Ο Συλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ» και η ΜΚΟ “The Tipping Point” μας δειχνουν πως «Μπορεις και εσυ»

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου υλοποίησης της δράσης που αφορά στην ενεργοποίηση και κοινωνική ενσωμάτωση Ατόμων με Αναπηρία μέσα από τη σύνδεσή τους με ΑμεΑ πρότυπα

Τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου υλοποίησης της δράσης «Μπορείς και εσύ!» που πραγματοποιείται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό “The Tipping Point” σε συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ»  παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Δευτέρας, 19 Μαρτίου.
 
Το «Μπορείς και εσύ» είναι μία δράση ενεργοποίησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης ΑμεΑ μέσα από την σύνδεσή τους με μέντορες ή αλλιώς πρότυπα, επίσης άτομα με αναπηρία που έχουν αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα, ζουν σε αντίστοιχο περιβάλλον και παρόλα αυτά έχουν πετύχει στη ζωή τους ενώ απασχολούνται σε τομείς που αποδεικνύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν ανεξάρτητα από την αναπηρία τους.
 
Η σύνδεση αυτή γίνεται μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε η ομάδα του The Tipping Point μέσω της οποία καθίσταται δυνατή η επικοινωνία ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης της δράσης διεξήχθησαν ομαδικές διαδραστικές live συνεδρίες σε έξι πόλεις της χώρας και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Χίο και Θάσο με τους άμεσα ωφελούμενους να αγγίζουν τους 202. Μάλιστα η πλατφόρμα αυτή δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να δημιουργήσουν την ατζέντα της συζήτησης πριν αυτή πραγματοποιηθεί, ούτως ώστε και ο μέντορας να είναι προετοιμασμένος αλλά να απαντήσει και στις δικές τους ανάγκες, ενώ η συνεδρία καταγράφεται, δημιουργώντας έπειτα μια ψηφιακή βιβλιοθήκη.
 
Κατά τη διάρκειας της ημερίδας, εκπρόσωποι του “The Tipping Point” και του «ΠΕΡΠΑΤΩ» μίλησαν για την αναγκαιότητα και τα οφέλη που αναδείχθηκαν μέσα από το «Μπορείς και εσύ», ενώ η Dr. Βασιλική Γαροπούλου, M.Sc.’s., Ph.D., P.D. Καθ. Ειδικής Φυσικής Αγωγής & Νευροαποκατάστασης, μοιράστηκε την εμπειρία της ως μέντορας.
 
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία του προγράμματος, καθώς συνδέθηκαν μέσω live video με τη μέντορα Μαίρη Κιολέ, η οποία ζει και εργάζεται στη Σουηδία, προκειμένου μοιραστεί την εμπειρία της και να συζητήσουν για τις σπουδές, την εργασία και την ένταξη των ΑμεΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Αμαλία Κωνσταντακοπούλου «Η The Tipping Point έβαλε την τεχνογνωσία και ο ΠΕΡΠΑΤΩ την εξειδίκευση στο πεδίο της αναπηρίας» 

Μιλώντας στον «ΠτΘ» η κ. Αμαλία Κωνσταντακοπούλου έκανε λόγο για μία δράση μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά και νέους, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας να ανακαλύψουν τρόπους για κοινωνικές διεξόδους, είτε σε επαγγελματικό είτε σε ακαδημαϊκό αλλά και προσωπικό επίπεδο, ούτως ώστε «να ενεργοποιηθούν και να κοινωνικοποιηθούν».
 
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προσφέρεται σε περισσότερους από έναν οργανισμούς ανά την Ελλάδα, που όμως έχουν ωφελούμενους άτομα με αναπηρία. Για τον σκοπό αυτό, όπως εξήγησε η ίδια «εμείς ως The Tipping Point βάλαμε την τεχνογνωσία και ο Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ έβαλε την εξειδίκευση στο πεδίο της αναπηρίας και ενώνοντας τις δυνάμεις μας καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα τη δράση, μέσα από την οποία καταφέραμε να δώσουμε τα ερεθίσματα εκείνα, στα παιδιά, να δουν διαφορετικά το στάδιο της ζωής στο οποίο βρίσκονται τώρα».
 

