Οι 600 χιλιαδες της περιφερειας ηταν πολλες, τα 3,7 εκατομμυρια της κυβερνησης ειναι καλυτερα (;)

Εκδόθηκε η απόφαση για την επιδοτούμενη δορυφορική πρόσβαση

Την δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά δημόσια αλλά και ιδιωτικά κανάλια, για 120.000 νοικοκυριά, της μουσουλμανικής μειονότητας σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη,  προανήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στη Φιλύρα, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.
 
Μάλιστα ο ίδιος υποσχέθηκε την άμεση εφαρμογή της απόφασής του, με δημόσια επιχορήγηση, η οποία θα ανέλθει στα 3,72 εκατ. ευρώ και αφορά στο κόστος χορήγησης στους δικαιούχους, του απαραίτητου εξοπλισμού (δορυφορικό – τερματικό – «πιάτο» και αποκωδικοποιητής, καλωδίωση και εξαρτήματα), κατά περίπτωση την εγκατάστασή του αλλά και την δωρεάν πρόσβαση στο σύνολο των προγραμμάτων των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης πανελλαδικής εμβέλειας.
 
Η πρωτοβουλία αυτή έγινε αποδεκτή με θέρμη από το σύνολο των συμπολιτών μας, αλλά και από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς η δωρεάν πρόσβαση του συνόλου των πολιτών της Θράκης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο τηλεοπτικό σήμα της χώρας, μετά την εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας, που «απέκοψε» κυρίως τις ορεινές περιοχές της ΑΜ-Θ τα ελληνικά κανάλια, αποτελούσε χρόνιο και πάγιο αίτημα του εκλιπόντος Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γιώργου Παυλίδη. 

Κώστας Αντωνιάδης «Το πρόβλημα της μη πρόσβασης στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο αφορά το σύνολο των ορεινών οικισμών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ» 

Μάλιστα όπως υπενθύμισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ κ. Κώστας Αντωνιάδης «από το τέλος της αναλογικής τηλεόρασης και την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, το 1/3 της γεωγραφικής έκτασης της Περιφέρειάς μας και περίπου 170.000 συμπολίτες μας, αποκλείστηκαν από την ελληνική τηλεόραση. Πάρα πολλά χωριά όπως ο Δήμος Ορεινού στην Καβάλα, τμήμα της Θάσου, πολλές δημοτικές κοινότητες στον Δήμο Παγγαίου, το Νευροκόπι στην Δράμα, η Σταυρούπολη στην Ξάνθη και αρκετά άλλα δεν έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία».
 
Για τον λόγο αυτό όπως επεσήμανε και ο ίδιος, χαιρετίζοντας ωστόσο την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ο «εκλιπών Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης είχε αναλάβει την πρωτοβουλία και είχε εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξεως των 600.000 ευρώ από την Ψηφιακή Σύγκλιση, του επιχειρησιακού προγράμματος 2007-2013 για την τοποθέτηση αναμεταδοτών. Και ενώ ήμασταν έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το συγκεκριμένο έργο για να αγοράσουμε τους αναμεταδότες, για τις περιοχές εκείνες που είχαν το πρόβλημα, ήρθε με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2015, έγγραφο από την Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων το οποίο μας γνωστοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου, καθώς θα το κάνει η ίδια η κυβέρνηση».
 
«Από τότε πέρασαν 18 και πλέον μήνες, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται» τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα συνεχίσει να διεκδικεί την πρόσβαση του συνόλου των πολιτών της στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την ειδησεογραφία, σημειώνοντας πως το πρόβλημα αφορά συνολικά ορεινές περιοχές της ΠΑΜ-Θ, ήτοι και περιοχές των ΠΕ Δράμας και Καβάλας, που δεν περιλαμβάνονται στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, και για τις οποίες θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση. 

Εκδόθηκε η απόφαση για την επιδοτούμενη δορυφορική πρόσβαση 

Δοθείσης ευκαιρίας να σημειωθεί πως την Τρίτη τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής εξέδωσαν την απόφαση για την επιδοτούμενη δορυφορική πρόσβαση των μειονοτικών πληθυσμών της Θράκης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης.
 
Η επιδότηση έως την λήξη του προγράμματος, που ορίζεται ο Ιούνιος του 2017, ανέρχεται σε 124 ευρώ.
Η Δράση «Επιχορηγούμενη δορυφορική πρόσβαση των μειονοτικών πληθυσμών της Θράκης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης» αφορά στη δορυφορική πρόσβαση των μειονοτικών πληθυσμών των Νομών Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης. Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι των Νομών Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, οι οποίοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την δορυφορική πρόσβασή τους στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2017. 

