Οι μειοψηφιες της διχονοιας απετυχαν!

Πορεία του ΚΙΕΦ και αντισυγκέντρωση στην Κομοτηνή

Χωρίς να «πιάσει» τα μεγέθη, που προσδοκούσαν οι εμπνευστές της, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η πορεία που διοργανώθηκε από το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) στο πλαίσιο του καθιερωμένου μνημόσυνου για τον ιδρυτή του κόμματος, Αχμέτ Σαδίκ. Παρά την κινητοποίηση των προηγούμενων ημερών, οι συμμετέχοντες στην πορεία ανήλθαν σε περίπου 700-750 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αστυνομίας. 

Με 14 λεωφορεία η μεταφορά πολιτών από τους γύρω οικισμούς 

Από τις 3.30 περίπου το μεσημέρι, στα σημεία πέριξ της πρώην νομαρχίας άρχισαν να καταφθάνουν λεωφορεία, τουλάχιστον 14, τα οποία μετέφεραν κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, που κατευθύνονταν στην προσυγκέντρωση στα γραφεία του ΚΙΕΦ, μπροστά από το Μαρώνειο Μέγαρο. Εκεί, τα μέλη του κόμματος μοίρασαν σημαίες, οι οποίες επάνω έφεραν τα πρόσωπα των Αχμέτ Σαδίκ και Μουσταφά Αλή Τσαβούζ, νυν προέδρου του κόμματος, ενώ γύρω στις 5 ξεκίνησαν να κινούνται με κατεύθυνση προς το κτίριο της πρώην Νομαρχίας, φέροντας αφίσες και πανό, στα ελληνικά και αγγλικά, με τα αιτήματα που είχαν διατυπωθεί και τις προηγούμενες μέρες μέσω των ανακοινώσεων του ΚΙΕΦ.
 
Στην πορεία συμμετείχαν μέλη του κόμματος, η οικογένεια του Αχμέτ Σαδίκ και αυτοδιοικητικοί, με προεξάρχοντες τους δημάρχους Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ και Αρριανών κ. Αμέτ Ριτβάν. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ηχηρές ήταν οι απουσίες αρκετών προβεβλημένων αυτοδιοικητικών από τη μειονότητα, περιφερειακών συμβούλων και δημοτικών συμβούλων Κομοτηνής. 

Αιτήματα στα τουρκικά και ελληνικά, και ανάμεσά τους η κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στην ελληνική βουλή 

Μπροστά από την πρώην Νομαρχία Ροδόπης αναγνώστηκε στα ελληνικά και στα τουρκικά το πλαίσιο των αιτημάτων, που περιλάμβανε την αναγνώριση των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την Συνθήκη της Λωζάνης, τα οποία κατά τους διοργανωτές της πορείας δεν αποδίδονται από την ελληνική πολιτεία. Παράλληλα ζήτησαν δικαιώματα στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης και δίγλωσσα νηπιαγωγεία, εκλογές για τα Βακούφια και τους Μουφτήδες, απόσυρση του νόμου των «240 ιμάμηδων», κατάργηση του εκλογικού ορίου του 3%, ενώ ζήτησαν και να βρεθεί το αυτοκίνητο στο οποίο είχε χάσει την ζωή του ο Αχμέτ Σαδίκ, το οποίο έχει κλαπεί από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Κλείνοντας ζήτησαν από την κυβέρνηση την άμεση δρομολόγηση ενός ειλικρινούς διαλόγου με τους φορείς της μειονότητας για την επίλυση των προβλημάτων της, ενώ δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν και την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στην Τουρκία. 

Η Ευρωομάδα υπερασπίστηκε «τουρκική, μακεδονική και όποια άλλη μειονότητα» 

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η παρουσία στη διαδήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, της ευρωομάδας που εκπροσωπείται με 12 ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο λόγος για τον διευθυντή επικοινωνίας της Συμμαχίας, κ. Γιώργο Παπαδάκη, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν το 2016 να αρνείται την ύπαρξη τουρκικής, μακεδονικής και όποιας άλλης μειονότητας στο έδαφός της».
 
