Ο σχολικος τουρισμος στοχος της Νομαρχιας Εβρου

Στα πλαίσια της ανάπτυξης σχολικού περιβαλλοντικού τουρισμού στην περιοχή, περισσότερους από δύο χιλιάδες μαθητές από την περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας θα φιλοξενήσει ο νομός Έβρου. Η φιλοξενία των μαθητών στο πλαίσιο των σχολικών εκδρομών που γίνονται κάθε χρόνο, αποτελεί καρπό της άριστης συνεργασίας μεταξύ της Νομαρχίας Έβρου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θετικό αποτέλεσμα έφεραν οι κοινές προσπάθειες της Νομαρχίας Έβρου και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην προσπάθεια που γίνεται εδώ και δύο χρόνια στο νομό με σκοπό να φέρουν στον Έβρο σχολικό περιβαλλοντικό τουρισμό.
Ικανοποιημένος με την πορεία της προσπάθειας εμφανίζεται και ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης, ο οποίος σε επικοινωνία του με τον ΠτΘ τόνισε:

«Θα φιλοξενήσουμε 2.150 μαθητές από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς και μαθητές από άλλες περιοχές της χώρας, όπως Αθήνα, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία. Υπολογίζουμε να ξεπεράσουμε τα 6.000 άτομα». Να σημειωθεί ότι οι μαθητές αυτοί φιλοξενούνται στον Έβρο από 1 έως 22 Απριλίου, στο πλαίσιο των καθιερωμένων σχολικών εκδρομών. Εκτός τούτου, έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια για τον περιβαλλοντικό τουρισμό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του νομάρχη κ. Ζαμπουνίδη στα πλαίσια αυτά αναμένεται ένας πολύ σημαντικός αριθμός μαθητών το χρονικό διάστημα αμέσως μετά το Πάσχα.

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της σχετικής αξιόλογης προσπάθειας διαπιστώθηκαν πέρσι, μετά τη συνεργασία της Νομαρχίας Έβρου με τη Νομαρχία Πειραιά, όπως και με την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Πέρσι ουσιαστικά συνεργασθήκαμε με τον Πειραιά και μέσα από την προσπάθεια του νομάρχη Πειραιά είχαμε φιλοξενήσει μαθητές από πολλά σχολεία αυτού του νομού. Αυτό γίνεται συνεχώς με συνεργασίες που έχουμε με τους άλλους νομάρχες και δίνεται κατεύθυνση για το νομό μας γιατί πραγματικά έχει να δείξει πολλά πράγματα, ειδικά για τον περιβαλλοντικό τουρισμό, όπως το Δάσος της Δαδιάς, ο ποταμός Άρδας, το νησί της Σαμοθράκης», μετέφερε ο κ. Ζαμπουνίδης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άριστη συνεργασία που έχει με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε όλη αυτή την προσπάθεια που ήδη φέρνει καρπούς.

Ταυτόχρονα, μέσα από άριστη συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης η Νομαρχία Έβρου έφερε πέρσι 100 καθηγητές, διευθυντές γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την Αθήνα την περίοδο από 2 έως 7 Ιανουαρίου 2005, τους οποίους ενημέρωσε γύρω από τα θέματα που αφορούν στην περιοχή. «Από κει και πέρα διεκδικούμε και μπαίνουμε σ’ ένα μεγάλο πακέτο προγράμματος περιβαλλοντικού τουρισμού του Υπουργείου Παιδείας». Επίσης, έχουν φιλοξενηθεί και καθηγητές από τη Θεσσαλονίκη και τη γύρω περιοχή, ενώ έχει σταλεί υλικό σε πάρα πολλά σχολεία στην Ελλάδα.

Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου κ. Δημήτρης Μπόγλου, από πλευράς του, εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τις αφίξεις των μαθητών. «Από την Κυριακή που μας πέρασε άρχισαν να έρχονται τα σχολεία. Απέδωσε κάποια προσπάθεια που είναι καρπός συνεργασίας ορισμένων φορέων σ’ ένα νομό. Έγινε μεγάλη δουλειά, κάτι που είναι θετικό για το νομό μας δεδομένου ότι έχουμε και καλή υποδομή ξενοδοχείων. Είναι μεγάλη υπόθεση για το νομό Έβρου αυτή η προσπάθεια γιατί θα δώσει μεγάλη κίνηση και στην αγορά, και στα ξενοδοχεία και όχι μόνο». Όπως εκτίμησε ο ίδιος, μετά το Πάσχα αναμένονται κι άλλες αφίξεις από την Αθήνα. «Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε παραπάνω κόσμο. Αυτές οι εκδρομές είναι 4ήμερες της Α΄ και Β΄ Λυκείου, κυρίως, και της Γ΄ Γυμνασίου. Δεν έχουμε ακόμα 5ήμερες και 7ήμερες εκδρομές που πραγματοποιούν συνήθως τα σχολεία της χώρας», ενώ τόνισε ότι οι αντίστοιχες αφίξεις στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για το ίδιο χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρότερες ως προς τον αριθμό των μαθητών.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.