Oι εξαισιες μουσικες του 2010

 

Τελευταίο φύλλο του 2010 και, όπως πέρυσι, είμαστε μαζί για έναν «μουσικό» απολογισμό, για μια συγκεφαλαίωση όσων ακούσαμε, τραγουδήσαμε και αγαπήσαμε… Όσων πιστεύουμε ότι αποτελούν την παρακαταθήκη των τραγουδοποιών μας, για τη χρονιά που αφήνουμε πίσω. Μια χρονιά δύσκολη, γεμάτη απαισιόδοξες ειδήσεις και μηνύματα, χρονιά οικονομικής και όχι μόνο κρίσης, η οποία, όπως ήταν φυσικό, δεν άφησε ανεπηρέαστο το ελληνικό τραγούδι και όσους ασχολούνται με αυτό.


Η κατάρρευση των δισκογραφικών εταιρειών – Η ημι-κατάργηση των ραδιοφωνικών παραγωγών


Επιγραμματικά, η τελματώδης, από πριν, κατάσταση του δισκογραφικού τοπίου φαίνεται ότι δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα. Μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες, όπως και μεγάλα μουσικά έντυπα αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Το ίδιο συνέβη και με το επάγγελμα-λειτούργημα του ραδιοφωνικού παραγωγού. Κι αυτό σε κωματώδη κατάσταση τα τελευταία χρόνια, η κρίση έδωσε την αφορμή στα ραδιόφωνα ώστε να καταργήσουν ανάλογες θέσεις εργασίας, να μειώσουν τους ήδη «συμβολικούς» μισθούς και να αυξήσουν τα ωράρια.

 

Βέβαια, οι πάμπολλες αδυναμίες και αδικίες αυτού του «συστήματος» της μουσικής βιομηχανίας (δισκογραφικές εταιρίες – ραδιοφωνικοί σταθμοί), οι οποίες αποτελούν και τον κυριότερο λόγο της κατάρρευσής του – η οικονομική κρίση είναι απλά το συμπλήρωμα – μάλλον αισιοδοξία για το μέλλον πρέπει να μας προκαλούν. Όλο και πιο πολλοί τραγουδοποιοί κυκλοφορούν τις δουλειές τους είτε μόνοι τους, δημιουργώντας δικά τους label, είτε μέσα από το διαδίκτυο, είτε μέσα από μικρές, «ανεξάρτητες» δισκογραφικές εταιρίες. Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί δε, απαγκιστρωμένοι από οικονομικά και μη οφέλη, είναι πλέον περισσότερο «ελεύθεροι» να προτείνουν και να προβάλλουν δουλειές που θεωρούν ότι αξίζουν πραγματικά. Όλα αυτά τα αισιόδοξα όμως μένει να αποδειχτούν με την πάροδο του χρόνου.


Μουσικές διαδρομές μουσικών απολαύσεων


Στα της δημιουργίας τώρα, το 2010, δεν άφησε παραπονεμένο κανένα αυτί! Πληθώρα ποιοτικών, μουσικών επιλογών, και πολλοί δίσκοι που αξίζει να προσθέσει κάποιος στη συλλογή του.

 

Και όντας Θρακιώτες οι περισσότεροι, ο διπλός live δίσκος, ενός συμπολίτη μας, του Θανάση Γκαϊφύλλια με τίτλο «Αυτά που ρωτάς – Ζωντανά στο Κύτταρο», είναι μια σπουδαία προσθήκη. Μια σημαντική στιγμή στη πορεία του, η πρώτη δισκογραφική αποτύπωση ζωντανών εμφανίσεών του, από το ιστορικό και αγαπημένο του Κύτταρο. Ένα άλμπουμ- σταθμός, που γεφυρώνει μια διαδρομή 38 χρόνων του καλλιτέχνη, περιλαμβάνοντας τραγούδια από το σύνολο της προσωπικής δισκογραφίας του, αλλά και καινούρια. Ανάμεσα σ’αυτά τραγούδια σε στίχους δικούς του, αλλά και μεγάλων ποιητών μας (Κατσαρού, Ρίτσου, Καρυωτάκη, Ελευθερίου κ.α.). Ενώ, το ομότιτλο τραγούδι του άλμπουμ «Αυτά που ρωτάς» είναι μια διασκευή, του ίδιου, σε ελληνικούς στίχους στο γνωστό “Blowin’ in the wind” του Bob Dylan. Τέλος, να μην παραλείψουμε τη συμμετοχή της Ελένης και της Σουζάνας Βουγιουκλή, και της Λήδας Χαλκιαδάκη καθώς και τις πολύ ωραίες πρόζες ανάμεσα στα κομμάτια που αφήνουν αίσθηση αφήγησης στον ακροατή.

