Οι Αλεξανδρουπολιτες αγκαλιασαν το Επετειακο Ιστορικο Λευκωμα Ημερολογιο 2020

Για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και τα 150 από την ίδρυση της Αλεξανδρούπολης(Δεδέαγατς)

Στην εκδήλωση παρουσίασής του με ομιλητές τον επ. καθηγητή Ι.Μπακιρτζή, τη συγγραφέα Σωτηρία Μαραγκοζάκη και τον συγγραφέα  Ελευθέριο Σ. Τσινταράκη

 
Η δεύτερη έκδοση ιστορικού περιεχομένου που προέκυψε με αφορμή τα εκατό χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό κορμό, μετά από εκείνη του Πέτρου Γεωργαντζή που εξεδόθη από την αντιπεριφέρεια Ξάνθης, είναι το Επετειακό Ιστορικό  Λεύκωμα-Ημερολόγιο του ιστοριοδίφη Ελευθερίου Σ.Τσινταράκη με τίτλο «Εκατό χρόνια από την Απελευθέρωση-Ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης ‒ Εκατόν πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Αλεξανδρούπολης» , που εξεδόθη από τη δραστήρια Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών,  πρόεδρος της οποίας είναι ο εκδότης, δημοσιογράφος  και π. Αναπληρωτής Πρόεδρος ΕΡΤ3 κ. Νίκος Μανδάνης και το σημαντικής πολιτισμικής εμβέλειας Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης,  πρόεδρος του οποίου είναι ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Πινάτζης.
 
Το Επετειακό αυτό Ιστορικό Λεύκωμα του Ελευθερίου Τσινταράκη  που προβάλλει την ιστορική πορεία της Αλεξανδρούπολης στον χρόνο, από το 1870 έως και το 2020, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 8 Ιανουαρίου στο Δημοτικό  Θέατρο της Αλεξανδρούπολης, από τους φορείς έκδοσής του, παρουσία πλήθους Αλεξανδρουπολιτών παρά το δριμύ ψύχος της ημέρας. 
 

 

Οι εισηγητές και ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη

 
Η εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας είχε η ιστορικός και συνεργάτης του Ιστορικού Μουσείου κ. Μαίρη Σεϊτάνη, άνοιξε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των φορέων και των δυο προέδρων των φορέων έκδοσης του Επετειακού Λευκώματος, κ.κ. Ν. Μανδάνη και Ν.Πινάτζη.
 
Την ευθύνη της παρουσίασής του είχαν αναλάβει ο επίκουρος καθηγητής του ΤΙΕ/ΔΠΘ κ. Ιωάννης Μπακιρτζής,  η συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων δημοσιογράφος κ. Σωτηρία Μαραγκοζάκη, και ο ίδιος ο συγγραφέας που κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι το ιστορικό πόνημά του απευθύνεται προς τους μεγαλύτερους για να θυμηθούν και προς τους νεότερους για να μάθουν.  «Προς γνώση και παραδειγματισμό των νεοτέρων που ακολουθούν και θα αναλάβουν την συνέχεια της λαμπρής ιστορίας της πόλης αλλά και τη διάσωση δια μέσου της καταγραφής των διαθέσιμων ιστορικών τεκμηρίων που υπάρχουν», όπως ο ίδιος ανέφερε.
 

Εξαιρετικά σημαντικές ήταν οι ομιλίες τόσο του ιστορικού κ. Ιωάννη Μπακιρτζή, ο οποίος εστίασε στην ίδρυση  του Δεδέαγατς κατά τη διάρκεια των χρόνων της οθωμανικής κατοχής  και στη μετέπειτα ελεύθερη Αλεξανδρούπολη του 1920, εμμένοντας στην κυριολεκτικότητα των ονομάτων της πόλης, καθώς και στα οθωμανικά έγγραφα τα οποία σ’ αυτό φιλοξενούνται, χαρακτηρίζοντάς το συνολικά, με τα ευρετήριά του και το βιβλιογραφικό του υπόμνημα, ως εκδοτικό επίτευγμα. Η κ. Μαραγκοζάκη ξεκίνησε με την ιδιαίτερη τύχη που είχε η Αλεξανδρούπολη να έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν και να φιλοξενεί και στο παρόν σπουδαίους ιστοριοδίφες όπως οι αείμνηστοι Αθανάσιος Αποστολίδης και Γεώργιος Παναγιώτου. Η ίδια μίλησε για την αξία της ιστορικής αλήθειας και τον αγώνα της ενάντια στη λήθη, ετυμολογικά προερχόμενες οι λέξεις αλήθεια και λήθη από την ίδια ρίζα.
 

