«Οι εθελοντικες συνενωσεις κυριος σκοπος του “Καποδιστρια ΙΙ”»

«Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν περισσότερο από ποτέ τη στενή συνεργασία κράτους – πολίτη που επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση των λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης», δηλώνει ο Δήμαρχος Φερών Γιώργος Ούστογλου και σημειώνει, με αφορμή τη συζήτηση για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ήδη αρχίσει: «O “Καποδίστριας I” δεν ανταποκρίθηκε στο σχεδιασμό και τη φιλοσοφία για τα οποία εφαρμόστηκε». Επικεφαλής μιας περιοχής, που έχει δημιουργήσει τη δική της παράδοση στο διάλογο για θέματα αυτοδιοίκησης και συνενώσεων, σημειώνει με νόημα: «Οι εθελοντικές συνενώσεις θα πρέπει να είναι ο κύριος σκοπός του “Καποδίστρια ΙΙ”. Σαφώς και θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος, και μάλιστα μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, όπου θα τεθούν προβληματισμοί και θα ακουστούν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Θεωρείτε ότι είναι αναγκαίο το πέρασμα στον “Καποδίστρια Ι” και, αν ναι, θα ήθελα να μου εξηγήσετε και γιατί…

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, η αυτοδιοίκηση και η αποκέντρωση αποτελούν τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται τόσο η ορθολογική ανάπτυξη, όσο και η δημοκρατική λειτουργία του κράτους. Ιδιαίτερα οι σημερινές συνθήκες απαιτούν περισσότερο από ποτέ τη στενή συνεργασία κράτους – πολίτη που επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση των λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης. Πλέον αποτελεί παγιωμένη αντίληψη ότι οι ισχυροί αυτοδιοικητικοί θεσμοί δεν αποτελούν δυνητική επιλογή ενός αποτελεσματικού κράτους, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση, μονόδρομο, γεγονός που στοχεύει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Είναι λοιπόν, κοινή διαπίστωση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο άμεσος εκφραστής της τοπικής κοινωνίας, δεν μπορεί να μην έχει τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο. O “Καποδίστριας Ι” δεν ανταποκρίθηκε στο σχεδιασμό και τη φιλοσοφία για τα οποία εφαρμόστηκε, για το λόγο ότι η διοικητική αυτοτέλεια των νέων δήμων, που προέκυψαν από τις αναγκαστικές συνενώσεις, δεν στηρίχθηκε με τη μεταφορά και των ανάλογων πόρων, έτσι ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις νέες ευθύνες, τις οποίες επωμίσθηκαν.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος. Ποια προβλήματα άφησε άλυτα ο “Καποδίστριας Ι”;

Το σημαντικότερο πρόβλημα προέκυψε από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων προς τους νέους Δήμους, που επιχείρησε ο “Καποδίστριας Ι”, χωρίς τη μεταφορά και των ανάλογων πόρων, ώστε η αξιοποίησή τους, από την πιο κοντινή προς τον πολίτη εξουσία να γίνει με τον καλύτερο και τον πιο επωφελή για τις τοπικές κοινωνίες τρόπο. Ό,τι μπορεί να γίνει από τους δήμους δεν επιτρέπεται και δεν υπάρχει λόγος να γίνει από κανέναν άλλον φορέα. Αυτό, βέβαια προϋποθέτει μια συλλογική και αναβαθμισμένη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, με επαρκή οικονομικά μέσα και ειλικρίνεια στις σχέσεις με την κεντρική διοίκηση, καθώς και εμπιστοσύνη του κράτους στους περιφερειακούς και αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Επίσης, οι νέοι δήμοι δεν στελεχώθηκαν με τις ανάλογες υπηρεσίες, που σαν στόχο θα είχαν την διοικητική αυτοτέλειά τους και την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών τους.

Προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η νέα διοικητική μεταρρύθμιση; Ποιες ανάγκες να καλύπτει;

Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να στραφεί προς την εφαρμογή του Συντάγματος για δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την ενίσχυση του ρόλου των Ο.Τ.Α. στις τοπικές υποθέσεις, παρέχοντάς τους συνάμα οικονομική αυτοτέλεια. Η καθιέρωση του αιρετού Περιφερειάρχη και του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι από τις πρώτες αλλαγές που θα επιφέρει ο “Καποδίστριας ΙΙ”. Οι κατά τόπους Τ.Ε.Δ.Κ. θα πρέπει να καταθέσουν σχέδια συνενώσεων, κινούμενες στο πνεύμα των εθελούσιων συνενώσεων, τα οποία θα προκύψουν μέσα από το διάλογο και τις συζητήσεις με τις τοπικές κοινωνίες.

Ποια δεδομένα θα πρέπει να προϋπάρχουν για να είναι πετυχημένο βήμα;

Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι ο ρόλος των αγροτικών, ορεινών, ηπειρωτικών, νησιωτικών δήμων είναι ο σημαντικότερος όλων, αφού συγκρατούν τον πληθυσμό στις εστίες τους, δημιουργούν ανάπτυξη, συνεισφέρουν στην οικονομική, πολιτιστική, κοινωνική ζωή και, το σημαντικότερο όλων, καθιστούν ζωντανές και ελκυστικές τις τοπικές κοινωνίες στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα να προσελκύουν ακμαίους δημογραφικά πληθυσμούς, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής τους και εμπεδώνοντας έτσι ένα αίσθημα ασφάλειας και προοπτικής. Για το λόγο αυτό πρέπει ν’ αλλάξει η αντίληψη όλων μας, αλλά και ν’ αντικατασταθεί η ισχύουσα άποψη «το χωριό κοντά στην πόλη» με την «η πόλη κοντά στο χωριό». Για ν’ αποκοπεί, λοιπόν, η πορεία ερήμωσης της υπαίθρου, απαιτείται αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, γεγονός που προϋποθέτει πολιτικές πλήρους στήριξης των σχετικών προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο και παρουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος.

Ποια άποψη θα καταθέτατε για την περιοχή σας στον Υπουργό, αν ζητούσε την άποψή σας;

Νομίζω ότι οι προτάσεις μου θα είναι απόρροια των συζητήσεων που θα πρέπει να προηγηθούν για τις συνενώσεις, έτσι ώστε να γίνει μια κατάθεση σκέψεων και απόψεων από όλους εμάς που εμπλεκόμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να γίνει ένας σχεδιασμός με ευρύτητα πνεύματος και αντίληψης.

Αναγκαίος ο διάλογος και το διάστημα των εθελοντικών συνενώσεων;

Οι εθελοντικές συνενώσεις θα πρέπει να είναι ο κύριος σκοπός του “Καποδίστρια ΙΙ”. Σαφώς και θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος και μάλιστα μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, όπου θα τεθούν προβληματισμοί και θα ακουστούν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.