Oι εκκλησιες της Κωνσταντινουπολης μετα την Αλωση

Η επίσκεψη της Κλειώς

Τελικά πόσες εκκλησίες έμειναν στη διάθεση των χριστιανών μετά την οθωμανική κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης; Η αλήθεια είναι ότι ο Μεχμέτ ο Πορθητής υπήρξε σχετικά ανεκτικός σε ό,τι αφορά τη διαρπαγή των εκκλησιών των χριστιανών αμέσως μετά την Άλωση. Διατήρησε, επίσης, και διεύρυνε τις δικαιοδοσίες τού Πατριαρχείου.

Οι διάδοχοί του, όμως, ήδη από τη βασιλεία του γιου του, Βαγιαζήτ Β΄, ακολούθησαν πολύ πιο ανελέητη πολιτική. Κατά τη διάρκεια της δικής του βασιλείας αρπάχτηκαν η Μονή της Χώρας, ο ναός των Σέργιου και Βάχκου, η Μονή Στουδίου, η Μονή Μυρελαίου και η Μονή Λιβός.

Οι διάδοχοι του Βαγιαζήτ συνέχισαν την πολιτική αυτή, με αποτέλεσμα σήμερα μόνο τέσσερις εκκλησίες να μένουν στη δικαιοδοσία των χριστιανών: η Παναγιά των Βλαχερνών, η Παναγιά των Μογγόλων (ή Μουχλιώτισσα) στο Φανάρι, ο Άγιος Δημήτριος Ξυλόπορτας στο Μπαλάτ και ο Άγιος Γεώργιος Κυπαρισσάς στα Ψωμαθιά. Από αυτές μόνο μία, η Παναγία των Μογγόλων που εικονίζεται κάτω, διασώζει το αρχικό της κτίσμα.

ΠΗΓΗ: Αλέξανδρος Μασσαβέτας, «Κωνσταντινούπολη. Στις άγνωστες γειτονιές του Κερατίου», εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2017.

*Η Λεύκη Σαραντινού είναι φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας. Τελευταίο της βιβλίο η ιστορική μελέτη «Μύθοι που έγιναν ιστορία», Εκδόσεις Ενάλιος, Αθήνα 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.