειακή Σύνοδος Διοικητών ΔΥΠΕ ύστερα από δική σας πρωτοβουλία. Ξεκινώντας θα θέλαμε να μας δώσετε το γενικότερο πλαίσιο της συνόδου…

Θ.Σ.: Η σύνοδος πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ΔΥΠΕ ΑΜ-Θ στην Αλεξανδρούπολη. Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός της έγκρισής της από την πολιτική ηγεσία, και συγκεκριμένα από τον υπουργό τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ήθελε πέραν των άλλων να δείξει ότι στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη του συστήματος υγείας, σε μια ευαίσθητη θα έλεγα περιοχή, όπως αυτή η ακριτική περιοχή της Ελλάδας, η Θράκη. Γίνεται στην Αλεξανδρούπολη, είναι τριήμερη, περιλαμβάνει ευρεία θεματολογία, η οποία αφορά και σε θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι η γρίπη των πτηνών, η δημόσια υγεία αλλά κατά τη διάρκειά της θα γίνει απολογισμός στο κομμάτι της υγείας για αυτή τη διετία. Βέβαια θα κατατεθούν και προτάσεις αναβάθμισης του συστήματος υγείας με τέτοιο τρόπο που να έχουν στόχο και επίκεντρο τον πολίτη, την εξυπηρέτησή του, την καλυτέρευση της καθημερινότητάς του, με την βελτίωση τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά των κριτηρίων του συστήματος.

Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί μια μεγάλη συζήτηση, θα έλεγα, θα αποτυπωθούν και οι εμπειρίες πλέον των διοικητών, αλλά και το καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας, μεταξύ των διοικητικών της υγειονομικής περιφέρειας και της πολιτικής ηγεσίας. Θα υπάρξει θα έλεγα μια ιδανική σύνθεση για τέτοιου είδους συζητήσεις και προτάσεις για τέτοιου είδους πολιτικές.

ΠτΘ: Αναφερθήκατε στη δημόσια υγεία. Έχουν γίνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή;

Θ.Σ.: Η δημόσια υγεία είναι όλα αυτά τα χρόνια ένα κομμάτι ξεχασμένο, το οποίο στη χώρα μας δεν βρίσκεται ούτε καν σε νηπιακό επίπεδο, και στο οποίο στρέφει πλέον το βλέμμα και την προσοχή της η πολιτεία. Η δημόσια υγεία είναι αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι η νόσος των πτηνών, ίσως κάτι άλλο αργότερα, είναι η διατροφή μας, αυτά που τρώμε, αυτά που αναπνέουμε, είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σήμερα περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους οι εργαζόμενοι, οι συνθήκες εργασίας. Είναι ένα άλλο καινούργιο κομμάτι της ζωής μας που για πρώτη φορά η πολιτεία το αγγίζει, και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με το σύγχρονο τρόπο και κάτω από τις ευρωπαϊκές κοινοτικές οδηγίες. Πριν από μερικές ημέρες, συστάθηκε η Γραμματεία Δημόσιας Υγείας στο υπουργείο με Γ.Γ τον κ. Μελέτη Τζαφέρη, έγινε μία σύσκεψη στην Αθήνα τη Δευτέρα, και πλέον ξεκινάει η διάχυση αυτών των πολιτικών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

Ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πολιτικής υγείας

ΠτΘ: Πιστεύετε κ. Σπυριδόπουλε ότι είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική υγείας;

Θ.Σ.: Πιστεύω ότι είναι ανάγκη συνεχώς να επαναπροσδιορίζουμε τις πολιτικές υγείας. Η ζωή τρέχει, προκύπτουν πάντα καινούργια προβλήματα, τίποτα δεν είναι στάσιμο και πρέπει πάντα να αναθεωρούμε προς το θετικότερο οποιεσδήποτε κινήσεις μας και πολιτικές.

ΠτΘ: Η υγεία είναι συστατικό στοιχείο του κράτους πρόνοιας. Βλέπουμε όμως τα τελευταία χρόνια το κράτος πρόνοιας συνεχώς να συρρικνώνεται. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Θ.Σ.: Ο δικός μας στόχος δεν είναι η συρρίκνωση, αλλά ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας. Λέω σύγχρονο γιατί πολλές φορές δημιουργούμε ψευδαισθήσεις στο τι είναι κοινωνικό. Το Υπουργείο Υγείας για να δώσει αυτή τη διάσταση, -διότι είναι στόχος του Υπουργείου η κοινωνική διάσταση του συστήματος,- ονομάστηκε και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αυτή τη στιγμή γίνεται μεγάλη δουλειά στο κομμάτι της πρόνοιας, όμως επειδή στο συγκεκριμένο τομέα η κατάσταση ήταν χαλαρή, χρειάζεται πραγματικά δομικό εκσυγχρονισμό το όλο σύστημα. Θα γίνουν πολλές αλλαγές και τα χρήματα που αφιερώνονται και δαπανώνται για το σύστημα, τα οποία δεν είναι λίγα, αλλά δε διαχειρίζονται προφανώς σωστά και δε γίνονται με σωστό τρόπο, θα πάνε εκεί που πρέπει και όπως πρέπει. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου μας, για το οποίο έχουν γίνει και θα γίνουν μεγάλες συζητήσεις και ήδη υπάρχουν οι προτάσεις. Είμαστε στην υλοποίηση αυτών των προτάσεων για ένα πιο σύγχρονο, πιο δίκαιο κοινωνικό κράτος.

