«Οι πολιτες ακουν το ΠΑΣΟΚ»
«Μειώνονται συνεχώς τα περιθώρια ανοχής των πολιτών απέναντι στις πράξεις της κυβέρνησης της ΝΔ» μετέφερε στον ΠτΘ ο γραμματέας της περιφερειακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Παναγιώτης Ζαπάρτας, θεωρώντας ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς ερμηνεύεται ως επάνοδό τους στο ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν την ευθύνη να προσεγγίσουν τον κόσμο και να επανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη. Το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν θετικό προς αυτή την κατεύθυνση, εξήγησε αν και σχολίασε ότι είναι η σημαντική η απώλεια του δήμου Κομοτηνής, τον οποίο χαρακτήρισε «κάστρο δημοκρατικών δυνάμεων επί 16 χρόνια».
Ο Παναγιώτης Ζαπάρτας μίλησε στον ΠτΘ για την πολιτική εικόνα της περιοχής μετά και το δεύτερο γύρο των εκλογών. Επεσήμανε την ιδιαιτερότητα της περιοχής να έχει δύο υπερνομαρχίες, εκ των οποίων το ΠΑΣΟΚ κράτησε τις δυνάμεις του στη μία και μάλιστα με υψηλά ποσοστά. «Το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο για την περιοχή. Από συζητήσεις που είχα με στελέχη της ΝΔ, η στρατηγική τους εστίαζε στο να πετύχουν δύο νίκες στις υπερνομαρχίες. Η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στο να το αποτρέψουμε κι αυτό το πετύχαμε στη μία υπερνομαρχία, αυτήν της Ροδόπης – Έβρου. Στην άλλη, δεν υπήρξε νίκη των προσώπων που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά η παρουσία μας ήταν περισσότερο από αξιοπρεπής πέρα από το ότι με τις επιλογές των προσώπων στην υπερνομαρχία Ξάνθης – Καβάλας –Δράμας σηματοδοτήσαμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε στελέχη της μειονότητας. Σε γενικές γραμμές, τα πράγματα πήγαν καλά, υπό την έννοια ότι κερδίσαμε τις δύο από τις πέντε νομαρχίες και μάλιστα με σαρωτική νίκη στο νομό Ροδόπης. Σε ό,τι αφορά τις πρωτεύουσες νομών είναι θετικό το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιώργος Αλεξανδρής κέρδισε το δήμο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, στην Καβάλα επίσης ο Κωστής Σιμιτζής κέρδισε το δήμο μετά από οκτώ χρόνια. Βεβαίως, μας στεναχώρησε το γεγονός ότι χάθηκε ο δήμος Κομοτηνής όχι γιατί χάθηκε ένας δήμος αλλά για το ότι η Κομοτηνή τα τελευταία 16 χρόνια ήταν ένα κάστρο των δημοκρατικών δυνάμεων. Παρόλα αυτά, όμως, κάποιες συγκυρίες και θέματα που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα χρειάζεται ν’ αναλυθούν στην πορεία.
Σε επίπεδο Καποδιστριακών δήμων, σε ό,τι αφορά στην περιφέρεια, είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Θα μπορούσαμε πιθανώς να μιλήσουμε για καλύτερα αποτελέσματα, αλλά με τα υπάρχοντα υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση».
Ο κ. Ζαπάρτας πέρασε από την ανάλυση των επιμέρους στο πολιτικό σημαινόμενο. «Δόθηκε ένα σαφέστατο πολιτικό μήνυμα σ’ αυτές τις εκλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσπαθώ να αναιρέσω τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα που είχαν αυτές οι εκλογές.
Ας μην ξεχνάμε ότι ως εκλογική διαδικασία είναι έντονα πολιτική διεργασία και το μήνυμα δόθηκε με συγκεκριμένους αριθμούς σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους. Η ερμηνεία του μπορεί να είναι ένα θέμα συζήτησης, αλλά αντικειμενικά ανάγεται το συμπέρασμα ότι δε μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ να ενεργεί με τον τρόπο που λειτουργεί μέχρι τώρα, γιατί δεν έχει πλέον την ανοχή του κόσμου. Ανακόπηκε η πορεία της ΝΔ. Από εδώ κι έπειτα θα πρέπει να υπολογίζουν το προφανές, ότι οι πολίτες ακούν το ΠΑΣΟΚ. Δε μπορώ να πω με απόλυτη ευθύνη ότι εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ, αλλά σίγουρα το ακούν, επομένως είναι δική μας ευθύνη από εδώ κι έπειτα να φθάσουμε στο σημείο με τις θέσεις, τις απόψεις και τις αξίες μας να κάνουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν εκ νέου».
Ο κ. Ζαπάρτας εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε μια κατά τα κοινώς λεγόμενα προεκλογική περίοδο, γιατί και οι ενέργειες της ΝΔ εκεί οδηγούν. «Νομίζω ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη συγκυρία για ν’ αναδείξουμε τις πολιτικές μας προτάσεις, να τις κάνουν κτήμα τους οι πολίτες με στόχο να μας εμπιστευτούν στις επόμενες εκλογές».
Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην αυτοδιοίκηση ο κ. Ζαπάρτας έκανε λόγο για θετικό ισοζύγιο. Σε μια παρατήρηση για το δήμο Σερρών που δεν ανήκει μεν στη διοικητική περιφέρεια αλλά στη γεωγραφική της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, σημείωσε την αλλαγή πλεύσης στον δήμο. «Ιδεολογικά ο νομός Σερρών έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ο τόπος καταγωγής της οικογένειας Καραμανλή, επομένως η αλλαγή που υπήρξε ήταν πολύ σημαντική» κατέληξε.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