Διαδικασία υλοποίησης 

Ο ενδιαφερόμενος πολίτης προσκομίζει στο κατάστημα του αρμόδιου Φορέα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος κτλ.) της Θράκης, του οποίου είναι δημότης, τα ακόλουθα έγγραφα: α)Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατήριο. β) Πρόσφατο λογαριασμό ηλεκτροδότησης της κατοικίας του. γ) Εκκαθαριστικό Σημείωμα της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) του τελευταίου οικονομικού έτους.
Ο αρμόδιος Φορέας Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ελέγχει τα ατομικά στοιχεία του ενδιαφερομένου και μέσω των προσκομιζόμενων εγγράφων και των καταχωρημένων στο οικείο δημοτολόγιο στοιχείων, διαπιστώνεται η συνδρομή ή μη στο πρόσωπό του των προϋποθέσεων. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος πολίτης κατοικεί μόνιμα στον συγκεκριμένο δήμο της Θράκης και φέρει την ιδιότητα του μέλους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ο Πρωτοβάθμιος Φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκδίδει και παραδίδει σε αυτόν σχετική βεβαίωση, με την οποία πιστοποιείται η συνδρομή στο πρόσωπό του των παραπάνω ιδιοτήτων. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος πολίτης έχει μεταγραφεί από δήμο των Νομών Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης σε δήμο άλλου Νομού αλλά εξακολουθεί να κατοικεί μόνιμα στη Θράκη, υποχρεούται να προσκομίσει, από τον δήμο στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, σχετική βεβαίωση, με την οποία θα αποδεικνύεται η μεταγραφή του και η ιδιότητα του μέλους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Η συνδρομή της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου της Θράκης θα αποδεικνύεται, στην περίπτωση αυτή, με τη χορήγηση ξεχωριστής βεβαίωσης (Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας) από τον αρμόδιο δήμο των Νομών Έβρου, Ξάνθης ή Ροδόπης. 

Χρήση της επιχορήγησης από τους δικαιούχους 

Στη συνέχεια ο δικαιούχος της Δράσης προσέρχεται στο κατάστημα του παρόχου της επιλογής του με τα ακόλουθα έγγραφα: α) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατήριο. β) Πρόσφατο λογαριασμό ηλεκτροδότησης της κατοικίας του. γ) Εκκαθαριστικό Σημείωμα της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) του τελευταίου οικονομικού έτους. δ) βεβαίωση του οικείου Φορέα Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο υπάλληλος του παρόχου ελέγχει, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος, εάν ο συγκεκριμένος δικαιούχος και η συγκεκριμένη οικογένεια – νοικοκυριό έχουν ήδη υπαχθεί στη Δράση. Εάν δεν έχουν υπαχθεί σε αυτή, η διαδικασία χρήσης της δημόσιας επιχορήγησης από τον δικαιούχο εκκινείται αμέσως.
 
Πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραγγελίας, ο δικαιούχος θα υπογράψει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα εκδοθούν και θα τυπωθούν στο κατάστημα του παρόχου και αφορούν στη Δράση (ενδεικτικά: Σύμβαση μεταξύ παρόχου και δικαιούχου, Δελτίο Αποστολής -Τιμολόγιο απαιτούμενου δορυφορικού εξοπλισμού, Αποδεικτικό παράδοσης – παραλαβής απαιτούμενου δορυφορικού εξοπλισμού κ.λπ.). Ο δικαιούχος θα μπορεί να κάνει χρήση της δημόσιας επιχορήγησης μόνο σε ένα φυσικό κατάστημα ενός παρόχου. Η εγκατάσταση του προβλεπόμενου εξοπλισμού (δορυφορική κεραία – «πιάτο», δορυφορικός αποκω-δικοποιητής, κάρτα, καλωδίωση, βάση στήριξης κ.α.) θα πραγματοποιείται μόνο στη διεύθυνση της κύριας κατοικίας του δικαιούχου πολίτη, όπως αυτή προσδιορίζεται και εξατομικεύεται με τον αριθμό της παροχής ηλεκτροδότησής της.
 
Ο δικαιούχος θα μπορεί να κάνει χρήση της δημόσιας επιχορήγησης μόνο σε ένα φυσικό κατάστημα ενός παρόχου. Η εγκατάσταση του προβλεπόμενου εξοπλισμού (δορυφορική κεραία – «πιάτο», δορυφορικός αποκω-δικοποιητής, κάρτα, καλωδίωση, βάση στήριξης κ.α.) θα πραγματοποιείται μόνο στη διεύθυνση της κύριας κατοικίας του δικαιούχου πολίτη, όπως αυτή προσδιορίζεται και εξατομικεύεται με τον αριθμό της παροχής ηλεκτροδότησής της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.