Οι Εκδοσεις Παρατηρητης της Θρακης στη Διεθνη Εκθεση Βιβλιου Θεσσαλονικης

Συμμετέχει με δύο διαδικτυακές βιβλιοπαρουσιάσεις και σας περιμένει όλους

Τι κι αν τα πραγματικά μας ταξίδια μπήκανε πλέον στην άκρη, τα νοητά δίνουν και παίρνουν. Και φτάνουν, στην προκειμένη περίπτωση, μέχρι την όμορφη Θεσσαλονίκη μας, η οποία δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Για πρώτη φορά στα χρονικά, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διαδικτυακά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς, εστιάζοντας στη θετική πλευρά των πραγμάτων, δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να είμαστε παρόντες σ’ αυτήν, έστω κι από μακριά. Έτσι, από τις 19 έως τις 29 Νοεμβρίου, η 17η στησειρά Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα προσαρμοστεί πλήρως στις πρωτόγνωρες συνθήκες, και όλο το κοινό της θα μπορεί να την παρακολουθήσει διαδικτυακά μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του.

Οι εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης» χαίρονται διπλά, καθώς από τη μια συμμετέχουν για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και από την άλλη έχουν αναλάβει τη διοργάνωση δυο βιβλιοπαρουσιάσεων στο πλαίσιό της.

20 Νοεμβρίου: Παρουσίαση «Μητερικού της Θράκης»

Η πρώτη εκδήλωση των εκδόσεωνθα γίνει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου και αφορά το «Μητερικό της Θράκης – Βίοι και Μαρτύρια Αγίων και Οσίων Γυναικών της Θράκης» του Γιώργου Γκόζη. Για το «Μητερικό της Θράκης» θα συνομιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας με τον φιλόλογο-μεταπτυχιακό φοιτητή του ΔΠΘ, Νεκτάριο Μουρδικούδη. Η εκδήλωση θα διαρκέσει περίπου μια ώρα, από τις 19:00-20:00. Σχετικά με τo «Μητερικό της Θράκης», είναι μία συμπιληματική συλλογή αγιολογικών έργων, όπου εξιστορούνται ο βίος και η πολιτεία γυναικείων μορφών του Χριστιανισμού στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης, κατά τη διάρκεια μίας χρονικής διαδρομής που εκτείνεται από τα χρόνια των διωγμών μέχρι την άλωση της του Κωνσταντίνου. Η συλλογή αυτή, ωστόσο, δεν αυτοπεριορίζεται από τον τίτλο της ούτε μόνο στις Γυναίκες ούτε μόνο στη Θράκη. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε, πιστό ή μη, αναζητά τη Μαρτυρία της εν Χριστώ ζωής, αδιάκριτα από την ανδρώα ή γυναικεία φύση που του δόθηκε, αλλά και σε κάθε μελετητή της ιστορίας της Θράκης, όπως αυτή καταγράφηκε στο πέρασμα δώδεκα χριστιανικών αιώνων. Το βιβλίο δεν απευθύνεται σε έναν εκλεκτικό ή περίκλειστο κύκλο ειδικών. Αντιθέτως, απευθύνεται σε κάθε μέλος του πληρώματος της Εκκλησίας και σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο με ανησυχίες. Είναι μία ανοιχτή επιστολή επικοινωνίας του μέλους προς τη λατρεύουσα κοινότητα και αντίστροφα, αλλά και μία οριζόντια και κάθετη αναφορά.

28 Νοεμβρίου: Παρουσίαση Ανθολογίας «Με μια σχεδία»

Η δεύτερη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο28 Νοεμβρίου κατά τις 19:00, αφορά την παρουσίαση της ανθολογίας «“Με μια σχεδία” – Ανθολογία μικροδιηγήματος“100 λέξεις σε 100 ώρες για τη ‘Σχεδία’”», μιας συλλογικής έκδοσης που στόχο έχει να συμβάλει επικουρικά στο έργο του περιοδικού «Σχεδία» και να βοηθήσει τους άστεγους συνανθρώπους μας.   Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι κ.:Σπύρος Κιοσσές, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Χάρης Μιχαλόπουλος, Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φωτεινή Ναούμ, συγγραφέας, και Νατάσσα Βαφειάδη, δημοσιογράφος.

Η ιστορία της συγκεκριμένης σχεδίας-έκδοσης συνυφαίνεται με την εμφάνιση στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020 του κορωνοϊού και στη χώρα μας και, ιδίως, με τη λόγω καραντίνας και κλεισίματος στο σπίτι αδυναμία πώλησης της «Σχεδίας». Του περιοδικού δηλαδή της πολυπληθούς στα αστικά κέντρα κοινωνικής ομάδας των αστέγων, που καθιστούσε την ήδη δύσκολη βιωτή τους ακόμη δυσκολότερη, αποστερώντας τους από τους δρόμους προς την αξιοπρέπεια και το μαχητό της λιτής τους επιβίωσης. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς τα κείμενα που απεστάλησαν ξεπέρασαν τα 1200. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η συμμετοχή στο εγχείρημα (εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας) καταξιωμένων Ελλήνων συγγραφέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ασμένως και αμέσως στην πρόσκληση των μελών της επιτροπής. Ακολούθησε η αξιολόγηση των κειμένων από την επιτροπή και από τα 1200 κείμενα προκρίθηκαν προς δημοσίευση τα 424, με τον τελικό αριθμό, μαζί και τα κείμενα των συγγραφέων, να ανέρχεται στα 502. Ξανά, όμως, μαζί και τώρα Γιατί όσοι μας ενέπνευσαν τους «κύκλιους χορούς» της νέας συλλογικότητας, παραμένουν εκεί… Άστεγοι, σε καιρούς κορωνοϊού, ακμαιότατου ακόμη και δεύτερης καραντίνας. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διογένης ΜΚΟ», που εκδίδει το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» και είμαστε σίγουροι πως όλοι θα δώσετε το παρών και τώρα, όπως το δώσατε και τότε, και πάντα…

Σας περιμένουμε όλους, λοιπόν, καθώς σ’ αυτήν τη περίπτωση «ο σάλος της νίκης» φτάνει μέχρι μακριά!

Info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις μας,μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης» στο Facebook αλλά και το site της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης στη διεύθυνση: www.thessalonikibookfair.gr.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.