Οι μαθητες ευαισθητοποιουνται στον εθελοντισμο

Το Γραφείο Εθελοντισμού, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Διοικητικής Μέριμνας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης – Τμήματα Αγωγής Υγείας, το Σωματείο Εθελοντές αιμοδότες Ροδόπης, το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Περιφέρειας Ιάσμου «Η Ελπίδα» και τη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας τα του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής διοργάνωσαν επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «Προώθηση του εθελοντισμού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου σε ξενοδοχείο της πόλης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης των νέων στον εθελοντισμό ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς υπουργείου προς την κατεύθυνση αυτή. «Τον εθελοντισμό τον έχω υπηρετήσει με μεγάλη αφοσίωση από την προηγούμενη θέση μου ως Υπουργός Εξωτερικών από τη HELLENIC AID, ως θεσμικός συνομιλητής της πολιτείας με το χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και μπορώ να πω ότι ένοιωσα περηφάνια όταν διαπίστωσα ότι μια σειρά από δραστήριες εθελοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν πετύχει να σηκώσουν τη σημαία του εθελοντισμού, του ανθρωπισμού αλλά και του εθνικού πολιτισμού σε 56 χώρες της γης προσφέροντας ουσιαστικά ανθρωπιστικές κυρίως υπηρεσίες σε αναπτυσσόμενες χώρες που το έχουν ανάγκη είτε στον τομέα της εκπαίδευσης είτε στον τομέα της υγείας είτε στον τομέα της ολοκλήρωσης απαιτούμενων υποδομών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ο αγώνας κατά της παγκόσμιας φτώχειας υπέρ των ίσων ευκαιριών, υπέρ των ίσων δικαιωμάτων, υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών, ήταν από τους βασικούς στόχους που υπηρέτησαν και υπηρετούν οι ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στο εξωτερικό, με κορύφωση τη μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που οργανώσαμε μετά το τσουνάμι στην Νοτιοανατολογική Ασία. Πιστεύω ότι η αντίστοιχης λογικής προσφορά ορθώς επιδιώκεται και στο εσωτερικό της χώρας».

Ο κ. Στυλιανίδης
ανέφερε ως σημαντικό το γεγονός ότι «ο χώρος της εκπαίδευσης προετοιμάζει τη νέα γενιά για αυτή την λογική και φιλοσοφία και εμείς τουλάχιστον στον τομέα θα έλεγα της πρωτότυπης εκπαίδευσης επιδιώκουμε τον εθελοντισμό να τον βάλουμε στα σχολεία ενισχύοντας και την άτυπη μάθηση, η οποία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρέχεται κυρίως από τις Γενικές Γραμματείες Νέας Γενιάς και τα αρμόδια υπουργεία» Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη η Ελληνική Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς είχε αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο χώρο του εθελοντισμού πάνω σε τρεις πυλώνες. Ο ένας πυλώνας είναι αυτός που ενισχύει την πολιτική συμμετοχή των νέων με τα τοπικά συμβούλια, «ένας θεσμός απολύτως επιτυχής κατά το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του, όπου έχουν εγγραφεί στα μητρώα πάνω από 100000 νέοι από όλη την Ελλάδα και έχουν εκλέξει τους δικούς τους αντιπροσώπους στο 94% των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προωθώντας τα θέματα που αφορούν στη νέα γενιά. Ένας δεύτερος πυλώνας είναι ο τομέας νεανικής επιχειρηματικότητας που προσπαθεί να δώσει μέσα από τη στήριξη επιχειρηματικότητας στις οργανώσεις νέων όλων των νομών της χώρας για τις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική πολιτεία και βεβαίως ένας τρίτος πυλώνας είναι αυτός της κοινωνικής ευαισθησίας όπου προσπαθούμε να προσανατολίσουμε σωστά τα παιδιά μας, δίνοντάς τα θετικά παραδείγματα, ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας και την κοινωνία και τη νέα γενιά για καυτά ζητήματα, όπως τα ναρκωτικά, η νεανική εγκληματικότητα οι εξαρτήσεις από το Ίντερνετ, ενθαρρύνοντας θετικές δράσεις όπως η αιμοδοσία, η δενδροφύτευση, η προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα κινητοποιώντας και την κρατική μηχανή να δράσει εκεί που μέχρι τώρα αδρανούσε».