ΠτΘ: Για να γίνουν όμως αυτά, κ. Σπυριδόπουλε, χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας του ανθρώπινου δυναμικού…

Θ.Σ.: Θα έλεγα ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας στο σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο του ιατρικού προσωπικού. Διότι η κοινωνική ευαισθησία, η κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει να είναι στοιχείο της παιδείας του κάθε ανθρώπου, έτσι ώστε με τη συμπεριφορά μας να δίνουμε το χέρι βοήθειας στους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Το κράτος ως έννοια και ως φιλοσοφία να το δούμε υπό τη στενή του έννοια και μορφή. Διότι υπό τη στενή του έννοια θα μπορεί και μπορεί μόνο επικουρικά, να συμπληρώσει και να βοηθήσει ή να δώσει κατευθύνσεις. Πολλές φορές αυτό το απλό, το λίγο αλλά πραγματικά ουσιαστικό το κάνουμε εμείς οι πολίτες. Η πολιτεία θα συντονίσει, θα θεσπίσει σύγχρονες πολιτικές, οι οποίες πάντα χρειάζονται για να είναι ένα σύστημα πραγματικά πιο κοινωνικό και πιο αποδοτικό. Θεωρώ ακόμη ότι και ο αείμνηστος Γεννηματάς, ο οποίος ως Υπουργός Υγείας λειτούργησε το ΕΣΥ, αν ζούσε, θα είχε κάνει σίγουρα μια τουλάχιστον ουσιαστική μεταρρύθμιση στο σύστημα.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κι εμείς σ’ αυτή τη φάση, κάτω από τις οδηγίες του δικού μας υπουργού του Νικήτα Κακλαμάνη και κάνουμε τη δική μας μεταρρύθμιση.

Περιφερειακή ανάπτυξη του συστήματος υγείας

ΠτΘ: κ. Σπυριδόπουλε μιλήσατε για περιφερειακή ανάπτυξη του συστήματος υγείας, θέμα για το οποίο γίνεται λόγος εδώ και καιρό. Πώς την εννοείτε;

Θ.Σ.: Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για την περιφερειακή ανάπτυξη και πολλές φορές όλα αυτά ακούγονται καλά αλλά στην πράξη δεν υλοποιούνται, εμείς όταν μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη εννοούμε αρμοδιότητες ουσιαστικές, οι οποίες πρέπει να φύγουν από το Υπουργείο και να έρθουν πραγματικά στην περιφέρεια. Η περιφέρεια γνωρίζει πολύ καλύτερα από το αθηνοκεντρικό κράτος, το οποίο έχει τα δικά του προβλήματα, τη δική του παθογένεια, ποια είναι τα προβλήματά της και πώς πρέπει να τα λύσει, διότι μπορεί να τα αξιολογήσει, τόσο τεχνικά, όσο και οικονομικά. Άρα πρέπει να έχει και τη διοικητική και την οικονομική ευχέρεια, έτσι ώστε να παρεμβαίνει και να παρεμβαίνει όχι γραφειοκρατικά αλλά γρήγορα και περισσότερο αποτελεσματικά. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να αναπτύξουμε και είμαστε προς αυτή την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή.

ΠτΘ: Μήπως όμως πέρα από την αποκέντρωση χρειάζεται και ένας έλεγχος ποιότητας των ιατρικών πράξεων;

Θ.Σ.: Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Το υπουργείο για πρώτη φορά θέτει θέμα πιστοποίησης αυτών των υπηρεσιών, θέτει το θέμα ποιότητας παροχής υγείας μέσω ειδικού γραφείου. Το επόμενο διάστημα θα δοθούν και οδηγίες, έτσι ώστε να γίνει και πράξη αυτό που σας είπα και προηγουμένως για υπηρεσίες και ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά καλύτερες. Αυτή την έννοια είχε η έννοια ποιότητα, ότι πρέπει να ασχοληθούν πραγματικά και με την ποιοτική διάσταση. Μπήκαμε σε μια άλλη εποχή που αφορά στην υγεία. Σήμερα η υγεία δεν είναι όπως πριν δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια με ένα αντιβιοτικό ή με μια ασπιρίνη. Γίνεται με νέες μεθόδους, έχει μπει η βιοτεχνολογία στη ζωή μας, η γενετική, έχει αλλάξει η φαρμακολογία, άρα θα αλλάξει και η ιατρική, θα αλλάξει η ζωή μας. Άρα θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα το οποίο πραγματικά θα είναι προσαρμοσμένο πάνω στα νέα δεδομένα, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε το καλύτερο δυνατόν αυτές τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της γενετικής στη βελτίωση της υγείας του πολίτης.