Μέσα από τις συνεδρίες αυτές, όπως εξήγησε η κ. Κωνσταντακοπούλου αναδείχθηκαν και οι προβληματισμοί των ατόμων με αναπηρία, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της ένταξης τους στην κοινωνία, το πώς αυτή τους αποδέχεται, το κατά πόσο το ευρύ κοινό είναι ενημερωμένο για το τι σημαίνει ΑμεΑ και φυσικά στο κατά πόσο υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και ενημέρωση σε μία πόλη για τα άτομα με αναπηρία, ούτως ώστε να εντάσσονται ομαλά στο κοινωνικό σύνολο.
 
Βασικότερο συμπέρασμα αυτών η ανάγκη ενημέρωσης ανθρώπων που πρόσφατα ήρθαν «αντιμέτωποι» με την αναπηρία. Πάνω στο εύρημα αυτό βασίζεται και ο πρώτος βασικός στόχος για τη συνέχεια του προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντακοπούλου, η οποία έκανε γνωστό ότι κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η κάλυψη της διαπιστωμένης αυτής ανάγκης, για άτομα που πρόσφατα γνώρισαν την αναπηρία να ενημερωθούν από ανθρώπους που έχουν περάσει από αυτό το στάδιο και έχουν προχωρήσει και η δεύτερη είναι η μεγαλύτερη επαφή των μεντόρων με σχολεία της ελληνικής επικράτειας. 

Δράση πλούσια σε αποτελέσματα για ωφελούμενους αλλά και μέντορες 

Ένας εκ των μεντόρων του προγράμματος είναι και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης ο οποίος μίλησε στον «ΠτΘ» για την έως τώρα εμπειρία του ως μέντορας.
 
Όπως εξήγησε «η ιδέα προέκυψε κατόπιν σχετικής συζήτησης μελών του The Tipping Point και της κ. Στέλλας Αργυροπούλου, υπεύθυνης της οικονομικής διαχείρισης του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ και αφορούσε στη συγκέντρωση μίας ομάδας μεντόρων, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το προσωπικό τους πρόβλημα, έχουν επιτύχει κάτι σπουδαίο στην επαγγελματική ή προσωπική τους ζωή και μπορούν την εμπειρία αυτή να την μεταλαμπαδεύσουν σε άλλα άτομα με αναπηρία». 
 
Ερωτηθείς σχετικά με την πλατφόρμα ο κ. Ταξιλδάρης εξήγησε πως η χρήση της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστούν τα προβλήματα της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία καθώς και το οικονομικό μιας και τα έξοδα μετακίνησης για ΑμεΑ, είτε αφορά στους ωφελούμενους είτε στους μέντορες, είναι πολλαπλάσια των αντίστοιχων εξόδων για άτομα που δεν αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία.
 

Μιλώντας για την εμπειρία του ως μέντορας, ο ίδιος εξήγησε πως δεν δυσκολεύτηκε να μοιραστεί τη βιωματική του εμπειρία, είτε αφορά στην επαγγελματική του ενασχόληση ως γιατρός είτε στην ιδιότητά του ως αθλητής, όπως το ίδιο έγινε και στην περίπτωση των ωφελουμένων οι οποίοι, όπως εξήγησε, ενώ στην αρχή ήταν διστακτικοί, λόγω της απόστασης και της χρήσης της τεχνολογίας, το κενό γεφυρώθηκε εύκολα, ειδικά σε συνεδρίες που υπήρχε έντονη διάδραση, ερωτήσεις και συζήτηση, «οπότε και στο τέλος ήταν σαν να βρισκόμασταν όλοι στον ίδιο χώρο».
 
Ο κ. Ταξιλδάρης έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική εμπειρία, που του έδωσε την δυνατότητα να νοιώσει πολύ πιο δημιουργικός ,καθώς όπως τόνισε «όταν κάποια άτομα με αναπηρία βλέπουν άλλους να μιλούν τόσο άνετα και ένα κομμάτι αυτής, ενδεχομένως παραδειγματίζονται και καταλαβαίνουν ότι και οι ίδιοι μπορούν σιγά σιγά να αποδεχτούν την ιδιαιτερότητά τους και να μπουν σε μία διαδικασία μεγαλύτερης αποδοχής της αναπηρίας».
 
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.