Οι παρευρεθέντες

 
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων διακρίναμε τον πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, τον αντιπρύτανη κ. Φώτη Μάρη, τον ομότιμο καθηγητή του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, τον πρ. πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και λάτρη των εκδόσεων κ. Γιώργο Μηνόπουλος, τον πρ. δήμαρχο, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, τον πρ. εκδότη της εφημερίδας «Γνώμη» κ. Γιάννη Λασκαράκη, τον πατέρα Δημήτριο, τον  υποστράτηγοΑγγελοΧουδελούδη, κ.ά.
 
Ακολουθούν από την έντυπη έκδοση οι πρόλογοι των δύο προέδρων και του συγγραφέα.
 
 


Νικόλαος Μανδάνης, Πρόεδρος της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών
Είναι πεποίθησή μας ότι η διαδικασία του πολιτισμού δεν περιορίζεται στη συντηρητική διαχείριση του παρελθόντος αλλά επεκτείνεται στην εξασφάλιση των όρων για τη δημιουργία του μέλλοντος

 
«Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση επιτελώ το χρέος μου ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών, να προλογίσω την τρίτη έκδοση του “Επετειακού Λευκώματος-Ημερολογίου”, το οποίο προβάλλει την ιστορική πορεία της Αλεξανδρούπολης από το 1870 έως το 2020.
 
Η έκδοση του “Επετειακού Λευκώματος-Ημερολογίου”, όπως εύκολα διαπιστώνεται, αποτελεί από κάθε πλευρά μέγα εκδοτικό επίτευγμα που οφείλεται στη με ζήλο συγκέντρωση, επεξεργασία και αξιοποίηση του αναζητηθέντος υλικού απ’ τον ακούραστο συγγραφέα και μέλος της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών και του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης κ. Λευτέρη Τσινταράκη. Ο χρόνος που χρειάστηκε για την ολοκλήρωση της προσπάθειας αλλά και ο τρόπος εργασίας που χρησιμοποιήθηκε απ’ τον εκδοτικό οίκο, υπό την καθοδήγηση του συγγραφέα, συνθέτουν έναν πραγματικό άθλο.

Κυρίως, το “Επετειακό Λεύκωμα-Ημερολόγιο”προβάλλει τους συντελεστές των επιτευγμάτων που ένωσαν την ιστορία της Αλεξανδρούπολης επί έναν αιώνα και παραδίδεται στους σημερινούς συνεχιστές του για γνώση και παραδειγματισμό.
 
Όμως, επίπονη και καθόλα υπεύθυνη αυτή η τρίτη έκδοση θα μπορούσε να παραμείνει ανέκδοτη, αν τα δύο Διοικητικά Συμβούλια δεν εκτιμούσαν την αξία της. Το τρίτο μεγάλο βήμα έγινε.

Ας συστρατευτούμε όλοι στην όμορφη αυτή προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης της δικής μας ιστορίας, ώστε οι επερχόμενοι να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν σε κάθε ευκαιρία αυτό που όλοι βαθιά μέσα μας πιστεύουμε, ότι η Αλεξανδρούπολη, η πόλη που ζούμε, προσθέτει συνεχώς χαρά και χρώμα στη ζωή μας. Με την πεποίθηση ότι η διαδικασία του πολιτισμού δεν περιορίζεται απλώς στη συντηρητική διαχείριση του παρελθόντος αλλά επεκτείνεται στην εξασφάλιση των όρων για τη δημιουργία του μέλλοντος, σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όλοι μας, στην υπόθεση του πολιτισμού.
 
Σ’ αυτό το πνεύμα, η Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης προχώρησαν στην από κοινού έκδοση του παρόντος “Επετειακού Λευκώματος-Ημερολογίου”. Με αυτό το αίσθημα της αισιοδοξίας για τη συνέχεια, συγχαίρω ειλικρινά όλους όσοι εργάστηκαν για την έκδοση αυτή, τον συγγραφέα κ. Λευτέρη Τσινταράκη, τον εκδοτικό οίκο για την άψογη καθόλα συνεργασία και ιδιαίτερα τη φιλόλογο κ. Τζένη Κατσαρή για την επιμέλεια και διόρθωση των κειμένων.»
 

