Οι αιρετοι της νομαρχιακης αυτοδιοικησης απεναντι στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος πραγματοποιεί το 14ο Τακτικό Συνέδριο στην Αθήνα στις 4, 5 και 6 Φεβρουαρίου, με θέμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν το απόγευμα της Πέμπτης και ολοκληρώνονται σήμερα το μεσημέρι. Στο συνέδριο συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αφορά τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση.

 

Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης. Για το συνέδριο στο οποίο έδωσαν μεταξύ άλλων «το παρών» ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο επικεφαλής των Οικολόγων Μιχάλης Τρεμόπουλος, υπουργοί πρώην και νυν, καθώς και στελέχη της ΕΝΑΕ, μίλησαν στον ΠτΘ ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης κι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη νομαρχία Μιχάλης Αθανασιάδης.

Α. Γιαννακίδης «Στις 14 Νοεμβρίου οι εκλογές θα γίνουν με το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα»

Από τη Ροδόπη συμμετείχαν επίσης οι Μαρίκα Πουρνάρα, Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, Κώστας Λιούρτας, Βούλα Νεστωράκη, Μαρία Τριφωνίδου. Ο νομάρχης μετέφερε ότι το συνέδριο ξεκίνησε εθιμοτυπικά με τους χαιρετισμούς των κομμάτων. «Παρών στο συνέδριο ήταν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακούσαμε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος εκλαΐκευσε κι αποσαφήνισε το σχέδιο διαβούλευσης σχετικά με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

 

Υπήρχαν και διαφορετικές φωνές. Ο καθένας προσπαθεί ν’ αξιολογήσει το μεγαλύτερο αυτοδιοικητικό εγχείρημα της χώρας σε σχέση με το δικό του θεσμικό ρόλο. Θεωρώ ότι αυτό είναι άτοπο. Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική και αδήριτη η ανάγκη για αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση.

 

Δίνεται η δυνατότητα μέσα από τον καμβά του προσχεδίου να κατατεθούν οι απόψεις και να διαμορφωθούν οι προτάσεις, να διαμορφωθεί ένας νόμος που ν’ αποκεντρώνει το κράτος, όπως έχουμε συναποφασίσει, με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια μπορεί να περάσει μια κρίση αυτό το νέο αυτοδιοικητικό εγχείρημα αλλά πιστεύω ότι στην πορεία θα βρει το βηματισμό του και θ’ αναδομήσει τη χώρα για πολλά χρόνια».

Υπάρχει και μιζέρια

Απαντώντας σε κάποιες φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν θα προλάβει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει μέχρι το φθινόπωρο τη διοικητική μεταρρύθμιση και να γίνουν οι εκλογές, ο κ. Γιαννακίδης είπε. «Στις 14 Νοεμβρίου οι εκλογές θα γίνουν με το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα. Τον Απρίλιο, εφόσον ολοκληρωθεί η συζήτηση με τις προγραμματικές θέσεις θ’ ανοίξει στη συνέχεια το χωροταξικό.

 

Δυστυχώς υπάρχει και μιζέρια. Ορισμένοι διαβλέπουν την απώλεια των ρόλων τους σαν να είναι οι μοναδικοί που μπορούν να επωμιστούν ρόλους σ’ αυτή τη χώρα. Έχουν επικεντρώσει επομένως κάποιοι το ενδιαφέρον τους στη δική τους θεσμική παρουσία και όχι στην αναδόμηση και την αποκέντρωση του κράτους».

 

Μιλώντας για το κλίμα που επικρατεί στο συνέδριο, ο κ. Γιαννακίδης μετέφερε. «Πέρα από τον προβληματισμό που διακρίνει πολλούς για την αναζήτηση ρόλων υπήρχε και χιούμορ. Εξάλλου, είμαστε συνάδελφοι. Πολλοί έχουμε κοινή αυτοδιοικητική παρουσία εδώ και πολλά χρόνια» σημείωσε.

Μ. Αθανασιάδης «Κείμενο διαβούλευσης με αοριστία, ασάφεια και θολότητα»

Ο κ. Αθανασιάδης σχολίασε πως το συνέδριο είναι σημαντικό καθώς γίνεται μια διαβούλευση πάνω στο κείμενο που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών σε ό,τι αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά μετέφερε τις αδυναμίες που εντόπισε στο κείμενο διαβούλευσης. «Μετά την ομιλία του κ. Ραγκούση δεν έχουμε κάτι νεότερο αναφορικά με την πορεία εφαρμογής και υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμιση, γιατί πρόκειται για ένα κείμενο διαβούλευσης με αοριστία, ασάφεια και θολότητα, το οποίο δεν προσδιορίζει τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει η αιρετή περιφέρεια, δεν προσδιορίζει το εύρος των αρμοδιοτήτων, δεν οριοθετούνται οι αρμοδιότητες.

 

Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά στα αναγκαία κεφάλαια όχι μόνο για τη λειτουργία των αιρετών περιφερειών αλλά και για την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου σχετικά με την οργάνωση των αιρετών περιφερειών.

 

Υπάρχουν επίσης σημαντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά στο προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσουν οι αιρετές περιφέρειες και ν’ ασκήσουν τις όποιες αρμοδιότητες εκχωρηθούν σ’ αυτές. Υπάρχει ακόμη το πρόβλημα των συνταγματικών κωλυμάτων σχετικά με τις αρμοδιότητες των αιρετών περιφερειών» είπε.

