Οι δρασεις των «Γιατρων του Κοσμου» στη Ροδοπη και τον κοσμο

Το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Ροδόπης «Ενεργοί Πολίτες», το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Κομοτηνής, το Γραφείο Ενημέρωσης του Πολίτη της Ε.Ε. σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» πραγματοποίησαν προχθές το βράδυ ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Δράσεις και εμπειρία των μελών της οργάνωσης» και ομιλήτρια τη χειρουργό Κατερίνα Παρθενοπούλου, που είναι η υπεύθυνη για όλα τα προγράμματα της οργάνωσης στη Βόρεια Ελλάδα. Μετά την ομιλία της στην αίθουσα εκδηλώσεων της νομαρχίας, η κ. Παρθενοπούλου παρουσίασε σλάιτς από τις δράσεις τους στο Ιράκ, από παιδιά που έφεραν από το Ιράκ στη Θεσσαλονίκη, από τους εμβολιασμούς τσιγγάνων στον Έβρο, από την περίθαλψη των σεισμοπαθών και από τους λαθρομετανάστες που φυλάσσονται στον Έβρο. «Με εξέπληξαν οι συνοριοφύλακες με την ανθρωπιά τους, έγιναν νταντάδες για τα παιδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι στον Έβρο έγιναν και δύο τοκετοί.

Η κ. Παρθενοπούλου εξήγησε ότι οι «Γιατροί του Κόσμου» έχουν τον ίδιο ιδρυτή με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», αλλά και την ίδια διοίκηση και δράση. «Ο ιδρυτής σκέφτηκε να δημιουργήσει τους Γιατρούς του Κόσμου και κάθε κράτος να έχει τη δική του εθνική αντιπροσωπεία τελείως ανεξάρτητη στη διοίκηση, με εννεαμελές συμβούλιο που εκλέγεται ανά δύο χρόνια, αυτοτελή προγράμματα, αυτοτελείς χρηματοδοτήσεις. Έχουμε μια μεγάλη ευελιξία γι’ αυτό και είμαστε στις οξείες περιπτώσεις, είτε σε φυσικές καταστροφές είτε στο πεδίο του πολέμου, γιατί έχουμε την ομάδα κρούσης. Στην Ελλάδα, έχουμε πορεία 15 ετών. Έχουμε βρεθεί σε όποιο πόλεμο, φυσική καταστροφή, όπου έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματα του ανθρώπου, ξεκινώντας από την Αφρική, η οποία λεγόταν Τρίτος Κόσμος. Δυστυχώς όμως όλος αυτός ο κόσμος που πεινούσε ήρθε στην Ευρώπη σαν Τέταρτος Κόσμος, τον οποίο έπρεπε να φροντίσουμε πέρα από τις εξόδους μας από την Ελλάδα. Πρόκειται για πρόσφυγες, λαθρομετανάστες, περιθωριοποιημένους μέσα στην Ελλάδα, αλλά και ανασφάλιστους έλληνες, ξεχασμένες ακριτικές περιοχές» ανέφερε η κ. Παρθενοπούλου για τη μεγάλη έκταση των δράσεών τους και τα ποικίλα προγράμματά τους. «Υπάρχουν τα ανοιχτά πολυ-ιατρεία Θεσσαλονίκης και Αθήνας, που έχουν συχνά τόση δουλειά όσο ένα μεγάλο νοσοκομείο, γιατί είναι πάρα πολύ οι ανασφάλιστοι. Όπως είναι γνωστό οι περισσότεροι μετανάστες κάνουν μαύρα μεροκάματα. Τους παρέχουμε πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Στη Θεσσαλονίκη, έχουμε 25 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, που είναι όλοι τους εθελοντές. Τα μέλη μας δεν πληρώνονται με εξαίρεση τη γραμματειακή υποστήριξη». Οι οδοντίατροι, οι οφθαλμίατροι, οι μικροβιολόγοι δέχονται τους μετανάστες στα ιατρεία τους συμβάλλοντας στο έργο που γίνεται στα πολυ- ιατρεία. «Είναι συγκινητική η προσφορά των συναδέλφων γιατί δέχονται πάντα αυτούς που τους στέλνουμε. Εκτός από τα ανοιχτά πολυ-ιατρεία έχουμε τις κινητές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται τώρα στην περιοχή σας».

Η κ. Παρθενοπούλου ανακοίνωσε ότι θα ξανάρθουν στην περιοχή καλεσμένοι φορέων εθελοντισμού. Αυτή την περίοδο βρίσκονται στην Οργάνη και τον Κέχρο με την οδοντιατρική μονάδα.

Ανάμεσα στους στόχους τους είναι να μεταδώσουν το σύνθημα του εθελοντισμού «δε χρειάζεται να είσαι γιατρός αρκεί να είσαι άνθρωπος για να βοηθήσεις», γι’ αυτό και κάνουν εκδηλώσεις στα σχολεία.

Από τις επισκέψεις στην ορεινή Ροδόπη και τον Έβρο διαπίστωσαν την πολύ καλή ανταπόκριση των παιδιών και των μαμάδων στα εμβόλια και στην οδοντιατρική περίθαλψη. Για τους τσιγγάνικους καταυλισμούς εξήγησε ότι αυτούς που βρίσκονται γύρω από τη Θεσσαλονίκη τους επισκέπτονται 1- 2 φορές την εβδομάδα. Μετά τη Ροδόπη ακολουθούν οι Σέρρες και η Δράμα.

Η κ. Παρθενοπούλου έδωσε έμφαση, κατά την ομιλία της, στην προσφορά τους στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ανεξάρτητα από τους όποιους διαχωρισμούς. «Οι Γιατροί του Κόσμου δε δίστασαν να διαφοροποιηθούν, όπου αυτό χρειάστηκε από την επίσημη κυβερνητική πολιτική αλλά και την πρόβαλαν σε κάποιες άλλες περιπτώσεις».

Οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται συχνά σε εμπόλεμους οικισμούς, βάζουν τον εαυτό τους ασπίδα μπροστά σε παιδιά θύματα βομβαρδισμών, όπως στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη ή στο Αφγανιστάν. «Ο πόνος δεν έχει τελειωμό» ανέφερε η κ. Παρθενοπούλου για να δείξει ότι οι σταθμοί των Γιατρών του Κόσμου είναι αμέτρητοι κι ότι δε θεραπεύουν μόνο τα σώματα αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων που υφίστανται βία με όποιο τρόπο. «Ευτυχώς τα τείχη που υψώνουν οι έλληνες είναι χαμηλά» σχολίασε, έχοντας εμπειρία από διάφορα σημεία του κόσμου.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.