Η υγεία νοσεί

ΠτΘ: Είναι γεγονός όμως κ. Σπυριδόπουλε ότι η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία δεν είναι και η καλύτερη…

Θ.Σ.: Θα έλεγα, χωρίς να θέλω να αποδώσω κάποιες ευθύνες στους πριν ή ακόμη και στους τώρα, ότι το σύστημα υγείας νοσεί. Νοσεί όχι μόνο γιατί φταίει το ίδιο το σύστημα υγείας ή το υπουργείο υγείας, αλλά γιατί γενικότερα θέλει εκσυγχρονισμό το σύνολο του νομικού πλαισίου που αφορά στο σύστημα υγείας γιατί και αυτό υπόκειται σε νόμους του κράτους. Είναι γεγονός ότι το σύστημα υγείας πρέπει να γίνει πιο σύγχρονο, πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί ο πολίτης και να είναι έτοιμος, γιατί προφανώς θα γίνουν τολμηρές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θέλω να φοβίσω κανένα, διότι σε καμία περίπτωση οποιεσδήποτε κινήσεις κι αν γίνουν ή προταθούν ή υλοποιηθούν δεν θα τους στερήσουν κάτι, εν αντιθέσει θα δώσουν στους πολίτες κάτι παραπάνω απ’ αυτό που ζητάνε, το οποίο και δικαίως το ζητούν και το απαιτούν και οποιαδήποτε υπεύθυνη πολιτεία πρέπει να τους δίνει.

ΠτΘ: Όλα αυτά τα καλύπτει το νέο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα;

Θ.Σ.: Ήδη έχουν περάσει από τη βουλή πολλά νομοσχέδια, υπολείπονται μερικά ακόμη. Το 2006 θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία και φροντίδα. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι του Υπουργείου Υγείας διότι η πρωτοβάθμια υγεία συνδέεται άμεσα με τη δημόσια υγεία και για πρώτη φορά θα διαχειριστούμε σε πρώτο επίπεδο την υγεία και όχι την ασθένεια, διότι σήμερα έχουμε ένα σύστημα υγείας το οποίο περισσότερο διαχειρίζεται την ασθένεια. Εμείς θέλουμε ένα σύστημα το οποίο να είναι αποτελεσματικό πριν ξεκινήσει η ασθένεια, για να την προλάβουμε την ασθένεια, διότι αυτό πέραν του ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αργότερα στο βιολογικό και βιοτικό επίπεδο ζωής του ατόμου, θα έλεγα ότι δημιουργεί οικονομικά προβλήματα στο σύστημα. Διότι διαφορετικά είναι να λύσεις το πρόβλημα συντηρώντας και προβάλλοντας την πρόληψη από το να δημιουργηθούν ασθένειες, οι οποίες και μεγάλο κόστος έχουν, αλλά και δημιουργούν μεγάλη ταλαιπωρία στον πολίτη, δημιουργώντας επιπλέον και αυτά τα προβλήματα που κάθε μέρα βλέπουμε στα νοσοκομεία μας κι όλοι διαμαρτυρόμαστε και τα θεωρούμε Γολγοθά. Το σύστημα υγείας έχει μεγάλη δυναμική, διότι έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Κι αν σήμερα θεωρήσουμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, αύριο θα βρίσκαμε εκατό μπροστά μας διότι η φύση του είναι τέτοια που γεννάει προβλήματα. Άρα πρέπει να κάνουμε τέτοιες τομές που να γεννάει λιγότερα προβλήματα.

ΠτΘ: Είστε αισιόδοξος;

Θ.Σ.:Αν δεν ήμουν αισιόδοξος θα τα είχα παρατήσει.

