Οι εξελιξεις στο Δημοσιο Δικαιο στο μικροσκοπιο
Με θέματα που αφορούν επίκαιρα ζητήματα του Δημοσίου Δικαίου, μεταξύ των οποίων και η Συνταγματική Αναθεώρηση, ασχολήθηκε το 1ο Συνέδριο Τομέα Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης με θέμα «Σύγχρονες Εξελίξεις και Προκλήσεις στο Δημόσιο Δίκαιο» που λαμβάνει χώρα την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαΐου στη Νομική Κομοτηνής.
Το Συνέδριο ασχολείται με μια σειρά από επίκαιρα και σύγχρονα ζητήματα, σημείωσε ο κ. Δημήτριος Ράικος Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου, Διευθυντής Τομέα Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης Νομικής Σχολής ΔΠΘ και Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Ανάμεσα σε αυτά η αιτιολογία των πράξεων της διοίκησης που είναι η βάση για την άμυνα του πολίτη απέναντι στις άδικες ή επιβαρυντικές πράξεις της, και η βάση του δικαστικού ελέγχου, τα συνταγματικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ειρήνη, το δικαίωμα της προστασίας των ανέργων και άλλα.

Την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου θα τους απασχολήσουν τα ζητήματα συνταγματικής αναθεώρησης, και τον τρόπο με τον οποίο το Σύνταγμα θα γίνει πιο σύγχρονο, μιας και λόγω των πολλών μεταβολών στον νομικό και τον πραγματικό κόσμο χρειάζεται ένας εκσυγχρονισμός.
Για αυτό και θα αναζητήσουν πως θα δημιουργηθεί ένα καλύτερο Σύνταγμα, το οποίο θα διευκολύνει τη δημοκρατία να λειτουργεί πιο ρεαλιστικά και πιο σύγχρονα, αντιμετωπίζοντας τα διάφορα ζητήματα, όπως είναι και η τεχνητή νοημοσύνη και άλλα επίκαιρα ζητήματα.

Έτσι θα γίνει αναφορά στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τις επιλογές της ηγεσίας της, τις μεταβολές στην παιδεία, στην εκπαίδευση, στο άρθρο 16 του Συντάγματος και γενικότερα όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Ο κ. Ράικος εξέφρασε την ελπίδα πως τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την συζήτησή θα είναι ωφέλιμα και στην επιστήμη αλλά και στην Πολιτεία, ειδικά όσο αφορά το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, για την οποία ήδη η κυβέρνηση άνοιξε τον διάλογο.
Θεσμός το Συνέδριο
Σκοπός του Τομέα είναι το Συνέδριο αυτό να καθιερωθεί και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο για επίκαιρα θέματα δημοσίου δικαίου, σημείωσε ο κ. Χρήστος Δετσαρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΔΠΘ και Διευθυντής ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης Νομικής Σχολής ΔΠΘ.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να συμβάλλουν γενικότερα στην επιστημονική κοινότητα με την συγκέντρωση επιστημόνων, την παράθεση απόψεων, πάντα στα πλαίσια της επικαιρότητας.
Αυτό το συνέδριο, εκτός από ζητήματα δημοσίου δικαίου, φορολογικού δικαίου, έχει και ζητήματα της αναθεώρησης, που είναι και το φλέγον ζήτημα των ημερών, με εξαιρετικούς επιστήμονες από τις τρεις Νομικές Σχολές, με την παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του πρώην πρύτανη, κ. Φορτσάκη και πολλών άλλων εκλεκτών νομικών.
Ο κ. Δετσαρίδης τόνισε πως αναμένουν ένα πολύ γόνιμο επιστημονικό διάλογο, τα συμπεράσματα του οποίου θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης γενικότερα στα ζητήματα Δημοσίου Δικαίου και ειδικότερα στην αναθεώρηση, με την ελπίδα πως θα συμβάλλουν γενικότερα σε όλο αυτό το γίγνεσθαι του δημοσίου δικαίου.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
