Οι αναγνωστες σχολιαζουν… την συνεντευξη του Κωνσταντινου Ζαφειρη

Για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας

Θερμού ενδιαφέροντος έτυχε η προχθεσινή μας συζήτηση με τον καθηγητή Δημογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Κωνσταντίνου Ζαφείρη σχετικά με την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, τα αίτια αλλά και τους τρόπους «αντιμετώπισής» της.
 
Θερμού ενδιαφέροντος αλλά και αφορμή συζήτησης επί των όσων ο κ. Ζαφείρης μας κατέθεσε που διεξήχθη διαδικτυακά, με τους ηλεκτρονικούς μας μάλιστα αναγνώστες να καταθέτουν και την δική τους άποψη επί του θέματος, κυρίως ως προς τους τρόπους αντιμετώπισής της, όπως αυτή του κ. Γιώργου Δομβρίδη ο οποίος επισήμανε πως η «χρυσή τομή» βρίσκεται στον συνδυασμό της προστασίας της μητρότητας με τις σύγχρονες επιταγές της εργασίας, για να υπογραμμίσει στην ουσία πως ένα σύστημα που θα επιτρέψει στις γυναίκες εργαζόμενες να μην λογίζονται ως «εφεδρείες» για την κερδοφορία του κεφαλαίου αλλά θα στηρίζεται στην ικανοποίηση των  σύγχρονων εργασιακών δικαιωμάτων.
 
Αναλυτικά το σχόλιο του κ. Δομβρίδη έχει ως εξής:
 
Εμπόδιο στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στέκεται το καπιταλιστικό σύστημα, οι νόμοι της παραγωγής με κριτήριο το κέρδος. Ο συνδυασμός του δικαιώματος στη μητρότητα και την ουσιαστική προστασία της και στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα απαιτεί η παραγωγή να οργανωθεί με βάση την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους και όχι την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Το δρόμο αυτό έδειξε η οικοδόμηση του σοσιαλισμού τον περασμένο αιώνα, στη Σοβιετική Ένωση και σε άλλες χώρες. Σε συνθήκες που αντικειμενικά υπολείπονταν από τις σύγχρονες δυνατότητες, οι γυναίκες στις χώρες αυτές γνώρισαν δικαιώματα τα οποία φαντάζουν αδύνατα για τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες γυναίκες, που σήμερα βλέπουν κάθε κατάκτησή τους να πολιορκείται και να αλώνεται από την αντιλαϊκή επίθεση.
 
Ο συνδυασμός της μητρότητας και της εργασίας, χωρίς αντιφάσεις, μπορεί να γίνει πράξη στο πλαίσιο μιας κοινωνίας όπου η προστασία της μητρότητας και η στήριξη της λαϊκής οικογένειας με κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές δε θα λογίζονται ως κόστος που περιορίζει τα κέρδη, αλλά ως κοινωνική ανάγκη που θα πρέπει να ικανοποιείται σε ανώτερο διαρκώς βαθμό. Σε ένα σύστημα στο οποίο η εργασία των γυναικών δε θα αποτελεί εφεδρεία για την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά η συμμετοχή τους στην κοινωνική παραγωγή θα γίνεται με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας και η αύξηση του κοινωνικού πλούτου θα μεταφράζεται σε βελτίωση της ζωής των ίδιων των γυναικών και των οικογενειών τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.