ΟΧΙ στην ιδιωτικοποιηση της Ανωτατης Εκπαιδευσης

Τις φωνές τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (Κ.Ε.Σ.) ύψωσαν και οι φοιτητές της Νομικής του Δ.Π.Θ. μετά από την πρόταση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας να κατεβούν σε κινητοποίηση την Τετάρτη 26 Μαΐου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Η Ε.Ε. αποφάσισε την Τετάρτη 19 Μάιου 2004 την αναγνώριση των πτυχίων που δίνουν τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, που συνεργάζονται με τα Ελληνικά κολέγια, κατόπιν σπουδών μέσα στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια τον έλεγχο αυτών των κολεγίων από το υπουργείο παιδείας της χώρας.

Ο λόγος, για τον οποίο αποφάσισαν οι φοιτητές να κάνουν κινητοποίηση, έχει να κάνει με τα Κέντρα Ελεύθερων Σπουδών, όπως μετέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Χατζούλας, μέλος της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, «μετά από την πρόταση για τα Κ.Ε.Σ. που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Χατζηδάκη για την ισοτίμηση, όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, των Κ.Ε.Σ. με τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας.
Τα Κ.Ε.Σ. είναι κάποια παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα και μετά απ’ αυτή την πρόταση οδηγούμαστε σε μια de facto ακαδημαϊκή ισοτίμηση. Στην πραγματικότητα τα Κ.Ε.Σ δεν παρέχουν τίποτα άλλο παρά μόνο εμπορευματοποιημένη, περιορισμένη, συστηματική γνώση. Συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού με σκοπό να υπηρετήσουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. στη Μπολόνια και το Βερολίνο. Με αυτές τις αποφάσεις θέλουν να υλοποιήσουν την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων ανάλογα με την αποδοτικότητά τους σε κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, συρρίκνωση του προγράμματος σπουδών, ιδιωτικοποίηση της στέγασης, της σίτισης των φοιτητών και της διανομής συγγραμμάτων».

Με επίκαιρο σύνθημα «Δώστε λεφτά για την παιδεία» η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας και ο Σύλλογος φοιτητών Νομικής «Κώστας Βάρναλης» απαιτούν την άμεση κατάργηση των Κ.Ε.Σ., που αποτελούν ένα βήμα ακόμα περισσότερο στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ καταδικάζουν τη στάση της Ν.Δ., η οποία για να αποφύγει αντιδράσεις και τυχόν κινητοποιήσεις, «βάζει με ψευδεπίγραφα λόγια ότι θέλει να ελέγξει την ποιότητα αυτών των Κ.Ε.Σ., αλλά στην ουσία δεν είναι εναντίον αυτής της ισοτίμησης, αλλά καταδικάζουν επίσης και τη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, «η οποία το 1995 έφερε τα Κ.Ε.Σ. και τα εισήγαγε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εμπορίου και όχι του υπουργείου Παιδείας».

Την ίδια στάση απέναντι σ’ αυτό το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης κρατάει και το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων. «Τα Κ.Ε.Σ. είναι παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στη χώρα μας και περισσότερο είναι γνωστά και λειτουργούν ως ιδιωτικά κολέγια. Θεωρούμε ότι με την ιδιωτικοποίηση των Κ.Ε.Σ. η Ε.Ε. κάνει ξεκάθαρη πλέον την κατεύθυνση που θέλει να δώσει στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία, η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση καταπατάται. Το δικαίωμά μας αυτό τίθεται σε κίνδυνο, εφόσον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πλέον μπορεί να παρέχουν πτυχία, τα οποία δίνουν ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων. Επιπλέον, θεωρούμε ότι ουσιαστικά με την απόφαση αυτή δίνεται δυνατότητα σε κάθε ιδιώτη να ανοίξει μέσω Franchising ή με οποιοδήποτε τρόπο ένα ίδρυμα, το οποίο θα το βαφτίσει εκπαιδευτικό και θα μπορεί να παρέχει πτυχία», μετέφερε η κ. Βάσω Τσιμπίδα από το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.