«Οχλοβοη στο Σεληνοφως»

Στην κατάμεστη αίθουσα της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής δόθηκε η πρεμιέρα του δέκατου έργου «Οχλοβοή στο Σεληνόφως» του Θεάτρου Ανάγνωσης Σαφάκ το βράδυ της Πέμπτης υπό την αιγίδα του σκηνοθέτη κ. Φεβζί Αλή. Τις καλύτερες εντυπώσεις του κοινού κέρδισε το έργο, το οποίο γράφτηκε από τον κ. Χαλντούν Τανέρ και αντλεί το θέμα του από την καθημερινότητα. Μέχρι τις 7 Μαΐου οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το έργο στον ίδιο χώρο.

Πιστό στην παράδοσή του το Θέατρο Ανάγνωσης Σαφάκ ανέβασε και φέτος έργο κοινωνικού περιεχομένου όπου παρουσιάζονται οι δυσφορίες της κοινωνίας και καλείται ο θεατής να κάνει κριτική αλλά παράλληλα και αυτοκριτική. Στο έργο «Οχλοβοή στο Σεληνόφως», εξιστορούνται διαφορετικοί χαρακτήρες και οι αντιθέσεις του εσωτερικού τους κόσμου δημιουργούν την αίσθηση στο θεατή ότι παρακολουθεί κομμάτια από τη δική του ζωή. Οι ήρωες που αλλάζουν τελείως στη δεύτερη σκηνή του έργου, όχι μόνο προκαλούν προβληματισμό στο κοινό αλλά συγχρόνως το ευαισθητοποιούν με όσα συμβαίνουν γύρω του.

Όπως σημείωσε ο σκηνοθέτης κ. Φεβζί Αλή οι πρόβες του έργου άρχισαν τον Οκτώβριο. Η ομάδα αποτελείται από 20 παιδιά, ανάμεσά τους είναι μαθητές γυμνασίου και λυκείου αλλά και φοιτητές. «Λόγω του βεβαρημένου προγράμματος των παιδιών κάναμε πρόβες μόνο τα Σάββατα. Εμείς ασχολούμαστε εδώ και δέκα χρόνια με το θέατρο, όταν βγάζουμε ένα καλό έργο αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα» δηλώνει ο κ. Φεβζί Αλή . Στην ομάδα δεν υπάρχει κανένας ηθοποιός ώστε να έχει παίξει και στα δέκα έργα. «Συνήθως τα παιδιά αλλάζουν κάθε χρόνο. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η κατάσταση, αλλά να βρεις αγόρια είναι ακόμα πιο δύσκολο».

Ο Αχμέτ Μολλά Αχμέτ, ο οποίος ερμηνεύει τον Γιατρό Επκέμ, ασχολείται εδώ και εφτά χρόνια με το θέατρο. Στην πρώτη σκηνή του έργου ο Επκέμ είναι ένας γιατρός που κάνει εκτρώσεις χωρίς δισταγμό. Αλλά στη δεύτερη σκηνή γίνεται τελείως διαφορετικός άνθρωπος. Δεν κάνει πια εκτρώσεις, αγωνίζεται για να κάνει πιο όμορφη τη ζωή και ο μοναδικός του σκοπός είναι να βοηθάει ώστε να έρθουν στον κόσμο γερά παιδιά.

«Ο Γιατρός Επκέμ μου δίδαξε ακόμα μια φορά ότι τα παιδάκια είναι πολύ σημαντικά στη ζωή μας και ότι η κακία είναι πολύ άσχημο πράγμα» δηλώνει ο Αχμέτ Μολλά Αχμέτ, ο οποίος εκτός από το θέατρο γράφει ποιήματα, ασχολείται με τη μουσική. Για τον Αχμέτ Μολλά Αχμέτ το θέατρο είναι κάτι διαφορετικό, «γιατί το θέατρο είναι ο καθρέφτης των ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε την αυτοκριτική μας, προσπαθούμε να δείξουμε τις δυσφορίες της κοινωνίας».

Οι συνομήλικοί του σήμερα τον αντιμετωπίζουν με ζήλια όμως πριν εφτά χρόνια όταν έκανε την πρώτη του αρχή οι περισσότεροι τον είχανε κοροϊδέψει. «Με τον καιρό άλλαξε η οπτική γωνία των νέων αλλά και γενικώς της κοινωνίας για το θέατρο. Γα παράδειγμα στην αρχή εμείς παρουσιάζαμε τα έργα μας στο Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας. Η αίθουσα η οποία είχε χωρητικότητα εβδομήντα περίπου ατόμων δεν γέμιζε, ενώ τώρα δεν μας χωράει αυτή που είναι πολύ πιο μεγαλύτερη» μεταφέρει ο Αχμέτ Μολλά Αχμέτ και απευθύνει κάλεσμα στο κοινό να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην τέχνη.

Από την άλλη η Φατμά Χασάν Παγιαμλί ερμηνεύει το ρόλο της Αϊγκέν Εβρέν και πιστεύει ότι «το θέατρο είναι διαφορετική εφαρμογή της καθημερινότητας». Μαζί με τον Εμρέ Αχμέτ (Ερόλ Εβρέν) ερμηνεύουν το ζευγάρι που έχει έρθει από την Αμερική, το οποίο στην πρώτη σκηνή μιλάει Αγγλικά και συμπεριφέρονται πιο πολύ σαν Αμερικάνοι ενώ΄στη δεύτερη σκηνή αλλάζει εντελώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αϊσέ Χελβατζίογλου ερμηνεύει την αφηγήτρια, η Ναφιέ Μεχμέτ τις Σαημέ – Μελαχάτ, ο Αχμέτ Χασάν τον φύλακα Ζουλφικάρ, ο Αλή Καδί τους Ρετζέπ – Χιτζαμπί – Μουλαγίμ, ο Οκάν Μεχμέτ τον Νουρί, ο Χασάν Χασάν τον Τζεμίλ Τσαλίσκουρ, ο Οκάϊ Χαφίζ Χαλήλ τον Ποπ Ισμέτ, η Φατός Αχμέτ την Σεβίμ, η Σουκριέ Μεχμέτ τους Μεκερρέμ – Εϊλέμ, η Οζγκέ Σαλήν την Τζαλέ, η Αϊσέ Ραχήμ Μαχμούτ την Χαλιντέ, ο Ομέρ Τοπούρογλου τον Πασά, η Ντιλσάχ Γκερντεμελή την Μπεϊχάν Τσαλισκούρ, η Τουμπά Ραχήμ Μαχμούτ την Τζεϊλάν, η Σιμπέλ Γκιουλιστάν την γυναίκα θεατή, ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς τον άνδρα θεατή. Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι οι υποβολείς Γκιουλντέν Χουσεϊνογλού και η Ασλή Αλή, στο φως ο Μουσταφά Σουλεϊμάν και ο Μεχμέτ Σουλεϊμάν και τέλος η μουσική είναι του Μεχμέτ Μουσταφά.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.