 

Ο κ. Αθανασιάδης πρόσθεσε ότι περιμένουν να διευκρινιστούν κάποια σημεία στο μέλλον ώστε να μπορέσουν να δουν τι θα κάνουν. «Είναι ένα συνέδριο με συνέχεια, μέχρι να κατατεθούν σαφείς απόψεις επί των οποίων θα πάρει θέση η ΕΝΑΕ». Συμφωνεί ότι το συνέδριο είναι ένα βήμα διαλόγου αλλά χρειάζονται αρκετά ακόμη μέχρι ν’ αποσαφηνιστούν κάποια σημεία. «Το ζητούμενο από όλους όσους ασχολούμαστε με τη Ν.Α. δεν είναι ν’ αλλάξουμε απλά κάποιες ταμπέλες αλλά να παραμείνει ίδιο το περιεχόμενο. Για παράδειγμα, υπάρχουν σήμερα αρμοδιότητες τις οποίες έχει η Ν.Α. οι οποίες δεν είναι με σαφήνεια προσδιορισμένες παρά τα 15 χρόνια λειτουργίας γιατί δεν λειτούργησε ο κώδικας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

 

Υπάρχει κώδικας περιφερειακής αυτοδιοίκησης για να γνωρίζει τι θα κάνει αύριο η αιρετή περιφέρεια; Υπάρχουν αρμοδιότητες που θα φύγουν από τις Ν.Α. Ποιες είναι αυτές;» αναρωτήθηκε.

Να μην χρειαστεί ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ τον Ιπποκράτη του

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσδιορίσει τι θέλει να κρατήσει από πλευράς αρμοδιοτήτων το κεντρικό κράτος για τον εαυτό του και στη συνέχεια να μοιραστούν οι αρμοδιότητες που αναλογούν στην αιρετική περιφέρεια κι αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό το κράτος να γίνει ευέλικτο. Ο κ. Αθανασιάδης έκανε λόγο για διάσπαση στους τομείς αρμοδιοτήτων, όπως είναι η πολεοδομία, όπου άλλα κάνει ο δήμος, άλλα το υπουργείο κι άλλα θα δοθούν στις αυριανές αιρετές περιφέρειες. «Πρέπει επίσης να προσδιοριστεί ο ρόλος των γενικών διευθύνσεων και ποια εποπτεία θ’ ασκούν επί των αιρετών περιφερειών.

 

Υπάρχει μια σειρά προβλημάτων, όπως είναι για παράδειγμα τα αναγκαία κεφάλαια, ο εξοπλισμός και το προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση για να μην είναι γράμμα κενού περιεχομένου».

 

Από την άλλη, τόνισε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε πλην όμως πρέπει να στηθεί σε υγιείς βάσεις, «ώστε να μην χρειαστεί ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ την επόμενη μέρα τον Ιπποκράτη του, δηλαδή ένα σχέδιο άμεσης θεραπείας. Αυτό το ζήσαμε με την αιρετή τοπική αυτοδιοίκηση η οποία στήθηκε πρόχειρα και δεν ελήφθησαν τότε σοβαρά οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν για τη σωστή λειτουργία των Ν.Α. και τελικά έγινε ένας θεσμός που ήταν απαραίτητος μεν αλλά κατέστη στην ουσία άνυδρος και αποστεωμένος.
Σχολίασε πως δεν πρέπει να επαναληφθεί στην αιρετή περιφέρεια αυτό που συνέβη με την αιρετή Ν.Α.

Κ. Τάτσης «Το συνέδριο θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το μέλλον της χώρας μας»

Ο πρόεδρος της Διευρυμένης Ν.Α. Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ Κωνσταντίνος Τάτσης παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η νέα περιφερειακή μεταρρύθμιση μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».
Σχολίασε αρχικά ότι το συνέδριο «θα έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα για το μέλλον της χώρας μας» και συνέχισε.

 

«Γιατί αν η βαθιά μας επιθυμία για μια αυτοδιοίκηση ικανή ν’ αποτελέσει θεμέλιο για την ανασύνταξη του ελληνικού κράτους και την αναμόρφωση της ελληνικής διοίκησης, δικαιωθεί μέσα από αυτή τη μεταρρύθμιση που σε τελική φάση επεξεργαζόμαστε, τότε σίγουρα θα αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι γιατί συμβάλλαμε στο μέτρο του δυνατού ο καθένας στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου.

 

Σε αντίθετη περίπτωση που το όνειρο αυτό προδοθεί, θα μας βαραίνει ιστορικά ένας δραματικός αυτοχειριασμός, με παράλληλη αποδόμηση του Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, δηλαδή της Ν.Α., από την ελληνική διοικητική πραγματικότητα και θα είναι αυτό ένα τεράστιο ιστορικό λάθος». Εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι ελπίζει πως «οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού δεν θα αποδειχθούν ούτε αίολες, ούτε υποκριτικές». Είπε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση στηρίζεται και από «την υπεύθυνη και σθεναρή θέση του αρχηγού της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά για μια πραγματική περιφερειακή αυτοδιοίκηση».

 

Ο κ. Τάτσης μίλησε για «νέα διοικητική πορεία της χώρας μας με αιρετές περιφέρειες, ικανές να δώσουν ανάλογη αναπτυξιακή πνοή, αλλά και λύση στα χρονίζοντα βασανιστικά προβλήματα του πολίτη» ενώ έκανε λόγο και για μια ιδιαιτερότητα αυτής της αλλαγής. Θύμισε πως είμαστε μέλη της Ε.Ε. λέγοντας πως «η νέα δομή θα πρέπει να δημιουργήσει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις, ώστε να λειτουργήσει αποδοτικά μέσα στο πλαίσιο και την έννοια μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που σημαίνει την συντονισμένη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των επιμέρους κρατών – μελών και περιφερειακών αρχών. Δράση βασισμένη σε μια εταιρική σχέση που θα έχει στόχο τη χάραξη και την υλοποίηση των πολιτικών της Ε.Ε».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.