«Οι φιλες»: Ενα μυθιστορημα για τους ισχυρους οικογενειακους δεσμους μιας αλλης εποχης

Μπέλλα Σέρα-Βλασσοπούλου, «Οι φίλες», Καστανιώτης, Αθήνα 2020, σ. 280

«Τα γεγονότα που σημαδεύουν τη ζωή, τη στιγμή που συμβαίνουν, συσσωρεύονται
στο υποσυνείδητο σαν εικόνες και εντυπώσεις, εν συνεχεία τα επεξεργάζεσαι, τα αξιολογείς και συνειδητά πλέον συνεχίζεις τον βηματισμό σου»

Ένα βιβλίο-«οδοιπορικό» στην ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, την οικογενειακή ζωή και τη γυναικεία ψυχολογία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το παρόν πόνημα της κ. Βλασσοπούλου, η οποία έφυγε προσφάτως από τη ζωή.

Αναμφίβολα η νεοελληνική πεζογραφία βρίθει τέτοιων πονημάτων, όπου μέσα από οικογενειακές ιστορίες προβάλλονται και εξετάζονται όλα εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, ήτοι ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος και η Κατοχή, ο Εμφύλιος και η ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ελλάδας ως τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Αυτό που ξεχωρίζει όμως στο εν λόγω βιβλίο είναι η εμμονή της συγγραφέως στο να προβάλλει όχι τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα καθαυτά, αλλά το πώς τα τόσο σημαντικά αυτά συμβάντα επηρέασαν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και άλλαξαν σε βάθος τη ζωή τους. Έτσι, «Οι φίλες» δεν αποτελούν μία επισκόπηση των πολιτικών γεγονότων, ούτε αυτά εξιστορούνται με λεπτομέρειες τις οποίες ο αναγνώστης εύκολα θα μπορούσε να πληροφορηθεί από αλλού. Αντιθέτως, εδώ δίνεται σημασία στις συνέπειες που προκάλεσαν τα παραπάνω πολιτικά γεγονότα στην καθημερινότητα των ηρώων του βιβλίου, συνέπειες οι οποίες συνήθως δύσκολα ανιχνεύονται και τονίζονται επαρκώς από τους ιστορικούς.

Πρωταγωνιστές είναι τα μέλη μιας οικογένειας, κατοίκων των Αθηνών, του Λάμπρου, της Γιώτας και των δύο παιδιών τους, της Μαρίνας και του Λευτέρη. Τα πρόσωπα αυτά πλαισιώνει και η ευρύτερη οικογένειά τους. Η Γιώτα έχει καταγωγή από τη συντηρητική Μάνη, όπου τα πανάρχαια ήθη και οι αυστηρές αρχές ζουν και βασιλεύουν, σε μεγάλη αντίθεση με την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα. Η ζωή τής οικογένειας θα αλλάξει δραματικά όταν, λόγω της πείνας και της οικονομικής στενότητας που θα επιφέρει η Κατοχή, τα μέλη της θα υποχρεωθούν να μετοικήσουν στην Αρεόπολη, όπου το σπίτι της Γιώτας είναι διαθέσιμο. Η Μαρίνα θα αναγκαστεί να υποβληθεί σε περαιτέρω θυσίες, κάνοντας έναν αταίριαστο γάμο, από τον οποίο θα γεννηθούν δύο κόρες, η Φρόσω και η Παναγιώτα.

Η Μαρίνα τελικά, μετά από κάμποσα δυστυχισμένα χρόνια, θα πάρει και πάλι τα ηνία της ζωής της στα χέρια της προς χάριν των κοριτσιών της, το ίδιο και η μικρή της κόρη, Παναγιώτα, η οποία αποδεικνύεται κι αυτή το ίδιο δυνατή όπως και η μητέρα της. Αυτή είναι που μονοπωλεί με τις πράξεις της το τέλος του βιβλίου. Το ποιες θα είναι τελικά «Οι φίλες» θα το συμπεράνει ο αναγνώστης όταν θα φτάσει στο τέλος  του βιβλίου.

Το μεγάλο ατού του βιβλίου αποτελεί η γραφή της κ. Βλασσοπούλου, κομψή, λιτή και με άφθονους διαλόγους, η οποία το καθιστά εξαιρετικά ευκολοδιάβαστο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο αναγνώστης δεν θα αποκτήσει έστω και μία σφαιρική γνώση των πολιτικών γεγονότων που συγκλόνισαν τη χώρας μας τον 20ό αιώνα. Απεναντίας, το βιβλίο συστήνεται ανεπιφύλακτα σε αναγνώστες οι οποίοι θέλουν να αποκομίσουν κάποιο όφελος από το διάβασμα ενός ευχάριστου πονήματος.

Η συγγραφέας Μπέλλα Σέρρα- Βλασσοπούλου

Η Μπέλλα Σέρρα- Βλασσοπούλου φοίτησε στο κολεγιακό τμήμα Ελευθέρων Σπουδών του Pierce College, επιλέγοντας μαθήματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας. Γνωστά της έργα επίσης  είναι: «Πικρά χαμόγελα» (2007), «Έκνομος έρωτας» στην Αλεξάνδρεια (2011),  «Στο σταυροδρόμι των πειρασμών» (2013).

*Η Λεύκη Σαραντινού είναι φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας. Τελευταίο της βιβλίο η ιστορική μελέτη «Μύθοι που έγιναν ιστορία», Εκδόσεις Ενάλιος, Αθήνα 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.