 

Πιο μινιμαλιστικός από ποτέ, με την συνοδεία μόνο της κιθάρας του, ο Σωκράτης Μάλαμας, μας χάρισε ακόμη ένα δίσκο διαμάντι. «Πέρασμα» ο τίτλος του, σε στίχους του Άλκη Αλκαίου και την ιδανική ερμηνεία της Μελίνας Κανά σε πέντε τραγούδια. Μια συνεργασία, η οποία και στο παρελθόν έχει δοκιμαστεί και έχει αποδείξει την αξία της.

 

Πέρυσι, είχαμε τον Γιώργο Καζαντζή, που μας χάρισε έναν πολύ όμορφο δίσκο («Ίσαλος Γραμμή»). Φέτος, ένας άλλος σπουδαίος συνθέτης, ο Μιχάλης Τερζής, μαζί με τον στιχουργό Δημήτρη Λέντζο έκαναν το ίδιο με έναν αντίστοιχης ομορφιάς, τον «Απόπλου». Με τη συμμετοχή πολλών αγαπημένων και σημαντικών ερμηνευτών, όπως Γιώργος Νταλάρας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Σοφία Παπάζογλου κ.α. Ένας δίσκος που αποδεικνύει την ύπαρξη, αλλά και τη συνέχεια του καλού ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

 

Μπαλάντες, αλλά και λαϊκότροπες καταθέσεις, συγκρατημένες ρούμπιες αλλά και χρώματα από την παράδοση συναντάμε στις «Στις όχθες της αυγής», την πρώτη δουλειά ενός 28χρονου μαθηματικού από τον Υμηττό, του Βασίλη Φλώρου. Ερμηνείες από τον Γιώργο Νταλάρα, τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, τον Δημήτρη Μυστακίδη, τον Ανατόλη Μαργιολά, αλλά και τον ίδιο τον δημιουργό. Μεγάλη ελπίδα για το μέλλον!

 

«Έμαθε η καρδιά», ο τίτλος του νέου δίσκου της Δήμητρας Παπίου. Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Λίνα Νικολακοπούλου, αλλά και νεότεροι όπως ο Δήμος Αναστασιάδης και η Δάφνη Αλεξανδρή συνέπραξαν σ’ αυτό το δισκογραφικό της πόνημα, όπου με τη δύναμη της φωνής της ερμηνεύει με ιδιαίτερη επιτυχία τραγούδια σε διαφορετικό ύφος απ’ ό,τι μας είχε συνηθίσει.

 

«Της γης το μυστικό» μας αποκάλυψε το αντάμωμα δύο φίλων από τη Λαμία και το Κυριάκι Βοιωτίας. Με τον Βαγγέλη Καζαντζή να ντύνει μουσικά τους «κόσμους» που κρύβουν οι στίχοι του Γιώργου Γκώνια και το συναπάντημα με τον Ψαραντώνη, τον Απόστολο Ρίζο, την Μαρίνα Δακανάλη, αλλά και την Δήμητρα Ψυχογυιού, η οποία έδωσε εικόνα και χρώμα στα τραγούδια και αποδείχτηκε ένας «μυστικός» θησαυρός!

 

Η Νατάσσα Μποφίλιου και η παρέα της, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στους στίχους και ο Θέμης Καραμουρατίδης στη μουσική, δεν θα μπορούσαν να λείπουν απ’ αυτόν τον απολογισμό. Με «Εισιτήρια διπλά» ταξίδια στη μνήμη, ταξίδια σε στιγμές της ζωής που αξίζουν να μείνουν για πάντα.

 

«Όμορφοι και ηττημένοι» τιτλοφορείται το δεύτερο δισκογραφικό πόνημα του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη και μόνο από αυτόν, τον τίτλο, μπορεί κανείς να παρατηρήσει την εύστοχη γραφή του τραγουδοποιού από τις Σέρρες, τον οποίο συνέδραμε, με τη πολυδιάστατη φωνή της, και σ’ ένα τραγούδι και με στίχους και μουσική, η Μαρία Παπαγεωργίου. Πολύ όμορφη στιγμή και η μελοποίηση του «Θεατρίνοι Μ.Α.» του Γιώργου Σεφέρη.

 

Εκτός των τειχών ορμώμενος, αφού ζει και δημιουργεί στην Κοζάνη, ο Μάκης Σεβίλογλου παρουσίασε τις «Άγκυρες» την δεύτερη προσωπική δισκογραφική του δουλειά. Μάλιστα «μετανάστευσε» στο Ulft της Ολλανδίας για να ηχογραφήσει τα νέα του τραγούδια στο studio Silvox υπό το label Coast to Coast, ενώ αξιοσημείωτο της ηχογράφησης είναι ότι τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο studio, με τον πατροπαράδοτο τρόπο δηλαδή οι μουσικοί ηχογραφούσαν όλοι μαζί τα τραγούδια. Δίσκος που ξεχωρίζει για τη μουσικότητά του και τον καλοδουλεμένο στίχο του, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική μέχρι την blues.

