Οι επιχειρησεις στο μικροσκοπιο του ΣΔΟΕ

Νέο κύκλο φορολογικών ελέγχων αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών, με επείγουσα εγκύκλιο προς το ΣΔΟΕ και τους υπολοίπους εκλεκτικούς φορείς, στην οποία εξειδικεύονται οι επιχειρηματικοί τομείς που θεωρούνται επικίνδυνοι για φορολογικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι έλεγχοι θα αφορούν σε επιχειρήσεις και υπόχρεους γενικά που δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις για όλα ή μερικά φορολογικά αντικείμενα, που έχουν πιστωτικές δηλώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα – παρά το γεγονός ότι αυτό δεν δικαιολογείται από τη φύση των εργασιών της επιχείρησης- καθώς και σε εκείνους που υποβάλλουν συχνά εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις ή υπάρχουν πληροφορίες ότι φοροδιαφεύγουν.

Παράλληλα σε εξονυχιστικό έλεγχο θα υποβληθούν από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του χρόνου μια σειρά από επιχειρήσεις για τις οποίες η διασταύρωση των στοιχείων παραβατικότητας από τις 13 Περιφερειακές διευθύνσεις των ΣΔΟΕ άναψε κόκκινο στο σύστημα «Άρτεμις», αναδεικνύοντάς τες ως ρέπουσες στην παραβατικότητα και φοροδιαφυγή.


Κατά προτεραιότητα λοιπόν θα ελεγχθούν:

– Μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας αγαθών με Βιβλία Γ’ Κατηγορίας και ακαθάριστα έσοδα 3 εκατ. ευρώ και πάνω.

-Επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής

-Επιχειρήσεις που εμπλέκονται και τροφοδοτούν το παραεμπόριο

-Επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και μορφών

-Γιατροί ειδικοτήτων και διαγνωστικά κέντρα

-Επιχειρήσεις εμπορίας διακίνησης πετρελαιοειδών.

Οι έλεγχοι από 1ης Σεπτεμβρίου έχουν σχέση με την εμφάνιση των εσόδων, των εξόδων, την απόδοση του ΦΠΑ, την έκδοση πλαστών στοιχείων, την απόδοση παρακρατούμενου φόρου και τη διασταύρωση της νομιμότητας των δαπανών. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στις περιπτώσεις μη απόδοσης του ΦΠΑ, συνήθως οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ δείχνουν ανοχή και ελαστικότητα εξαντλώντας όλα τα περιθώρια του νόμου προκειμένου ο υπόχρεος να καταβάλλει το ποσό που οφείλει, το οποίο σημειωτέον δεν υπόκειται σε επιπλέον πρόστιμο. Επίσης να επισημανθεί ότι έχει με νόμο θεσπιστεί και προβλέπονται κυρώσεις τους υπαλλήλους των ελεγκτικών φορέων, η αντικειμενική επιλογή των ελεγμένων επιχειρήσεων.

Επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου

Στον έλεγχο των επιχειρήσεων που εμπλέκονται και τροφοδοτούν το παραεμπόριο στρέφεται το ενδιαφέρον του ΣΔΟΕ προκειμένου να εντοπισθούν οι εισαγωγείς που διοχετεύουν στην αγορά μέσω πλανοδίων λιανοπωλητών διάφορα είδη. Πληροφορίες φέρνουν την κύρια πύλη εισόδου να βρίσκεται στην Ιταλία και από κει να γίνεται η διακινήσει των προϊόντων σε όλη την Κοινότητα.

Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών οι

– Διαφημιστικές επιχειρήσεις

– Επιχειρήσεις εκδοτικές και εκτυπώσεων

– Επιχειρήσεις χρονομετρικής μισθώσεως για διακοπές και για κατοίκηση. Είναι αυτές που παρέχουν με εξαγορά χρόνου διακοπές σε διάφορες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας ή του εξωτερικού και για τις οποίες πρόσφατα ξέσπασε σκάνδαλο μη τήρησης των υπεσχημένων.

– Επιχειρήσεις επιχειρηματικών και διαχειριστικών συμβουλών.

-Επιχειρήσεις είσπραξης χρεών.

– Επιχειρήσεις εξεύρεσης, εκμίσθωσης προσωπικού.

-Επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλειας και συστημάτων ασφαλείας.

Οι έλεγχοι θα συμπεριλάβουν και τα φροντιστήρια αβάθμιας και ββάθμιας εκπαίδευσης, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, στους παιδικούς σταθμούς, τις Τεχνικές σχολές ή τα ιδιωτικά ΙΕΚ και αφορούν στο Μητρώο Μαθητών, στην έκδοση αποδείξεων ή στο αντίτιμο συμμετοχής σε εξετάσεις κύκλου σπουδών.

Επίσης στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ θα μπουν και οι «επώνυμοι» γιατροί που διατηρούν Κλινικές, έχουν ειδικότητα που τους κάνει περιζήτητους, όπως και τα Διαγνωστικά Κέντρα. Οι έλεγχοι αφορούν στη τήρηση των βιβλίων και των στοιχείων τους, με ιδιαίτερη όμως μέριμνα ελέγχου στα «κρυφά βιβλία».

Τέλος ενόψει και του χειμώνα θα ελεγχθούν και οι επιχειρήσεις εμπορίας και διακίνησης πετρελαιοειδών, στη λιανική πώληση, στην πώληση καυσίμων, στο λαθρεμπόριο και τη νοθεία των καυσίμων.

Ο Προϊστάμενος του ΣΔΟΕ κ. Κωνσταντίνος Σαραντάκος επισημάνει ακόμη μια φορά την ανάγκη συμμόρφωσης των επιχειρηματιών και υπογραμμίζει ότι η δράση του ΣΔΟΕ με τον περιορισμένο αριθμό προσωπικού που απασχολεί (1500 υπάλληλοι πανελληνίως) για ελέγχους μόνο στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραβατικότητας μπορεί να συμβάλλει και όχι στην πλήρη πάταξή της. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι οι έλεγχοι από 1ης Σεπτεμβρίου στις επιχειρήσεις γίνονται κατά προτεραιότητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το ΣΔΟΕ θα πάψει να ασχολείται με τους τακτικούς ελέγχους που κάνει καθημερινά βάση της προγραμματισμένης ετήσιας δραστηριότητάς του.

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.