«Ο ρολος της γυναικας για μια εξυπνη Ελλαδα»

Μια έξυπνη χώρα θα πρέπει να κατοικείται από έξυπνους πολίτες ή έστω να επιτρέπει στους έξυπνους κι όχι στους επιτήδειους ν’ αναδεικνύονται. Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις στο άκουσμα του τίτλου του βιβλίου της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ και πρώην Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Άννας Διαμαντοπούλου, το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής στη νομαρχία Ροδόπης, μετά από πρόσκληση του παρατήματος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος στην Κομοτηνής. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΕΓΕ προεόρτια, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που είναι στις 8 Μαρτίου και μια μέρα πολιτική τιμάται καλύτερα με την ομιλία μιας πολύ γνωστής γυναίκας πολιτικού.

Η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους, σχολιάζοντας αρχικά ότι η κατάσταση στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί. «Απέχει πολύ από το να πιστέψουμε ότι υπάρχει ισότητα. Σε τομείς όπως η οικονομία, η ανεργία των γυναικών είναι διπλάσια από αυτή των αντρών.

Στην εκπαίδευση, οι γυναίκες συνεχίζουν να συμμετέχουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες σχολών, ενώ είναι πολύ μικρότερη η συμμετοχή τους στις ανώτατες θέσεις των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων.

Στον τομέα της πολιτικής η συμμετοχή παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στα θέματα του ιδιωτικού χώρου, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βία εναντίον των γυναικών, όπως και με τη φτώχεια, είναι εξαιρετικά σε βάρος τους, χωρίς να υπάρχουν οι πολιτικές και η κουλτούρα εκείνη που με έντονο τρόπο θ’ αλλάξει τα δεδομένα. Σε ό,τι αφορά στη βία, οι στατιστικές που λειτουργούν σε ετήσια βάση δείχνουν ότι δεν έχουμε μείωση των φαινομένων της βίας, αντίστοιχα σε πολλές κοινωνίες έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, χωρίς αυτό να έχει σχέση με την εκπαιδευτική κατάσταση, το βιοτικό επίπεδο ή με την περιοχή που ζει κάποιος. Το γυναικείο θέμα σαφώς υπάρχει και όλοι έχουμε την ευθύνη να το έχουμε ως συνιστώσα της πολιτικής μας, της γραφής μας, των επιλογών μας».


Μιλώντας για το ρόλο της γυναίκας στην έξυπνη Ελλάδα, η Α. Διαμαντοπούλου εξήγησε ότι είτε θα είναι ένας ρόλος δυναμικός και ουσιαστικός είτε μπορούμε να έχουμε μια έξυπνη Ελλάδα. «Όταν αναφέρομαι στην έξυπνη Ελλάδα την αναφέρω σε αντιδιαστολή με την ξύπνια. Έξυπνος σημαίνει ευφυής και ταυτόχρονα επιμελής, αυτός που θέτει στόχους και προσπαθεί να τους πετύχει. Η Ελλάδα συλλογικά εμφανίζει πολλά προβλήματα, ενώ υπάρχουν σε όλο τον κόσμο έξυπνοι και πετυχημένοι Έλληνες.

ΣΠΑΕΙ η ανισότητα

Επομένως, θέλουμε σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, εθνικό στόχο». Μέσα στο βιβλίο της περιλαμβάνει την ακροστιχίδα ΣΠΑΕΙ που σημαίνει συμμετοχή, ποιότητα, αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη και ισότητα. «Κάθε μια από αυτές τις λέξεις έχουν τη διάστασή τους και τη σχέση τους με τις γυναίκες. Δεν υπάρχει ισότητα σε μια κοινωνία εάν δεν έχουμε ισότητα των γυναικών. Δεν υπάρχει συμμετοχή εάν δεν συμμετέχουν εξίσου και οι γυναίκες. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη εάν το μισό του πληθυσμού δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες. Δεν υπάρχει ποιότητα στην παιδεία, στην υγεία, στις δημόσιες υπηρεσίες εάν δεν συμμετέχουνε με τον ίδιο τρόπο και τα δύο φύλα. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη εάν εμπιστευόμαστε κάποιον ανάλογα με το φύλο ή τη φυλή του.

Για να είναι ουσιαστικός ο ρόλος της γυναίκας και να βοηθήσει στο χτίσιμο της έξυπνης Ελλάδας προϋποθέτει πολλές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αφορούν και τις ίδιες τις γυναίκες».


Σε ερώτηση σχετική με τη σαρία, η Α. Διαμαντοπούλου παρέπεμψε στο σεβασμό των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων των κοινωνιών σημειώνοντας ότι «κάποια πράγματα είναι πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα». Παρέπεμψε στις σαφείς θέσεις της υποψηφίας υπερνομάρχη του ΠΑΣΟΚ κ. Καραχασάν σε σχέση με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν αναφορικά με το διαζύγιο και την ανατροφή των παιδιών.

Η πρόεδρος της ΕΓΕ για την Κομοτηνή Κούλα Παπαδριέλλη εξήγησε ότι όλα τα μέλη της ΕΓΕ είχαν διαβάσει το βιβλίο γι’ αυτό και επεδίωκαν επί δυο χρόνια να την προσκαλέσουν σε εκδήλωση στην Κομοτηνή. «Εάν αυτά που πρεσβεύουμε δεν είναι έξυπνα δεν έχουν αποτέλεσμα» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες έχουν ρόλο στη συμμετοχή της γυναίκας στην έξυπνη Ελλάδα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.