 

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πρωτοτύπησε για τα ελληνικά δεδομένα και κυκλοφόρησε το νέο του CD με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Αμφιλεγόμενη για πολλούς η επιλογή του αυτή, όμως η «ενοχή των αμνών» το πρώτο CD της συλλογής είναι ομολογουμένως μια από τις καλύτερες δουλειές του 2010. Τραγούδια με πολιτική κι ερωτική χροιά, στο πνεύμα των καιρών, για να.. αντισταθούμε ακούγοντάς τα, αλλά και να.. ερωτευτούμε, «να βρει η ζυγαριά της ψυχής μας αντίβαρο για να ισορροπήσουμε».

 

15 χρόνια πορείας κουβαλάει στις πλάτες του ο Παύλος Παυλίδης και όμως συνεχίζει να μας εκπλήσσει! Το «Aυτό το πλοίο που όλο φτάνει», η τρίτη δισκογραφική δουλειά του με τους B-Movies είναι αναμφισβήτητα η πιο φωτεινή, τραγουδιστική και εξωστρεφής από τις προηγούμενες. Σαν μια «βόλτα με ποδήλατο», όπως την περιγράφει ο ίδιος ο τραγουδοποιός…

 

Συνοδοιπόρος του Παύλου Παυλίδη, ο Γιάννης Μήτσης μας παρέδωσε τον τρίτο του δίσκο. Με 11 τραγούδια, μας καλεί σε ένα ηλεκτρικό χορό. Μιλάει για την αγάπη, τη φιλία αλλά σαν σημαδεμένος από την γενιά των Beat τραγουδά… «Η μόνη αλήθεια είναι ο δρόμος». Η παραγωγή είναι του Άγγελου Σφακιανάκη, ενώ στο δίσκο συμμετέχει και η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο τραγούδι «Δεν ξέρω».

 

Από τον χώρο της ροκ μας έρχονται και τα Κίτρινα Ποδήλατα. Όμως τα αδέρφια Παντελιά δεν μένουν μόνο εκεί. Στο «10+», που σηματοδοτεί τα δέκα χρόνια τους στη δισκογραφία, ακούγονται πιο δημιουργικοί και ώριμοι από ποτέ. Διασκευάζουν Θεοδωράκη («Όμορφη Πόλη») και Μούτση («το Όνειρο), μελοποιούν Καββαδία (“Yara Yara”), ενώ συμπεριλαμβάνουν και την «αντίστροφη μέτρηση», που γράφτηκε για την θεατρική παράσταση «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» του Φο, σε σκηνοθεσία Σπύρου Παπαδόπουλου. Και τα εξ ολοκλήρου δικά τους τραγούδια όμως, ερωτικά και κοινωνικοπολιτικά, δεν υπολείπονται!

 

Κορυφαία δουλειά και η «Ανοιξιάτικη μέρα» του Λεωνίδα Μπαλάφα. Κιθαριστικός κατά βάση δίσκος με πολλά ακουστικά στοιχεία αλλά και disco, funk και reggae επιρροές. Μια πολύ «προσωπική» μουσική έκφραση και ιδιαίτερη, διανθισμένη με πειραματικούς και μη ήχους. Και αν κρίνουμε από τη συνεχώς ανοδική πορεία του καλλιτέχνη τα καλύτερα του είναι μπροστά!

 

Από την προσωπική ανεξάρτητη εταιρία του antelma music και μέσα από το διαδίκτυο (www.antelmamusic.com) κυκλοφορεί την τέταρτη προσωπική του δουλειά ο Στάθης Δρογώσης. Ακούει στο όνομα «Όμορφη ζωή», περιέχει δέκα καινούρια τραγούδια σε μουσική και στίχους δικούς του, ενώ την μουσική παραγωγή και ενορχήστρωση υπογράφουν οι συνοδοιπόροι του τα τελευταία χρόνια Δραμαμίνη (Γιάννης & Χάρης Μιχαηλίδης). Ο ίδιος ο τραγουδοποιός σημειώνει: «Τον αγαπώ αυτόν τον δίσκο. Προσπαθώ να μιλήσω με ειλικρίνεια για τις αγωνίες μου, τους φόβους μου, τις χαρές μου και τις λύπες μου. Πάντα οι δίσκοι μου ήταν βιωματικοί και προσωπικοί. Αυτός είναι ο πιο προσωπικός από όλους.»

