«Οι νεοι ενδιαφερονται για ταπεριβαλλοντικα ζητηματα»

Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου είναι δευτεροετής φοιτητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας. Μιλά σήμερα στον «Κόσμο» για την Εθελοντική Ομάδα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης που συγκρότησαν 18 φοιτητές με τη στήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης. «Οι νέοι ενδιαφέρονται για τα περιβαλλοντικά ζητήματα» δηλώνει και σημειώνει: «Σίγουρα τους νοιάζει το αύριο του πλανήτη. Το μαρτυρά και η μεγάλη συμμετοχή και το ευρύ πεδίο δράσης, όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές, η βιο- ποικιλότητα, η ανακύκλωση»

Πώς προέκυψε η Εθελοντική Ομάδα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης;

Σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κομοτηνής δημιουργήθηκε αυτή η Εθελοντική Ομάδα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης μετά από έντονο προβληματισμό για τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ομάδα, η οποία χωρίζεται σε υποομάδες λόγω του μεγάλου αριθμού των ατόμων που θέλησαν να συμμετέχουν.

Πόσα άτομα αριθμεί η Ομάδα σας;

18 μέλη.

Πώς κινείστε;

Κάνουμε ήδη κάποιες συναντήσεις για να συγκεντρώσουμε υλικό, να δούμε τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε, πώς θα πλησιάσουμε με επιτυχία τους νέους, ώστε να τους ευαισθητοποιήσουμε για τα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Ποιο θα είναι το πρώτο σας βήμα;

Πρώτο βήμα η παρουσία μας στα δημοτικά σχολεία. Θα δοθεί ενημερωτικό υλικό για τις κλιματικές αλλαγές.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με ένα τέτοιο θέμα;

Με προϋπηρεσία από το W.W.F, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, ήταν πολύ φυσικό να αποδεχτώ την πρόταση που είχα από την υπεύθυνη του Κέντρου, την κ. Λουϊζα Σαλτσίδου. Είναι ένα θέμα που με συγκινεί.

Τι συμπεραίνετε, οι νέοι ενδιαφέρονται για τα ζητήματα του περιβάλλοντος;

Οι νέοι ενδιαφέρονται για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Σίγουρα τους νοιάζει το αύριο του πλανήτη. Το μαρτυρά και η μεγάλη συμμετοχή και το ευρύ πεδίο δράσης, όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές, η βιοποικιλότητα, η ανακύκλωση. Έχουμε και υποομάδα για θεατρικά δρώμενα που θα σχετίζονται με το περιβάλλον. Δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της δικής μας ευαισθητοποίησης, αλλά και πολλών άλλων νέων η δημιουργία της ομάδας. Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον είναι αυξημένο.

Το πρόγραμμα των φοιτητών είναι πάντοτε φορτωμένο, πώς εξοικονομείται χρόνος για μια εθελοντική καθαρά δράση;

Είναι αλήθεια ότι είναι ιδιαίτερα φορτωμένο το πρόγραμμα των φοιτητών, ειδικά αν δουλεύουν, αλλά πάντα για τις αγαπημένες ασχολίες βρίσκει κανείς χρόνο. Το ενδιαφέρον είναι ότι κανένα μέλος της ομάδάς μας δεν πληρώνεται γι αυτό που κάνει, εργαζόμαστε όλοι αφιλοκερδώς.

Το ίδιο ισχύει και για τους μεγάλους σε ηλικία; Δείχνουν ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα;

Οι μεγάλοι είναι συνήθως απορροφημένοι από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Πάντως αρκετά συχνά τοποθετούνται και εκείνοι σε σημαντικά, περιβαλλοντικά, ζητήματα του καιρού μας. Προβληματίζονται και οι ίδιοι για τις εξελίξεις και ανησυχούν.

Με τις αρχές και τους φορείς της περιοχής είχατε κάποια επαφή;

Θέλουμε πάρα πολύ να μιλήσουμε με τον Δήμαρχο Κομοτηναίων, γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να σταθεί δίπλα στην πρωτοβουλία μας. Αν έχουμε τη στήριξή του, τότε σίγουρα θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από τους κατοίκους της περιοχής.

Πότε ξεκινούν οι παρουσιάσεις σας;

Η υποομάδα των κλιματικών αλλαγών θα ξεκινήσει τις παρουσιάσεις της στα σχολεία σε δύο εβδομάδες. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

Έχετε σκεφτεί πώς θα προσεγγίζετε τα μικρά σε ηλικία παιδιά;

Στο πρώτο στάδιο θα παρουσιάσουμε την ταυτότητα της ομάδας και πώς εργάζεται ένας εθελοντής. Μετά θα μιλήσουμε για το Κέντρο Πληροφόρησης. Θα προβάλλουμε video για τις κλιματικές αλλαγές. Διαρκεί 49 δευτερόλεπτα και είναι από την ευρωπαϊκή εκστρατεία, «Η αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από εσένα». Στο επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει η δική μας παρουσίαση με power point με υλικό που ήδη έχουμε συγκεντρώσει από την W.W.F. Ελλάς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά ακολουθούν ερωτήσεις προς τα παιδιά για να δούμε ποια μηνύματα κατάλαβαν. Και τέλος, επιδιώκουμε την ενεργό συμμετοχή των παιδιών μέσα από το παιχνίδι, γιατί είναι μαθητές δημοτικού. Θα μοιράσουμε ιστορίες μικρές για το περιβάλλον, σχέδια, έργα ζωγραφικής των παιδιών, αλλά και θα παίξουμε το παιχνίδι των ερωταπαντήσεων με θέμα την βιοποικιλότητα. Κι όλα αυτά θα κλείσουν μ’ ένα μικρό λεύκωμα που έχουμε ετοιμάσει. Θα γράφει κάθε παιδί τις σκέψεις, τις ιδέες και τις απόψεις του.

Δράσεις πιο συνηθισμένες, όπως δενδροφυτεύσεις, περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας;

Και δενδροφυτεύσεις και καθαρισμός χώρων, παραλιών κ.α. θα γίνουν στο επόμενο στάδιο. Αφού θα έχουμε κερδίσει και το ενδιαφέρον των παιδιών.

Τι συμβουλεύετε στους αναγνώστες του «Κόσμου» για την καθημερινή συμπεριφορά τους απέναντι στα ζητήματα του περιβάλλοντος;

Επειδή είναι η χρονιά των κλιματικών αλλαγών, θα μπορούσαμε να συμβουλεύσουμε τους αναγνώστες να κάνουν μερικές πολύ απλές κινήσεις, όπως να χαμηλώσουν το θερμοστάτη έστω ένα βαθμό, να ανακυκλώνουν πάντα και να κλείνουν τις συσκευές, όταν δεν τις χρησιμοποιούν, να μην είναι stand by, όταν δεν χρειάζεται. Εξοικονομούμε απίστευτη ενέργεια αν τηρήσουμε αυτά τα πολύ απλά.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.