«Οι νεοι πρεπει να βοηθουν οικειοθελως και χωρις κανενα οικονομικο αντικρυσμα την κοινωνια»

Ο Βασίλης Τσελεπής είναι εθελοντής αιμοδότης. Ξεκίνησε με μια απλή προτροπή των γονιών του και ένα «γιατί όχι;» από την δική του πλευρά και σήμερα βέβαιος για την αξία της εθελοντικής προσφοράς προτρέπει τους νέους να προσφέρουν ανυστερόβουλα. Η πρώτη σύσκεψη για την ίδρυση της Πανελλήνιας Επιτροπής Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών που φιλοξενήθηκε στην Κομοτηνή έφερε το Βασίλη Τσελεπή στην Θράκη. Έτοιμος πάντα να μιλήσει για την εθελοντική προσφορά φιλοξενείται στον «Κόσμο» και αποκαλύπτει ότι τα σημερινά στοιχεία στη χώρα μας δείχνουν ότι οι νέοι ασχολούνται με τον εθελοντισμό. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη, στο επίπεδο χωρών, όπως η Ιταλία, η Δανία, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντών αιμοδοτών προέρχονται από νέους κάτω των 30 ετών. Θέλουμε να αυξήσουμε το ποσοστό».

Γιατί προτείνετε τη δημιουργία της Πανελλήνιας Επιτροπής Νέων Εθελοντών;

Η Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών δεν είναι παρά μια παρέα που θέλουμε να φτιάξουμε από νέους απ΄ όλη την Ελλάδα. Νέοι οι οποίοι ασχολούνται με την εθελοντική αιμοδοσία σήμερα και θα συνεχίσουν να το κάνουν τα επόμενα χρόνια.

Γιατί μόνο νέοι;

Θέλουμε να κάνουμε κάτι το οποίο θα εκφράζει τους νέους και θα οργανώνεται από νέους.

Ένα παράδειγμα…

Εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σε νέους και θα διοργανώνονται από νέους. Συναυλίες, εκδηλώσεις σε Πανεπιστήμια, ανοιχτές συζητήσεις. Είναι ο καλύτερος τρόπος και περισσότέρους νέους να φέρουμε στην εθελοντική αιμοδοσία και περισσότερους εθελοντές αιμοδότες να δημιουργήσουμε για το μέλλον.

Υπάρχει η ανάγκη ανανέωσης στους κόλπους των εθελοντών αιμοδοτών;

Ναι, το όριο ηλικίας για να δίνει κανείς αίμα είναι τα 65 χρόνια, οπότε κάποιοι που υπάρχουν σήμερα δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν αίμα. Εμείς θέλουμε να φέρουμε περισσότερους νέους στην εθελοντική αιμοδοσία.

Τα στοιχεία σας για τη συμμετοχή των νέων είναι απογοητευτικά;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι ασχολούνται με την εθελοντική αιμοδοσία όχι όμως στο βαθμό που θα θέλαμε εμείς. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επίπεδο χωρών όπως η Ιταλία, η Δανία, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντών αιμοδοτών προέρχονται από νέους κάτω των 30 ετών. Θέλουμε να αυξήσουμε το ποσοστό.

Γιατί ένας νέος θα πρέπει να είναι εθελοντής;

Ένας νέος θα πρέπει να είναι εθελοντής για πολλούς λόγους, αλλά και για λόγους υγείας. Η εθελοντική αιμοδοσία βοηθάει μέσα απ’ τον έλεγχο του αίματος που δίνει ο καθένας να πληροφορηθεί και για την κατάσταση της υγείας του. Ύστερα, το σημαντικό είναι, ότι αυτό το αίμα θα βοηθήσει συνανθρώπους του.

Παγκόσμια ημέρα εθελοντών σήμερα, τι προτρέπετε τους νέους;

Να έχουν ως στόχο να βοηθούν οικειοθελώς και χωρίς κανένα οικονομικό αντίκρυσμα την κοινωνία γύρω.

Εσείς πώς γίνατε εθελοντής;

Η οικογένειά μου με προέτρεψε. «Γιατί όχι;» σκέφτηκα αρχικά και στη συνέχεια αυτό το «γιατί όχι;» έγινε «ναι»! Τώρα ξέρω ότι εκτός απ’ το να δίνω αίμα, θα πρέπει να πείθω όλο και πιο πολλούς να κάνουν το ίδιο.

Και τι λέτε για να πείσετε;

Ότι η εθελοντική αιμοδοσία βοηθάει και στην καλή υγεία του Οργανισμού με την ανανέωση του αίματος. Άλλωστε, 5 με 10 λεπτά από το χρόνο τους δίνουν και κάνουν καλό σε πολλούς ανθρώπους.

Υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν για τη μετάδοση ασθενειών…

Ιατρικά πάντα υπάρχουν κίνδυνοι, αυτό όμως δεν θα πρέπει να αποτρέπει κανέναν από το να δίνει αίμα. Το περίφημο ποσοστό του «παραθύρου» είναι πάρα πολύ μικρό και με την εξέλιξη της επιστήμης μειώνεται πολύ περισσότερο. Στόχος αυτό το «παράθυρο» να κλείσει τελείως και να μην υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία.

Η προσπάθεια συνεργασίας για ένα κοινό στόχο δεν κρύβει προβλήματα;

Πάντα στα θέματα συνεργασίας ανάμεσα σε Συλλόγους παρουσιάζονται δυσκολίες. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε και να δείξουμε στους παλιότερους είναι ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν πολύ εύκολα να ξεπεραστούν όταν υπάρχει καλή θέληση, μακριά από σκοπιμότητες και φαινόμενα ωφελιμισμού. Δεν νοιάζονται οι νέοι να πάρουν μια καρέκλα ή να κρατηθούν σ΄ αυτή, αλλά να κάνουν αυτό που τους επιβάλει η συνείδησή τους, να βοηθήσουν δηλαδή τον συνάνθρωπό τους. Οι νέοι πρέπει να συνεργάζονται.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.