«Ο νομος πλαισιο αρχιζει και βρισκει το δρομο της προσαρμογης»

Στην πρώτη του επίσκεψη στο νομό Ροδόπης ως υπουργός Παιδείας σε επαφή με φορείς ο Ευριπίδης Στυλιανίδης συζήτησε χθες στη νομαρχία για τα σχολικά κτίρια εξηγώντας τις διαδικασίες που θ’ ακολουθηθούν στη δρομολόγηση συγκεκριμένων έργων στο νομό Ροδόπης.

Αντικείμενο της σύσκεψης εργασίας ήταν «ο προγραμματισμός για κτιριακές υποδομές σχολικής στέγης στους δήμους και τις κοινότητες της Ροδόπης».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρης Σταμάτης, ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Χρήστος Παπαγεωργίου, οι βουλευτές Γιώργος Πεταλωτής και Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, δήμαρχοι και πρόεδροι Κοινοτήτων, όπως και οι προϊστάμενοι της Α/θμιας Μαρίνος Κωνσταντινίδης και Β/θμιας Κώστας Πανδρεμένος. Ο κ. Στυλιανίδης συνοδευόταν από το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Παναγιώτη Παταριά και την ειδική σύμβουλο σε θέματα ΟΣΚ Ρούλα Ελευθεριάδου, η οποία είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πριν τη σύσκεψη με τους φορείς της εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης προχώρησε σε δηλώσεις στις οποίες εξήγησε ότι το αντικείμενό της είναι η καταγραφή των αναγκών σε θέματα σχολικής στέγης ανά δήμο, η επεξεργασία των προτάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να δρομολογηθούν τα απαραίτητα έργα.

Μελέτες για έξυπνο σχολείο από τον ΟΣΚ

«Σε συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές του νομού και τους διευθυντές της εκπαίδευσης και με τη θερμή υποστήριξη του γ.γ. της περιφέρειας, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη συμπλήρωση των υποδομών στο νομό Ροδόπης, προκειμένου να διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρουσία του Δημήτρη Σταμάτη μια και στο Δ΄ ΚΠΣ όλες οι δαπάνες για τη στέγη και τις υποδομές δεν περνούν μέσα από το ΕΠΕΑΕΚ, αλλά δίνονται μέσα από τη γενική γραμματεία της περιφέρειας. Χαρακτήρισε αναγκαία τη σύμπραξη όλων των τοπικών φορέων και αρχών. Είπε ότι έχει γίνει μια επιμελημένη δουλειά καταγραφής των αναγκών το προηγούμενο διάστημα και εξήγησε ότι ο ΟΣΚ θα πάρει όλα τα στοιχεία και θα προγραμματίσει ανάλογα τις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. «Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο ΟΣΚ έχει ήδη επεξεργασμένες μελέτες ενός έξυπνου σχολείου το οποίο αξιοποιεί όλα τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και σε μια περιοχή που συνδυάζει την ανάπτυξη σε συνδυασμό με το σεβασμό στο περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε σε καινοτομίες.

Υπάρχει ετοιμότητα σε επίπεδο μελετών, άψογη δυνατότητα σε επίπεδο δημοπράτησης κι εκτέλεσης των έργων. Υπό αυτή την έννοια, κάθε τι που θ’ αποφασίσουμε θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και προϋπολογισμό πιστώσεων»
περιέγραψε ο κ. Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι όλοι θα βαθμολογηθούν από το αποτέλεσμα των ενεργειών στο τέλος της προγραμματικής περιόδου. Εξήγησε δε ότι τα έργα που θ’ αποφασιστούν ως έργα προτεραιότητας θα γίνει ενημέρωση σε μια άλλη συνάντηση, αφού γίνει πρώτα η επεξεργασία των στοιχείων από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Συναντήθηκε με εκπροσώπους 15μελών συμβουλίων

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες καταλήψεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο Ε. Στυλιανίδης δήλωσε. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα είναι ικανοποιημένη όταν κανένα σχολείο δεν τελεί υπό κατάληψη. Η κατάληψη είναι ένα ακραίο μέσο η οποία καλό θα είναι να νομιμοποιείται δημοκρατικά πριν το διαχειριστούν αυτοί που το χρησιμοποιούν. Ως υπουργείο προσπαθούμε ν’ απαντούμε στην ουσία των προβλημάτων. Γι’ αυτό και λειτουργούμε αποκεντρωμένα πάνω στο πρόβλημα, ακούμε τις προτάσεις και τις αγωνίες, των γονιών, των μαθητών και των διδασκόντων και προσπαθούμε ν’ απαντούμε με πράξεις.

Σε τρεις εβδομάδες σκληρής δουλειάς καταφέραμε να καλύψουμε σχεδόν όλα τα οργανικά κενά που υπήρχαν, διασφαλίσαμε το μεγαλύτερο αριθμό πιστώσεων που διασφάλισε τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Παιδείας – πάνω από 10.000 πιστώσεις – για αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Πρόσφατα διασφαλίσαμε άλλες 900 πιστώσεις για να καλύψουμε αυτά τα κενά». Ο κ. Στυλιανίδης
θύμισε ότι τα κενά ενίοτε δημιουργούνται εκτάκτως και δεν είναι δυνατόν να είναι προβλέψιμα από την πολιτική ηγεσία. Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5.500 επαπειλούμενες εγκυμοσύνες οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα έξι μηνών άδειας σε κάθε εκπαιδευτικό. «Από αυτές επιβεβαιώνονται συνήθως λιγότερες από τις μισές, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε όπως και δε μπορούμε ν’ αρνηθούμε το δικαίωμα της άδειας από σεβασμό στα δικαιώματα της γυναίκας αλλά και γιατί πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ν’ αντιμετωπιστεί το δημογραφικό ζήτημα.

