Οι εναντιοι της ελληνοτουρκικης φιλιας απεναντι στους υπερασπιστες της

Πέρασαν πέντε χρόνια από τους σεισμούς που σημειώθηκαν στην περιοχή Μαρμαρά στις 17 Αυγούστου και στην Αθήνα τις 7 Σεπτέμβρη, χρονολογίες που θεωρούνται σημαντικές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από τότε μέχρι σήμερα στις διμερείς σχέσεις, που επιταχύνθηκαν μετά από τους σεισμούς, σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος. Κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Χωρίς να επηρεαστούν από τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται και στις δυο χώρες, τα θετικά βήματα στις διμερείς σχέσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα.


Η φιλιά μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Ερντογάν έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του ξένου τύπου. Το περιοδικό Newsweek της Αμερικής αξιολογώντας τη φιλία Καραμανλή – Ερντογάν χρησιμοποιεί την έκφραση «το ενδιαφέρον ζευγάρι της Ευρώπης» και σημειώνει ότι είναι εκπληκτική η πολιτική και η προσωπική φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των δυο ηγετών.

Και στη σχέση Τζεμ – Παπανδρέου η φιλία ήταν σημαντικό στοιχείο. Η φιλία μεταξύ των τότε υπουργών εξωτερικών όπου ο ένας απευθύνονταν στον άλλον με τη λέξη «φίλε», έγινε στόχος βαριάς κριτικής κάποιων κύκλων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι είναι «άλλες οι φιλικές και άλλες οι κρατικές σχέσεις». Φυσικά εκείνη την περίοδο ήταν πολύ πιο δύσκολο να μιλάς για φιλία. Εξάλλου, τότε βιωνόταν η πρώτη φάση εκείνης της περιόδου που την χαρακτηρίζουμε ως «ελληνοτουρκική προσέγγιση».

Από τότε μέχρι σήμερα, σε επίπεδο πολιτικών σχέσεων ίσως δεν σημειώθηκαν σημαντικά ορατά βήματα μεταξύ των δυο χωρών, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο κ. Καραμανλής και ο κ. Ερντογάν έχουν αναπτύξει πολύ καλή φιλία. Τον Ιούλιο ο κ. Καραμανλής πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να παρευρεθεί στο γάμο της κόρης του κ. Ερντογάν, της Εσρά, και μάλιστα έγινε και κουμπάρος. Ο κ. Ερντογάν συμμετείχε ως επίτιμος προσκεκλημένος του κ. Καραμανλή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκε τον Άγουστο. Ενώ αναμένεται το Σεπτέμβρη ο κ. Ερντογάν να φιλοξενήσει τον έλληνα ομόλογό του στη βίλα του στον Εύξεινο Πόντο.

Η πιο απλή απάντηση που μπορεί να δοθεί στο ερώτημα που έφερε στην επικαιρότητα το περιοδικό Newsweek,αν δηλαδή αυτή η διμερής σχέση μπορεί να βοηθήσει στην καλυτέρευση «των πιο ψυχρών σχέσεων της Ευρωπαϊκής ιστορίας», είναι ότι χρειάζεται χρόνος για να σημειωθεί πρόοδος στα σημαντικά ζητήματα. Έχω όμως την εντύπωση ότι αυτή η φιλική ατμόσφαιρα οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε στις άσχημες μέρες του παρελθόντος.

Η ανάπτυξη και η σταθεροποίηση της φιλίας βέβαια εξαρτάται από τη στάση και τη συμπεριφορά των δυο χωρών. Αλλά όλα δεν τελειώνουν εδώ. Όλοι ξέρουμε ότι εδώ και χρόνια οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και από τις δυο πλευρές έχουν αναπτύξει μια σχέση η οποία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Βέβαια αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να γνωριστούν οι λαοί των δυο χωρών, να κατανοήσει ο ένας τον άλλον, να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις. Υπάρχουν συνεργασίες που έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα.

Αλλά όταν μιλάτε για τη φιλία, δεν φτάνει μόνο να βλέπετε εκείνους που είναι υπέρ της φιλίας και τις προσπάθειες που κάνουν οι συγκεκριμένοι. Χρειάζεται να παρακολουθήσετε από κοντά και το άλλο μέτωπο.

Ο αρχηγός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος αναμφίβολα έχει μια σημαντική δύναμη στην Ελλάδα, εμφανίζεται ξανά στη σκηνή ως υποστηρικτής της Μεγάλης Ιδέας και λεει ότι «ό,τι και να συνέβη κάποια μέρα ο ελληνικός λαός πάνω στα φτερά των ιερών αγγέλων θα γυρίσει στη Μικρά Ασία».

Ξέρουμε καλά τις απόψεις που έχει ο κ. Χριστόδουλους για την Τουρκία και τους Τούρκους. Ο Αρχιεπίσκοπος και στο παρελθόν αναφερόμενος στην Ανατολή την αποκάλεσε «χαμένη πατρίδα», ενώ στο κοντινό παρελθόν είχε κατηγορήσει τους Τούρκους για «βαρβαρότητα» και είχε δηλώσει ότι είναι «κατά της εισόδου των βαρβάρων στην Ευρωπαϊκή χριστιανική οικογένεια».

Φαίνεται ότι, πάρα τις αντιδράσεις που προκαλούν οι απόψεις αυτές ο κ. Χριστόδουλος δεν εγκαταλείπει την αντιτουρκική του στάση, αντιθέτως επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του για «βαρβαρότητα», και εννοώντας την Ανατολή λέει ότι «δεν ξεχάσαμε την πατρίδα μας» και καλεί «τον ελληνικό λαό να ενοποιηθεί γύρω στο ιδανικό ότι κάποια μέρα θα πάρουν πίσω τη Μικρά Ασία».

Είναι αλήθεια ότι αυτοί που υποστηρίζουν τη φιλία προσπαθούν να παραβλέπουν εκείνους που είναι κατά της φιλίας, και μάλιστα κάποιους που χρησιμοποιούν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους, «το σπίτι του Θεού», κατά της φιλίας.

Εξάλλου ο Χριστόδουλος ξεκάθαρα εκδηλώνει τη πόλωση μεταξύ των υπέρ και των κατά της φιλίας. Ανακοινώνοντας τις φιλοδοξίες του σχετικά με τη Μικρή Ασία φαίνεται ότι θεωρεί υποχρέωσή του να ρίχνει το δηλητήριο που έχει μέσα του στους νέους. Νομίζω ότι λέγοντας «…Φτάνει μόνο να κρατάμε ζωντανά στις ψυχές των παιδιών τα ιδανικά μας αυτά, τα οποία είναι κοφτερά σαν το σπαθί. Γιατί το νέο καθεστώς σκοπεύει να σκοτώσει αυτές τις ιδέες…», δηλώνει ξεκάθαρα αυτή την πόλωση και τη συνέχιση αυτής της πόλωσης.

Τι να κάνουμε, η ειρήνη, η φιλία δεν κερδίζονται τόσο εύκολα. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ, πάρα πολύ για να ενσταλάξουμε στις νέες γενιές την αγάπη και την φιλία, αντί του μίσους και της έχθρας.

Χούλγια Εμίν

27/08/2004

Γκιουνδέμ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.