Η αρχαια Αναστασιουπολη περιμενει να μας δειξει τα μυστικα της

Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού στην Εορτή του Αγίου Θεοφάνους, Επισκόπου Περιθεωρίου – Αναστασιουπόλεως

Η Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού επί τη Εορτή του Αγίου Θεοφάνους, Επισκόπου Περιθεωρίου – Αναστασιουπόλεως, έλαβε χώρα για ακόμα μια χρονιά στον αρχαιολογικό χώρο της Αναστασιούπολης, το απόγευμα της Τρίτης 7 Μαΐου.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην ιστορία της Επισκοπής Περιθεωρίου, καθώς και στο βίο του τιμωμένου Αγίου, που διακόνησε σε αυτή, μέσα από δυσκολίες και προβλήματα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, με την άδεια της οποίας έγινε ο Εσπερινός, καθώς και τους τοπικούς ιερείς και το Δήμο Ιάσμου.

Ευχαρίστησε και τους πιστούς που έδωσαν το παρών, και έτσι κρατούν ζωντανή την μνήμη τόσο του Αγίου Θεοφάνους, όσο και της πόλης στην οποία διακόνησε το πρώτο μισό του 14ου αιώνα.

Η πόλη αυτή, τόνισε, έχει να επιδείξει μορφές αγίων, όπως τον Άγιο Θεοφάνη, που τον τιμούμε ως άγιο και προστάτη στη Θράκη.

Εγκατάλειψη, αλλά πολλές δυνατότητες

Η Αναστασιούπολη ιδρύθηκε από τον Αυτοκράτορα Αναστάσιο στη θέση ενός σταθμού της Εγνατίας Οδού, που λεγόταν Stabula Diomedes, δηλαδή οι στάβλοι του Διομήδη, μιας και στην περιοχή αυτή θεωρούνταν ότι ο Ηρακλής είχε πραγματοποιήσει τον ομώνυμο άθλο.  

Η πόλη είναι μια τειχισμένη πόλη και οικισμός, με πολύ σημαντική πολυγωνική οχύρωση η οποία είναι όμως της δεύτερης φάσης, επί Αυτοκράτορα Ανδρόνικου 3ου Παλαιολόγου, το 1341, που την μετονόμασε σε Περιθεώριον.

Η Αναστασιούπολη αποτελεί ένα κέντρο, η διαχρονική παρουσία του οποίου αποτελεί σταθμό στη συνολική πορεία της βυζαντινής Θράκης, με τον αρχαιολογικό της χώρο να έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, ενώ η βλάστηση πλέον είναι οργιώδης μέσα σε αυτόν.

Παρά τις καταστροφές και τη φθορά που έχει υποστεί, η αρχαιολογική έρευνα μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην εξαγωγή χρήσιμων επιστημονικών συμπερασμάτων, που αφορούν σε κάθε τομέα ζωής και δράσης ενός βυζαντινού οικιστικού συνόλου, ενώ ο τοπογραφικός προσδιορισμός της δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει με το συνδυασμό αστικού και υδάτινου φυσικού τοπίου (λιμνοθάλασσα, ποταμός).

Επίσης μοναδικό ενδιαφέρον, λειτουργικό και κατασκευαστικό, προξενεί η παρουσία του υδραγωγού, που κατασκεύασε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός για τη μεταφορά νερού από τις ορεινές πηγές στην πόλη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.