Ακολούθως οι συμμετέχοντες επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία, για να μεταβούν στο τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, όπου τελέστηκε το καθιερωμένο μνημόσυνο, παρουσία και του προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Αλί Ριζά Ακιντζί, στελεχών του AKP από την Τουρκία καθώς και εκπροσώπων συλλόγων από Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ.

«Πεδίο μάχης» η κεντρική πλατεία «εσώκλειστοι» στα καταστήματά τους επαγγελματίες και θαμώνες 

Η προχθεσινή όμως ημέρα σημαδεύτηκε από τα επεισόδια, που διαμείφθηκαν μεταξύ των ανδρών των ΜΑΤ και των συμμετεχόντων στην αντισυγκέντρωση, που έγινε με αφορμή την πορεία του ΚΙΕΦ. 

Αποτελεσματική η περιφρούρηση των ΜΑΤ για αποφυγή τυχόν προκλήσεων 

Περί τους 60-70 πολίτες που εναντιώνονταν στην προγραμματισμένη πορεία, μεταξύ τους μέλη της Χρυσής Αυγής, αρκετοί δε προερχόμενοι από γειτονικές πόλεις, είχαν συγκεντρωθεί στο πάνω μέρος της κεντρικής πλατείας, φωνάζοντας συνθήματα και αποδοκιμάζοντας όσους κατευθύνονταν προς την προσυγκέντρωση του ΚΙΕΦ. Έως τις 5 το απόγευμα τα πράγματα κυλούσαν ομαλά, καθώς μπροστά από τους συμμετέχοντες στην αντισυγκέντρωση ήταν παραταγμένοι άνδρες των ΜΑΤ και γενικότερα οι κεντρικοί δρόμοι βρίσκονταν υπό αστυνομικό κλοιό. Σε ανύποπτο χρόνο, λίγα λεπτά μετά από τις 5 το απόγευμα, προκλήθηκε ένταση μεταξύ μερίδας των διαδηλωτών και ανδρών των ΜΑΤ, που βρίσκονταν απέναντί τους, συνέπεια της οποίας ήταν να οξυνθούν τα πνεύματα και να ξεσπάσουν επεισόδια, με πετροπόλεμο και με ρίψη δακρυγόνων. Για αρκετά λεπτά η κεντρική πλατεία μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης», ακινητοποιώντας επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην πλατεία αλλά και θαμώνες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα μαγαζιά τους. Κατά τη διάρκεια μάλιστα των επεισοδίων ένας ηλικιωμένος άνδρας τραυματίστηκε στο χέρι, από αίτια που δεν έχουν διευκρινιστεί, και οδηγήθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. 

Τέλος στην αντισυγκέντρωση με Εθνικό Ύμνο 

Μετά από αρκετή ώρα, τα επεισόδια έληξαν και οι συμμετέχοντες στην αντισυγκέντρωση επέστρεψαν στο πάνω μέρος της πλατείας, όπου περιορισμένοι από τις δυνάμεις της αστυνομίας αρκέστηκαν στο να φωνάξουν συνθήματα και αργότερα να μεταβούν στο χώρο του Ηρώου για να ψάλουν τον εθνικό ύμνο.
 
Κάπου εκεί, άλλη μια δοκιμασία για τον καθημαγμένο από διχαστικές εξάρσεις και λογικές τόπο μας, έλαβε τέλος. Οι πλειοψηφίες, από την πλειονότητα και από τη μειονότητα, έδωσαν την απάντησή τους στις ένθεν κακείθεν μειοψηφίες, γυρίζοντας την πλάτη σε επίδικα προσχηματικά, επίπλαστα ή επουσιώδη, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να αλληλοτροφοδοτούν προκλήσεις και εντάσεις.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.