«Οι διαπραγματευσεις αρχιζουν στις 3 Οκτωβριου»

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso συναντήθηκα στην Αθήνα. Για όσους ενδιαφέρονται, στην περίπτωση που η Τουρκία υπογράψει τη συμφωνία, με την οποία προβλέπεται η διεύρυνση της Τελωνιακής Ένωσης με την Κύπρο και αλλάξει το ποινικό δίκαιό της, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τις διαπραγματεύσεις

Το βράδυ της Δευτέρας είχα εκτενή συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso στην Αθήνα. Ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της ετήσιας διοργάνωσης του περιοδικού Economist. Και εγώ κλήθηκα να μιλήσω για τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε.

Αυτή τη φορά κάναμε τη συνέντευξη σε διαφορετικό στιλ.

Απέναντι από τον κ. Barroso καθίσαμε με τον σταρ του Mega κ. Αλέξη Παπαχελά. Με τα χρόνια συνηθίσαμε να ακούμε τους πολιτικούς να καλοπιάνουν τα Μ.Μ.Ε. των χωρών που επισκέπτονται λέγοντάς τους ωραία πράγματα. Στα ελληνικά Μ.Μ.Ε. κατακρίνουν τους Τούρκους και αντίστοιχα. Και όταν καθίσαμε απέναντι από τον κ. Barroso δεν του δώσαμε διέξοδο για να ξεφύγει. Εκείνος όμως απέδειξε ότι δεν ήταν τυπικός πολιτικός.

Οι διμερείς σχέσεις είναι το θέμα στο οποίο δίνει μεγαλύτερη σημασία ο κ. Barroso. Αναφέρθηκε στα τελευταία επεισόδια στα Ίμια και στη Σχολή Ευελπίδων. Εξήγησε ότι μόνο εμπόδια μπορεί να προκαλέσει η αντιπαράθεση μεταξύ εκείνης της χώρας (Τουρκία) που θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτής που είναι μέλος της Ε.Ε. (Ελλάδα).

Βέβαια αυτή η προσέγγιση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι θέλει και η Τουρκία θα υπακούει. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα φτάσει κανείς πουθενά με τις αντιπαραθέσεις ή με τις επιδείξεις δυνάμεων.

Κατέθεσα στον κ. Barroso εκείνες τις ερωτήσεις για τις οποίες ο τουρκικός λαός έχει μεγάλη περιέργεια να μάθει τις απαντήσεις τους:

•Μήπως, πριν από τις 3 Οκτωβρίου, υπάρξει κάτι που δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη η Τουρκία ή κάτι που δεν εφαρμόζεται παρ’ όλο που το έχει υποσχεθεί με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι διαπραγματεύσεις;

•Όχι. Σύμφωνα με τον κ. Barroso τη στιγμή που η Τουρκία θα υπογράψει τη συμφωνία της Άγκυρας σχετικά με τη διεύρυνση της Τελωνιακής Συμφωνίας όσον αφορά στην Κύπρο και τηρήσει τις άλλες υποσχέσεις που έχει δώσει δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο. Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου.

•Στην περίπτωση που οι Γάλλοι πούνε ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα τι θα αλλάξει στην Ευρώπη και το σημαντικότερο σε τι βαθμό θα επηρεάσει αυτό τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε – Τουρκίας;

•Από τώρα δεν μπορώ να προβλέψω τίποτα. Αυτό που δεν πρέπει να κάνει ένας πολιτικός είναι να μιλάει υποθέτοντας.

•Οι ελληνοκύπριοι είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν και βραβεύτηκαν, ενώ η Τουρκία σας εμπιστεύτηκε, αλλά έχασε. Πότε θα ικανοποιήσετε τις προσδοκίες των τουρκοκυπρίων;

•Αποφασίσαμε να προσφέρουμε οικονομική βοήθεια στους τουρκοκυπρίους. Αλλά αυτοί δεν δέχονται τα λεφτά και περιμένουν να βγει η απόφαση, η οποία θα επιτρέψει ελεύθερα το εμπόριο μεταξύ Βόρειας Κύπρου και Ε.Ε. Σε αυτό αντιδράνε οι ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες. Προσπαθούμε να βρούμε το μεσαίο δρόμο.

•Υπάρχουν κάποια σχόλια ότι η Τουρκία από την ημέρα που πήρε ημερομηνία έχει μειώσει την ταχύτητα, δεν ασχολείται δηλαδή όπως παλιά με τις μεταρρυθμίσεις, δεν έχει καθορίσει ούτε τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων αλλά ούτε και την αντιπροσωπία που θα καθίσει στο τραπέζι. Συμφωνείτε και εσείς με αυτά;

•Έχω μιλήσει πολλές φορές με τον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν. Δεν νομίζω να αλλάξει θέση. Ο κ. Ερντογάν κρατάει τις υποσχέσεις που δίνει.

Μεχμέτ Αλή Μπιράντ

Posta (Αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα

Trakya’nin Sesi στις 28/04/2005)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.