 

Ο Στάθης Δρογώσης είχε την επιμέλεια παραγωγής και στον δίσκο «Μη σε φοβίζει η αγέλη», του πολυτάλαντου Δήμητρη Λάμπου, από τους καλυτέρους «πρωτοεμφανιζόμενους» της χρονιάς. Εκ των εκδοτών του λογοτεχνικού περιοδικού «Καθρέφτης», συγγραφέας («Η ιστορία ενός μισάνθρωπου»), υπογράφει ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική στο πρώτο του CD. Με ποικίλες μουσικές επιρροές κι έχοντας ως κέντρο τη φολκ ροκ, τα τραγούδια του δίσκου τονίζουν τον κοινωνικό ρόλο του τραγουδιού, εκφέροντας όμως και λόγο και άποψη. Γιατί όπως τονίζει και ο δημιουργός: «Τα τραγούδια δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Μπορούν όμως να μας θυμίζουν ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει.»

 

Ο Γιάννης Μπαϊρακτάρης (φωνή, ηλεκτρικό μπάσο), ο Αντώνης Βλάχος (φωνητικά, κόρνο, τρομπέτα) και ο Γιώργος Μπαϊρακτάρης (τύμπανα), αποτελούν τους Liber Animus. Στον πρώτο δίσκο τους «Μη τους κάνεις χάρη», ηχητικά παντρεύουν στοιχεία της κλασικής μουσικής με εναλλακτικό ροκ και έντεχνες επιρροές, ενώ στιχουργικά πραγματεύονται θέματα και προβληματισμούς της καθημερινότητας, αγανακτούν, προβληματίζονται, ερωτεύονται, στο σήμερα που είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι.

 

Τον Μεσιέ Μινιμάλ (Monsieur Minimal) τον γνωρίσαμε από την αγγλόφωνη ελληνική ποπ σκηνή και τον πρώτο του δίσκο “Lollipop”. Έκανε όμως την έκπληξη και κυκλοφόρησε, εξ ολοκλήρου με ελληνικό στίχο, το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο «Πάστα Φλώρα». Σταθερά όμως παραμένουν στο έργο του οι χαρωπές και αισιόδοξες μελωδίες του, οι οποίες χαρακτηρίζουν και αυτό το δίσκο, στον οποίο συμμετέχει και η Δήμητρα Γαλάνη στο «Μια Ζωή».

 

Από τους πιο ενδιαφέροντες πειραματικούς δίσκους του 2010, το «Κουστουμάκι» του “The Boy” (Αλέξανδρος Βούλγαρης), δίσκος απαιτητικός, για υπομονετικούς ακροατές, έχει ήδη ξεσηκώσει συζητήσεις για τη διαχρονικότητα του και την πιθανότητα να επιφέρει αλλαγές στο ηχητικό σκηνικό της εποχής μας.

 

Για το τέλος, αφήσαμε ένα δίσκο που μας έρχεται από το μακρινό παρελθόν! Πιο συγκεκριμένα, από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν η Αρλέτα, παράλληλα με τις ηχογραφήσεις του δίσκου «Ταξιδεύοντας», ηχογράφησε, δοκιμαστικά (εξ’ου και ο τίτλος “Demo”), και δέκα αγγλόφωνα τραγούδια σε στίχους της Sasha Brewis. Όπως αναφέρει η σπουδαία ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός στο ειδικό ένθετο: «Η πρόθεση ήταν να κυκλοφορήσουν στο εξωτερικό. Ωστόσο, ο Αλέκος Πατσιφάς, ιδιοκτήτης και διευθυντής της Lyra, ήταν απολύτως αντίθετος με το εξωτερικό, για άγνωστους, δικούς του λόγους, και δεν έκανε τίποτα. Η ιστορία αυτή με είχε πολύ πειράξει.» Η μουσική των περισσότερων τραγουδιών είναι του Ανέστου Τριανταφύλλου, ένα του Areski Belkacem σε ελεύθερη απόδοση του George Moustaki, και δύο της ίδιας της Αρλέτας. Ενώ, ιδιαίτερη μνεία χρήζει και το εξαιρετικό artwork με τις φωτογραφίες της νεαρής ερμηνεύτριας από εκείνη την εποχή και τους στίχους των τραγουδιών.


Last but not least… ακούστε…

 

Αστιβή – Δημήτρης Καρράς
Τι είδες που δεν είδα εγώ; – Απόστολος Ρίζος
Βόλτα – Μπάμπης Στόκας
Χάρτινες πόλεις – Γιώργος Σταυρακάκης
Ράδιο σκούρο ανοιχτό – Ευγένιος Δερμιτάσογλου
Ο αόρατος άνθρωπος – Φοίβος Δεληβοριάς
Μυθοτοπία – Απόστολος Καλτσάς
Ο Δημήτρης Μητσοτάκης και οι Ευδαίμονες – Δημήτρης Μητσοτάκης & Ευδαίμονες
Σαν προσευχή στην πιο βαθειά εμπιστοσύνη – Ελισάβετ Καρατζόλη
Ξένιος-Η Κρήτη εντός μου – Μιλτιάδης Πασχαλίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.