Ο Πολιτισμος φερνει πιο κοντα Ελλαδα και Βουλγαρια

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία» στην είσοδο της πρυτανείας του ΔΠΘ

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία», που μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην είσοδο της Πρυτανείας του ΔΠΘ στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, παρουσία του Γενικού Πρόξενου της Βουλγαρίας κ. Vladimir Pisanchev.
 
Η έκθεση, που παρουσιάστηκε και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μια προσπάθεια του διάσημου βούλγαρου φωτογράφου Alexander Nishkov, ο οποίος αποτυπώνει με το φακό του επτά ιστορικά μνημεία και δύο τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO, της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.
 

Δεκαέξι φωτογραφικές λήψεις παρουσιάζονται στην έκθεση φέρνοντας σε επαφή το ευρύ κοινό με μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως οι εκκλησίες στην Μπογιάνα και το Ιβάνοβο, το Μοναστήρι της Ρίλα, οι τάφοι στο Καζανλάκ και στο Σβεστάρι, ο Ιππέας της Μαντάρα, η παλιά πόλη της Μεσημβρίας, τα Εθνικά Πάρκα Σρέμπαρνα και Πίριν.
 

Η έκθεση καταδεικνύει παράλληλα τις στενές ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και του Βυζαντίου, κάτι στο οποίο στάθηκαν τόσο η πρόεδρος του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών κ. Μαρία Δημάση όσο και ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και. Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος.
 
Από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας σημείωσε πως η φωτογραφική αυτή έκθεση είναι ακόμα μια απόδειξη των καλών σχέσεων που έχει η χώρα με την Ελλάδα αλλά και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ειδικότερα, εκφράζοντας την ελπίδα πως το κοινό θα προσέλθει για να την επισκεφτεί και να γνωρίσει καλύτερα τα μνημεία της χώρας, ελπίζοντας πως θα τους δημιουργηθεί η διάθεση να τα δουν και από κοντά.
 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο «Θρύλοι του Αίμου» του Γιορντάν Γιόβκοβ, η μετάφραση του οποίου εκπονήθηκε από τους απόφοιτους του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, κ. Ζωή Πολίτου και κ. Μάρκο Αλμπάνη υπό την επίβλεψη της Επ. Καθηγήτριας κ. Χριστίνας Μάρκου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.