Επιπλέον, υπάρχουν έκτακτες εκπαιδευτικές άδειες, όπως κι έκτακτες άδειες λόγω ασθενείας. Στο μέτρο που μπορούμε να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις λειτουργούμε κατασταλτικά. Πριν μια εβδομάδα έκοψα 40 αποσπάσεις σε γραφεία βουλευτών, τους οποίους παρακάλεσα να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα γιατί ο δάσκαλος πρέπει να είναι μέσα στην τάξη κι όχι κάπου αλλού.

Έχει συσταθεί μια ειδική επιτροπή στο υπουργείο η οποία φροντίζει να μην εμφανιστούν φαινόμενα έλλειψης προσωπικού σαν αυτά που εμφανίζονται τα τελευταία 10 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στα βιβλία, επιβάλαμε πρόστιμα στα τυπογραφεία που άφησαν τα βιβλία απ’ έξω για να εκτυπώσουν προεκλογικά φυλλάδια ή ψηφοδέλτια και φροντίσαμε να φτάσουν όλα τα βιβλία στις τάξεις.

Κάποια που λείπουν είναι δευτερευούσης σημασίας ή βοηθητικά βιβλία ή του δευτέρου εξαμήνου. Ακόμη κι αν κάπου έφτασαν λιγότεροι αριθμοί τευχών φροντίζουμε σε συνεργασία με τους περιφερειακούς διευθυντές να το αντιμετωπίζουμε»
εξήγησε.

Σχολιάζοντας ένα ακόμη αίτημα των καταλήψεων που αφορά στις κτιριακές υποδομές, ο κ. Στυλιανίδης μετέφερε ότι μέσω του ΟΣΚ είναι σε εξέλιξη ένα γενναίο και δυναμικό πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολείων ή συμπλήρωσης των υφιστάμενων.

«Από την πρώτη στιγμή έχω απευθύνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να εξαιρέσουμε το χώρο της εκπαίδευσης από τα πεδία της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης γιατί όταν γίνεται αντιπαράθεση στο χώρο της εκπαίδευσης σημαίνει ότι καθιστούμε ομήρους τα ίδια μας τα παιδιά και υπονομεύουμε το μέλλον μας».

Ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε ότι συναντήθηκε την Κυριακή με εκπροσώπους 15μελών συμβουλίων σχολείων της Ροδόπης, όπου διέκρινε το υψηλό τους επίπεδο. «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αλλά θέλει χρόνο η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων» είπε.

Εφαρμογή νέου νόμου πλαισίου

Σε ό,τι αφορά κάποιες επισημάνσεις που έγιναν από τους πρυτάνεις στην πρόσφατη Σύνοδο αναφορικά με τις δυσκολίες εφαρμογής του νέου νόμου πλαισίου σε κάποια ζητήματα, όπως είναι αυτό της εκκαθάρισης του μητρώου των φοιτητών, ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι τα 18 από τα 23 πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν παρόμοια πρόβλημα. «Αυτή τη στιγμή αναζητούνται πρακτικοί τρόποι για να εφαρμοστεί ο νόμος σε ό,τι αφορά αυτή τη διάταξη. Υπάρχουν, όμως, πολλές καίριες διατάξεις που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, όπως είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας από το υπουργείο στους πρυτάνεις για τον έλεγχο νομιμότητας των διορισμών και των εξελίξεων των μελών ΔΕΠ που έχει ήδη βρει εφαρμογή, όπως επίσης οι κρίσεις νέων επιστημόνων. Ο 4ετής προγραμματισμός είναι σε εξέλιξη κι έχουμε πει ότι όπου δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 4ετή θα τους βοηθήσουμε, μ’ έναν προγραμματισμό που θα τον διαμορφώσουν τα οικονομικά πανεπιστήμια.

Σε σχέση με τον εσωτερικό κανονισμό έχουμε εξηγήσει ότι όποιοι δεν έχουν την ετοιμότητα θα τους βοηθήσουμε μ’ ένα πρότυπο εσωτερικό κανονισμό.

Το πολλαπλό σύγγραμμα έχει ολοκληρωθεί, έχω ήδη υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, έχει υπογραφεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δημοσιεύεται άμεσα στο ΦΕΚ κι εφαρμόζεται από 1 Σεπτεμβρίου του 2008.

Στις περισσότερες διατάξεις του, ο νόμος πλαίσιο αρχίζει και βρίσκει το δρόμο της προσαρμογής. Το ζήτημα είναι να έχουμε την ετοιμότητα και τη διαλλακτικότητα όταν θα ανακύψουν πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή να τα προσαρμόσουμε, να συμπληρώσουμε κάποια κενά και να είμαστε αποτελεσματικοί προς όφελος του συνόλου της εκπαιδευτικής διαδικασίας»
κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης για να περάσει στη συνέχεια στη σύσκεψη που ήταν κλειστή.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.