Νικόλαος Α. Πινάτζης, Πρόεδρος του Ιστορικού ΜουσείουΑλεξανδρούπολης
Στο  «Λεύκωμα» αποτυπώνονται σημαντικές στιγμές από την ιστορική πορεία του τόπου μας, που καλύπτουν μια περίοδο 150 περίπου χρόνων

«Η πόλη μας συμπληρώνει φέτος έναν αιώνα ελεύθερης ζωής. Η Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης προχώρησαν, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους και με οδηγό την αγάπη και το ενδιαφέρον για την πόλη τους, στην έκδοση ενός “Επετειακού Ημερολογίου-Λευκώματος”του 2020, για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης και την ενσωμάτωσή της στην ελληνική επικράτεια.
 
Στις σελίδες του αποτυπώνονται σημαντικές στιγμές από την ιστορική πορεία του τόπου μας, που καλύπτουν μια περίοδο 150 περίπου χρόνων, από την ίδρυση της πόλης μέχρι σήμερα. Η συγγραφή, η έρευνα και η τεκμηρίωση του υλικού ανήκει στον Αντιπρόεδρο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, κ. Ελευθέριο Τσινταράκη και η τυπογραφική επιμέλεια της έκδοσης στην κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την καθοριστική συμβολή τους στην έκδοση αυτού του συλλεκτικού τόμου.»
 

Ελευθέριος Σ. Τσινταράκης, συγγραφέας –ιστοριοδίφης
Η έκδοση φιλοδοξεί να φανεί χρήσιμη τόσο στον ιστορικό ερευνητή, καθώς αποτελεί μια ολοκληρωμένη ιστορική μαρτυρία, όσο και σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την ιστορία της Αλεξανδρούπολης

 
«2020! Η Αλεξανδρούπολη, η νύφη του Θρακικού πελάγους, εορτάζει δύο μεγάλες επετείους, τα εκατό χρόνια από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της Ελλάδος και τα εκατόν πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της. Μετά από πρόταση της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών και του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, δύο αξιόλογων Συλλόγων οι οποίοι συμμετέχουν στα δρώμενα των δύο μεγάλων επετείων, έγραψα και επιμελήθηκα το παρόν “Επετειακό Λεύκωμα-Ημερολόγιο”.
 
Στις σελίδες του αποτυπώνονται επιλεγμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ιστορική, πολιτική, πολιτιστική και πνευματική διαδρομή της πόλης μας, από την ίδρυσή της και την ενσωμάτωσή της μέχρι σήμερα. Τα επεξηγηματικά κείμενα που συνοδεύουν κάθε φωτογραφία αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και των Ελλήνων κατοίκων της στις εναλλασσόμενες κατοχές, ήτοι την Οθωμανική, τη Ρωσική, τη Βουλγαρική, τη Διασυμμαχική κατοχή, και την περίοδο από την Απελευθέρωση μέχρι σήμερα.
 

Το “Επετειακό Λεύκωμα-Ημερολόγιο 2020”αξιοποιεί κάθε πτυχή της ιστορίας της Αλεξανδρούπολης, από τα χρόνια της σκλαβιάς μέχρι και σήμερα, με πληθώρα έγκυρων και αυθεντικών φωτογραφικών ντοκουμέντων, προκαλώντας το ενδιαφέρον στο ευρύ κοινό. Η Αλεξανδρούπολη, μετά την απελευθέρωσή της, διαδραμάτισε και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη ανάπτυξή της και τη διαφαινόμενη κυριαρχία της για πολλούς αιώνες σε όλη την περιοχή.
 
Η έκδοση, που χρονολογικά καλύπτει ενάμιση αιώνα της ιστορίας της Αλεξανδρούπολης, με τη φωτογραφική μεταφορά των γεγονότων μιας δραματικής και ταυτόχρονα συναρπαστικής εποχής, φιλοδοξεί να φανεί χρήσιμη τόσο στον ιστορικό ερευνητή, καθώς αποτελεί μια ολοκληρωμένη ιστορική μαρτυρία, όσο και σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την ιστορία της Αλεξανδρούπολης.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.