«Οι εμπορικες γενικες εκθεσεις φθινουν παγκοσμιως»

Ο Νίκος Χατζόπουλος εδώ και λίγες εβδομάδες είναι ο νέος πρόεδρος του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Σήμερα μιλά στον ΠτΘ για τη θέση που ανέλαβε θέση, «δύσκολη» όπως τη χαρακτηρίζει αλλά και για τα οράματα που έχει για το μέλλον του φορέα αλλά και της έκθεσης «Θράκη» που στις 21 Μάη θα ανοίξει τις πύλες της για 18η χρονιά.

ΠτΘ: κ. Χατζόπουλε πριν λίγες ημέρες αναλάβατε πρόεδρος του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου. Θέση δύσκολη;

Ν.Χ.:
Είναι μια δύσκολη θέση και βέβαια εξαρτάται από τη σκοπιά που βλέπει κανείς το θέμα. Λέω δύσκολη, γιατί οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες, εφόσον βέβαια θέλεις να δραστηριοποιηθείς. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας χώρος 3.000 τετραγωνικών μέτρων, κλειστός, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε οποιονδήποτε φορέα ακόμη και ιδιωτικό για οποιαδήποτε εκδήλωση θέλει να διοργανώσει. Από την άλλη υπάρχει ο θεσμός των εμπορικών εκθέσεων με κυρίαρχη την έκθεση «Θράκη». Από εκεί και πέρα όμως θα μπορούν να γίνουν και άλλες εμπορικές εκθέσεις αλλά και εκθέσεις άλλου χαρακτήρα, για παράδειγμα πολιτιστικού, όπως μια έκθεση βιβλίου. Επίσης μπορούν να γίνουν εκθέσεις που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Μπορούν επίσης να γίνουν συνέδρια με διάφορες θεματικές. Είναι δηλαδή τόσο διευρυμένη η γκάμα και τόσα τα πράγματα που μπορείς να κάνεις τα οποία βέβαια εξαρτώνται και από το κατά πόσο θέλουν οι φορείς να βοηθήσουν και από την όρεξη που έχεις.

ΠτΘ: Σκέφτεστε και σχεδιάζετε δηλαδή να εκμεταλλευτείτε το χώρο δίνοντάς του μια εξωστρέφεια;

Ν.Χ.:
Υπάρχει ο χώρος, υπάρχουν χρήματα από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» που θα διατεθούν για την καλυτέρευση του χώρου. Με αυτό εννοώ ότι ο χώρος χρειάζεται κάποιες επισκευές οι οποίες και θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργικότητά του όλο το χρόνο, κάτι που αποτελεί και το βασικότερο θέμα, όπως και η δημιουργία ενός παραβάν, ώστε ο χώρος να μπορεί να μικραίνει. Το δεύτερο θέμα που απασχολεί αφορά στις εμπορικές εκθέσεις που παγκοσμίως είναι ένας θεσμός που φθίνει γιατί δεν έχει ανταποδοτικότητα στον επιχειρηματία. Πλέον οι κλαδικές εκθέσεις είναι το μέλλον. Για παράδειγμα αν ένας επιχειρηματίας του κλάδου τροφίμων θέλει να συμμετάσχει σε μια έκθεση δεν θα γίνει αυτό σε μια εμπορική αλλά σε μια κλαδική, όπου θα την επισκεφτεί ο ενδιαφερόμενος για να κλείσει μια συμφωνία. Στην εμπορική έκθεση οι επισκέπτες έρχονται να δουν τα προϊόντα των επιχειρήσεων, οπότε είναι περισσότερο διαφημιστική. Η διαφορά είναι μεγάλη εφόσον στην κλαδική έκθεση η ανταποδοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην εμπορική γενική έκθεση. Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τα events που πραγματοποιούνται είναι μεγάλα και πανάκριβα και στόχο έχουν την προσέλκυση επισκεπτών, γιατί ο κόσμος δεν έχει λόγο να πάει. Υπάρχουν δηλαδή πολλές παράπλευρες εκδηλώσεις και άλλα events για να προσελκύσουν τον κόσμo.

ΠτΘ: Στροφή δηλαδή στις κλαδικές εκθέσεις που και παλιότερα διοργανώθηκαν στην περιοχή όπως η έκθεση επίπλου ή η έκθεση για την ενέργεια…

Ν.Χ.:
Ναι και μάλιστα θα έλεγα ότι η έκθεση για την ενέργεια ήταν πολύ πετυχημένη. Σκοπός μας είναι αυτός, οι κλαδικές εκθέσεις. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για την πραγματοποίηση κλαδικής έκθεσης με θέμα το ψάρεμα και το κυνήγι. Βρισκόμαστε στο επίπεδο των συζητήσεων με φορέα ώστε να διοργανώσουμε έκθεση την ερχόμενη Άνοιξη γιατί, ας μην ξεχνάμε, το κυνήγι ανοίγει τον Αύγουστο και μέχρι να κλείσει η περίοδό του είναι αδύνατο να τη διοργανώσουμε. Απλά θέλω να πω ότι ξεκινήσαμε τη συζήτηση για τη διοργάνωση κλαδικών εκθέσεων με στόχο τον επόμενο χρόνο να διοργανώσουμε περίπου τρεις στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο. Ο δρόμος είναι μακρύς.

