«Ο μουσουλμανος κανει με χαρα τη νηστεια γιατι ξερει οτι εφαρμοζει μια θεικη εντολη»

Ο σοφολογιότατος μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί μίλησε στον ΠτΘ για το συμβολισμό του ραμαζανιού που έλκει το όνομά του από το μήνα Ραμαζάν. Οι δύο μήνες πριν τον Ραμαζάν, ο Ρετζέπ και ο Σαμπάν, είναι επίσης ιεροί μήνες για τους μουσουλμάνους. «Ο Θεός είπε ο Ραμαζάν είναι ο μήνας μου κι ο μήνας Σαμπάν είναι του Μοχάμετ». Το ραμαζάνι άρχισε χθες και το μπαϊράμ είναι στις 3 Νοεμβρίου.

Ο σοφολογιότατος απαντά σε όσους απορούν για το πώς οι μουσουλμάνοι καταφέρνουν να κρατούν νηστεία από τις 5.00 το πρωί μέχρι τις 7.00 το βράδυ. Στη νηστεία δεν επιτρέπεται ούτε καν το νερό ή το τσιγάρο. «Είναι δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος που δεν είναι μουσουλμάνος. Εμείς που κρατάμε τη νηστεία γνωρίζουμε αν είναι δύσκολο ή εύκολο.

Στην αρχή ενοχλεί και η έλλειψη του τσιγάρου αλλά μετά από μία εβδομάδα δεν μένει κανένα βάσανο. Αισθανόμαστε να έχουμε μια διαφορετική ζωή από άποψη υγείας.

Κάποιοι λένε ότι μετά από μία μέρα που δεν τρώμε το βράδυ επιτρέπονται όλα και νομίζουν ότι τρώμε πολύ, αλλά δεν είναι έτσι. Τρώμε φυσιολογικά κι όσο προχωρούν οι μέρες είναι σαν να μικραίνει το στομάχι και λιγοστεύουμε το φαγητό, τρώγοντας περισσότερα φρούτα. Δεν μπορούμε να φάμε βαριά φαγητά».

Ο σοφολογιότατος μουφτής εξηγεί ότι η τήρηση της νηστείας δεν περιλαμβάνει μόνο τις εντολές που αφορούν τον περιορισμό του φαγητού. «Εάν με χτυπήσει κάποιος που βρεθεί στο δρόμο μου δεν πρέπει να του απαντήσω αλλά να του πω «νηστεύω». Όπως είπε κι ο Χριστός «αν σε χτυπήσει από το ένα μάγουλο γύρνα και το άλλο». Νηστεία δεν είναι μόνο το να μην τρώμε και να μην πίνουμε. Λένε ότι πρέπει να έχεις τα μάτια σου σε επιφυλακή, να προσέξεις πού βλέπουν τα μάτια σου, τι σκέφτεται το μυαλό σου, τι δέχεται η καρδιά σου, πού πας με τα πόδια σου, τι κάνεις με τα χέρια σου.

Όλα είναι σε επιφυλακή. Ο άνθρωπος προσέχει τον εαυτό του να μην αμαρτήσει κι αυτό βοηθάει από πνευματική άποψη αλλά και από ψυχολογική».

Ο κύκλος της Σελήνης

Ο μουφτής Κομοτηνής μιλάει για τη χαρά που νιώθει ο πιστός όταν κλείνει ο ημερήσιος κύκλος της νηστείας και πλησιάζει η ώρα του φαγητού. «Το τελευταίο τέταρτο που περιμένεις το φαγητό ό,τι σκέφτεται το μυαλό όλα τελειώνουν. Καταλαβαίνεις ότι αυτά έγιναν για το Θεό κι αρχίζεις να το ζεις, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα κι εκείνη η χαρά είναι απίστευτα μεγάλη. Είναι η θεία χάρη που έρχεται είτε την ζητάς είτε όχι. Ο μουσουλμάνος κάνει με χαρά τη νηστεία του γιατί ξέρει ότι εφαρμόζει μία θεϊκή εντολή».

Η νηστεία ξεκινά για το αγόρι στα 11 χρόνια του και για το κορίτσι στα 10 σε ό,τι αφορά τους μουσουλμάνους της Νότιας Ευρώπης. Ο μουφτής εξηγεί ότι ανάλογα με την περιοχή διαφοροποιείται ακόμη και η ηλικία του γάμου και δίνει παραδείγματα. «Στη Βόρεια Ευρώπη το κορίτσι πρέπει να είναι 18- 19 χρονών, στη Γερμανία, την Τσεχοσλοβακία μπορεί να είναι 18 χρονών ενώ στην Ελλάδα 17».

Ο Μέτσο Τζεμαλί μιλάει για τη Σελήνη και την επιρροή της στο χρόνο του ραμαζανιού. «Το ραμαζάνι που γίνεται τον χειμώνα παίρνει κάθε χρόνο από 10 μέρες σύμφωνα με τη Σελήνη.

Ο προφήτης μας μέτρησε τη Σελήνη με τα χέρια του, 29, 30, 29, 30,….. και στους 12 μήνες βγαίνουν 10 μέρες, γι’ αυτό και κάθε χρόνο το ραμαζάνι έρχεται 10 μέρες πριν το περσινό ραμαζάνι. Του χρόνου θα είναι στις 25 Σεπτεμβρίου. Φέτος έτυχε το ραμαζάνι να διαρκεί 29 μέρες.

Έχουμε τη βραδινή προσευχή η οποία διαρκεί περίπου μία ώρα». Στην Κομοτηνή υπάρχουν 17 τζαμιά στα οποία προσεύχεται η πλειοψηφία των πιστών. «Άντρες, γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι κρατούν νηστεία στο ραμαζάνι και πηγαίνουν στη βραδινή προσευχή» μετέφερε με ικανοποίηση ο μουφτής Κομοτηνής για την τήρηση των κανόνων της θρησκείας.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.