ΠτΘ: Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία. Χθες έγινε στάση εργασίας στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων για το θέμα αυτό. Στο νοσοκομείο Κομοτηνής όλα επαφίονται στην προσφορά και στη συνείδηση των νοσοκόμων…

Θ.Σ.: Σε όλα τα ζητήματα σημαντικό ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας. Άρα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι οι εργαζόμενοι και να μην διέπονται από αυτό που λέμε κλασικά δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, -αν και υπάρχουν και πολλοί καλοί δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους, -έτσι ώστε χωρίς καταναγκασμό να κάνουν το αυτονόητο. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, είναι και ποιοτικό. Δηλαδή ποιοι είναι και σε ποιες θέσεις είναι. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν κάποιες κινήσεις οι οποίες περισσότερο είχαν να κάνουν με ρουσφέτια, με εξυπηρετήσεις, παρά να δώσουν λύσεις στο σύστημα. Αναβάθμιζαν σε διοικητικούς υπαλλήλους θυρωρούς, καθαρίστριες που δεν είχαν τις γνώσεις για να λάβουν τις συγκεκριμένες θέσεις, θέσεις ευθύνης μέσα στο νοσοκομείο, οι οποίες διαχειρίζονται μεγάλα και σημαντικά ζητήματα. Και σήμερα καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο και δεν μπορούμε ούτε να τους μετακινήσουμε ούτε να ακυρώσουμε την αναβάθμισή τους. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι με το υπάρχον δυναμικό, με αυτές τις δυνατότητες προσπαθούμε να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Αντιλαμβανόμαστε και τα δημοσιονομικά δεδομένα, διότι δεν υπάρχουν άπειρα χρήματα για να πάρουμε άπειρους υπαλλήλους, και που πολλές φορές αντί να λύνουν προβλήματα δημιουργούν ακόμη περισσότερα. Πρέπει να κάνουμε τέτοιου είδους τομές να κάνουμε κινήσεις που πραγματικά από εδώ και πέρα θα κάνουν το σύστημα περισσότερο γρήγορο και ευέλικτο με σκοπό πάντα την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ενημέρωση για το μητρικό θηλασμό

ΠτΘ: Εντός των ημερών ξεκινάτε ως ΔΥΠΕ ΑΜΘ μια καμπάνια ενημέρωσης σε θέματα μητρικού θηλασμού…

Θ.Σ.: Μιλάμε πάντα για προοδευτικές πολιτικές και κοιτάμε πάντα μπροστά, αλλά πολλές φορές οι πολιτικές είναι προοδευτικές και αν κοιτάξουμε και λίγο πίσω. Να έρθουμε σε κάποιες άλλες αξίες, παλιές, όπως είναι ο μητρικός θηλασμός. Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο, τις μητέρες, τις μέλλουσες μητέρες για την αξία του θηλασμού, όχι μόνο ως αξία βιολογική της διατροφής, αλλά και για τα παράλληλα οφέλη που δημιουργούνται μέσω του θηλασμού στη σχέση μεταξύ του παιδιού και της μητέρας. Κάνουμε αυτή τη στιγμή μια μεγάλη εκστρατεία σε επίπεδο περιφέρειας για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Έχουμε προχωρήσει αρκετά. Δεν είναι μόνο αυτό το φυλλάδιο είναι και η αίθουσα θηλασμού που λειτουργούμε σε κάθε νοσοκομείο της περιφέρειας. Μέσα εκεί με το ανάλογο ενημερωτικό υλικό, με βιντεοπροβολές κάτω από την εποπτεία εκπαιδευμένων μαιών γίνεται αυτή τη στιγμή μεγάλη δουλειά στην ενημέρωση των μητέρων. Θα έχουμε κι άλλες παρόμοιες πολιτικές γιατί είναι και ένα άλλο είδος του συστήματος που λίγο πολύ το έχουμε ξεχάσει κι έχουμε μπει όλοι στην καθημερινότητα της διαχείρισης της ασθένειας. Όμως υγεία δεν είναι μόνο ασθένεια, είναι και ένα άλλο κομμάτι, αυτό το οποίο σήμερα κάνουμε με την ευαισθητοποίηση των μητέρων πάνω στο μητρικό θηλασμό. Ετοιμάζουμε και άλλες πολλές δράσεις, όπως είναι η αντιμετώπιση των οδοντιατρικών περιστατικών των ατόμων ΑΜΕΑ, ατόμων που είναι ψυχωσικά κάτω από την επίδραση της γενικής αναισθησίας, το οποίο θα εγκαινιάσουμε στα τέλη Ιανουαρίου στην Καβάλα και θα αντιμετωπίζονται όλα τα οδοντιατρικά περιστατικά που αφορούν άτομα ΑΜΕΑ. Νομίζω ότι σήμερα μόνο σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας και σε ένα της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά και υπήρχε ένα σοβαρό έλλειμμα. Κι αυτό πλέον γίνεται πράξη εδώ στην περιφέρειά μας.

ΠτΘ: κ. Σπυριδόπουλε σας ευχαριστώ πολύ.

Θ.Σ.:Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.