«Οχι» στο Σχεδιο Αναν, «Ναι» στην επανενωση

Με πλειοψηφία 10 προς 3 μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση το περασμένο Σάββατο, κατέληξε το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) στην απόφαση να εκφραστεί υπέρ του «όχι» στο τελικό Σχέδιο Ανάν. Όπως μας μεταφέρει ο Αντιπρόεδρος Βορείου Ελλάδος στο Συμβούλιο, Μιχάλης Σάββα, «η απόφαση πέρασε μέσα από ανάλυση κατ’ άρθρο του Σχεδίου με τη βοήθεια του διεθνολόγου καθηγητή του Παντείου που είναι μέλος της ΟΚΟΕ, ζυγίζοντας τα «υπέρ» και τα «κατά» και του «ναι» και του «όχι». Θα πρέπει να σας πω ότι ήταν και μακρά και μεγάλης έντασης αυτή η συνεδρίαση. Καταρχήν διότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που απαιτεί γνώση και τεκμηρίωση και επίσης διότι, μπορεί να υπερίσχυσε το «όχι» αλλά υπήρξε και τοποθέτηση υπέρ του «ναι» με εκφραστές τρία μέλη του Συμβουλίου. Η αντιπαραβολή των επιχειρημάτων και η αντιπαράθεση των απόψεων ήταν ένα εξίσου με την επιστημονική ανάλυση σημαντικό κομμάτι αυτής της συνεδρίασης. Συμφωνήσαμε ωστόσο, να γίνει απόλυτα σεβαστή η απόφαση από την ψηφοφορία και να μην προκληθεί δημοσία κάποια διαφοροποίηση ή αμφισβήτηση που θα μπορούσε να αποδυναμώσει το κύρος της Διακήρυξης και του συλλογικού μας πανελλαδικού οργάνου».

Να σημειώσουμε ότι η Διακήρυξη της ΟΚΟΕ έχει ήδη αποσταλεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας, την ελληνική Κυβέρνηση, τον ΟΗΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο και τα λοιπά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ομογενειακές οργανώσεις ανά την υφήλιο, κ.α. Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, η Διακήρυξη έχει 6.000 αποδέκτες στην Ελλάδα, την Κύπρο και τον κόσμο, που στην πλειονότητά τους είναι μαζικοί φορείς και θεσμικά όργανα.

Το περιεχόμενό της είναι το εξής:

«Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της, που έγινε στην Αθήνα στις 17 Απριλίου 2004, με αφορμή την ολοκλήρωση των διαδικασιών στη Λουκέρνη της Ελβετίας και την υποβολή του τελικού σχεδίου επίλυσης σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των αποδήμων κυπρίων που κατοικούν και εργάζονται στην Ελλάδα, κατέληξε κατά πλειοψηφία στα ακόλουθα:

Άκουσε με προσοχή τα συμπεράσματα και το Διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις θέσεις των κομμάτων της Κύπρου, τη θέση του Ελληνα Πρωθυπουργού και των Ελλαδικών πολιτικών δυνάμεων αλλά και του Κυπριακού Ελληνισμού, και αφού μελέτησε τα υπέρ και τα κατά του προτεινόμενου σχεδίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητας και σωφροσύνης και στηριζόμενη στα προηγούμενα ψηφίσματα και διακηρύξεις της, αποφασίζει να ζητήσει την απόρριψη του με ένα καθαρό ΟΧΙ, διότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καθότι καταστέλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταστρατηγεί τις δημοκρατικές αρχές, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία, νομιμοποιεί τους εποίκους, και διατηρεί τα ξένα στρατεύματα.

Καταδικάζει την κινδυνολογία και τις πιέσεις που ασκούνται από ξένους παράγοντες, με στόχο να τρομοκρατήσουν τον Κυπριακό Λαό, να δεχθεί ένα άδικο, μη λειτουργικό, μη βιώσιμο σχέδιο, που δεν σέβεται τον Καταστατικό Χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επί 30 χρόνια ζητούσαν την εφαρμογή τους, ένα σχέδιο που χωρίζει αντί να ενώνει, που δημιουργεί αισθήματα αδικίας και πίκρας.

Διαχωρίζει το δικό μας ΟΧΙ από το ΟΧΙ του Ντενκτάς. Εμείς θέλουμε τη συμβίωση και μια γνήσια επανενωμένη Κύπρο, θέλουμε να πέσουν τα τείχη που κτίζει το σχέδιο Ανάν, θέλουμε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των γνησίων κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και όχι τα συμφέροντα της Τουρκίας και των εποίκων.

Πιστεύει ότι πρέπει να διατηρηθούν οι επαφές με τις δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων και μαζί να συνεχιστεί η προσπάθεια μέσα στα πλαίσια και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να δημιουργηθεί μια γνήσια επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία που θα σέβεται και θα προστατεύει χωρίς διακρίσεις τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της, πλήρως αποστρατικοποιημένη, χωρίς ξένες επικυριαρχίες, μια Κύπρο πραγματικά ομόσπονδη, δικοινοτική, διαπεριφερειακή.

Επισημαίνει ότι οι ιστορικές αυτές στιγμές επιβάλλουν να διατηρηθεί η ενότητα, να αποφευχθούν εντάσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις Ελλάδας και Κύπρου, ώστε όλοι μαζί ως Ελληνισμός να αντιμετωπιστούν οι κλυδωνισμοί που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν.

Ζητά τέλος τη λήψη μέτρων για συμμετοχή όλων των Ελληνοκυπρίων με κυπριακή υπηκοότητα, συμπεριλαμβανόμενων των αποδήμων – η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι εκτοπισθέντες, στο δημοψήφισμα».

Μαρία Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.