Ήδη πολλά υπουργεία υποκινούμενα από τις οργανώσεις νέων και από τις ΜΚΟ έχουν σκύψει πάνω σε προβλήματα «που είναι νεότευκτα ή εν πάση περιπτώσει και αν υπήρχαν ποτέ δεν είχαν απασχολήσει την κεντρική πολιτική της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της νεανικής βίας της νεανικής παραβατικότητας, της προστασίας των νέων χρηστών από τους κακούς μιντιακούς στόχους, για αυτό και έχουμε αναπτύξει στο Υπουργείο μία βάση ασφαλούς δικτύου και εκτοπίζει από κακούς στόχους που πολλές φορές χρησιμοποιούνται από εγκληματικά στοιχεία για να παρασύρουν ή να εγκλωβίσουν τους νέους ανθρώπους. Γενικά υπάρχει μια ευρεία δραστηριοποίηση πάνω στα ζητήματα αυτά στα οποία ουσιαστικά το Υπουργείο Παιδείας είναι ο βασικός παραλήπτης μηνυμάτων από την κοινωνία πολιτών και το αρμόδιο υπουργείο το οποίο καλείται να ευαισθητοποιήσει ή και να συμπράξει με την νέα γενιά στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εθελοντισμού και την αξιοποίηση όλων αυτών των ανθρώπων που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία και δεν βλέπουν την ενασχόλησή τους με τα κοινά ως μια ιδιοτελή προσπάθεια ως μια αυτάρεσκη ικανοποίηση των ατομικών ή ατομικιστικών φιλοδοξιών».

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Κεπελής, Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης ανέφερε ότι στόχος της συμμετοχής είναι η ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων στον εθελούσια αιμοδοσία, κάτι που ως σύλλογος εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει με διάφορες πρωτοβουλίες, ομιλίες και εκδηλώσεις με οπτιακουστικό υλικό στα σχολεία, με διάφορες εκδόσεις. «Ετοιμάζουμε τώρα και ένα παραμυθάκι ώστε τα παιδιά να μη φοβούνται το αίμα. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να πετύχουν αν οι ίδιοι οι δάσκαλοι δεν περάσουν αυτό το μήνυμα του εθελοντισμού στα παιδιά μας, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει και οι ίδιοι οι δάσκαλοι να είναι εθελοντές. Μετά λύπης μου σήμερα δεν συμμετέχουν οι δάσκαλοι και δεν έχει κόσμο. Επομένως δεν μπορούμε να περάσουμε αυτά τα μηνύματα».

Όπως ισχυρίσθηκε ο κ. Κεπελής σε νομούς που δραστηριοποιούνται σύλλογοι δεν υπάρχει πρόβλημα κάλυψης αίματος. «Η Ελλάδα όπως ξέρετε η Ελλάδα έχει ανάγκη από 600000 φιάλες αίματος το χρόνο, είναι ένα στοιχείο που δυναμικά αυξάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας της αύξησης των τροχαίων και των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία. Περίπου 3500 άτομα προσπαθούν να ζήσουν με τη μετάγγιση δύο φορές την εβδομάδα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και τα ποσοστά αίματος προέρχονται κατά 53% από το οικογενειακό περιβάλλον, 43% από τους εθελοντές αιμοδότες, 3% από το στρατό και την αστυνομία και 2% εισάγουμε ακόμη από τον ΕΕΣ. Επομένως πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και οι ανάγκες αυτές να καλύπτονται. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο».


Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Γραφειου Εθελοντισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Διοικητικής Μέριμνας, αντινομάρχης κ. Γιώργος Θωμαϊδης, ανέφερε ότι παρόμοια δράση έγινε στην Αλεξανδρούπολη και στο Βόρεια Έβρο για την προώθηση του εθελοντισμού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Η προσέγγιση στη νεολαία πρέπει να γίνει με τον πιο ουσιαστικό και επιστημονικό τρόπο. Πράγματι υπάρχει ένα έλλειμμα ως προς την ευαισθητοποίηση της νεολαίας αλλά αυτή δεν φταίει. Φταίμε εμείς οι μεγάλοι, που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε δράσεις, χωρίς να έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό των δράσεων. Αυτό προσπαθούμε να ξεπεράσουμε. Δεν γίνεται όμως να πλησιάσεις τη νεολαία χωρίς την εκπαιδευτική κοινότητα, για αυτό και κάνουμε αυτό το άνοιγμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ήδη στο πανεπιστήμιο έγινε η προσέγγιση, εκεί υπάρχει ένας σημαντικός πλούτος που ως τώρα δεν τον έχει εκμεταλλευτεί η τοπική κοινωνία. Κάναμε το άνοιγμα ως τοπική αυτοδιοίκηση και έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια το πανεπιστήμιο. Κυρίως επιμένω στο ρόλο των εκπαιδευτικών γιατί όπως και να το κάνουμε μπορεί στους γονείς μας να χρωστάμε το ζην στους δασκάλους μας όμως χρωστάμε το ευ ζην».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.