Έκθεση «Θράκη 2009»

ΠτΘ: κ. Χατζόπουλε βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη διοργάνωση της έκθεσης «Θράκη». Πότε θα ξεκινήσει;

Ν.Χ:
Η έκθεση «Θράκη» θα ξεκινήσει στις 21 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 4 με διοργανωτή τη ΔΕΘ. Εμείς βέβαια στηρίζουμε τη διοργάνωση σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα ερχόμαστε σε επαφή με τα Επιμελητήρια, με επιχειρήσεις ώστε να προσελκύσουμε επιχειρηματίες και επισκέπτες, αλλά και σε πολλά θέματα.

ΠτΘ: Έχουν ειπωθεί πολλά ως προς τη συμμετοχή ενός μόνο από την περιοχή της Ροδόπης στην συγκεκριμένη έκθεση. Είναι αλήθεια;

Ν.Χ:
Ο χώρος της έκθεσης έχει ήδη καλυφθεί από εκθέτες και μάλιστα χθες ήταν η τελευταία ημέρα συμμετοχής. Όσον αφορά στις συμμετοχές και στα όσα γράφτηκαν για τη συμμετοχή μόνο ενός εκθέτη από την περιοχή της Ροδόπης θα πω ότι για τον Κομοτηναίο επιχειρηματία είναι δυσκολότερο να συμμετέχει στην έκθεση της Κομοτηνής, παρά για τον Δραμινό ή τον Ξανθιώτη, διότι έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι επισκέπτες είναι από την περιοχή και γνωρίζουν την αγορά της. Αν ένας επαγγελματίας της Κομοτηνής συμμετάσχει στην Έκθεση δεν βλέπει ανταποδοτικά οφέλη όσο οι υπόλοιποι επαγγελματίας από τις άλλες περιοχές. Προσωπικά ήρθα σε επαφή, παρ’ όλα αυτά, με πολλούς επαγγελματίες. Το πρόβλημα είναι ότι η επαφή έγινε αργά. Φέτος πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό, δηλαδή η συμμετοχή για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να είναι μειωμένη για 40%. Το θέμα όμως είναι ότι επικοινωνήσαμε πολύ αργά με τους επιχειρηματίες και κάποιοι που ήθελαν να έρθουν δεν πρόλαβαν.

ΠτΘ: Η έκθεση «Θράκη» στηρίχτηκε για πολλά χρόνια από τους επαγγελματίες της περιοχής. Μήπως πρέπει κάτι να γίνει;

Ν.Χ.:
Και βέβαια η έκθεση Θράκη στηρίχτηκε εδώ και χρόνια από τους ντόπιους επιχειρηματίες και μάλιστα έδωσαν το παρών για πολλά χρόνια. Όπως είπα όμως και στην αρχή ο θεσμός των γενικών εμπορικών εκθέσεων φθίνει παγκόσμια και θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα τα οποία επί του παρόντος θα μου επιτρέψετε να μην ανακοινώσω. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που γίνεται τώρα για να προσελκύσει επιχειρήσεις και κόσμο.

ΠτΘ: κ. Χατζόπουλε σας ευχαριστώ πολύ.

Ν.Χ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

ΔΕΚΑΜΑΘ και περιφερειακότητα

Το ΔΕΚΑΜΑΘ είναι περιφερειακό όργανο και έχει περιφερειακό χαρακτήρα.. Όσον αφορά στον ρόλο που μπορεί να παίξει στη διοργάνωση εκθέσεων σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας ο κ. Χατζόπουλος τονίζει ότι «ο κάθε τόπος θέλει να έχει τη δική του έκθεση. Για παράδειγμα η Καβάλα έχει τον δικό της εκθεσιακό χώρο, η Αλεξανδρούπολη διοργανώνει έκθεση, η οποία γίνεται στο λιμάνι, σε ανοικτό χώρο. Αυτό δεν είναι κακό και δεν πρέπει να το βλέπουμε ανταγωνιστικά. Απλά θα μπορούσαν να γίνουν στο εκθεσιακό κέντρο διαφορετικού είδους πράγματα. Αυτό που γίνεται στην Αλεξανδρούπολη είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που μπορεί να γίνει εδώ. Δεν μπορείς να κάνεις κλαδική έκθεση στον χώρο του λιμανιού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.