«Ο μεταλλευτικος κωδικας ειναι μια αποικιοκρατικη συμβαση»

«Ο χρυσός είναι μια ιστορία η οποία συνοδεύεται μόνο από βλαπτικές επιπτώσεις για τις περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται. Δεν υπάρχει καμία επωφελής δραστηριότητα για τις περιοχές αυτές, παρά μόνο για τους χρυσοθήρες και τους επενδυτές χρυσού», δηλώνει ο κ. Τόλης Παπαγεωργίου, γνωστός στην περιοχή για τη συμμετοχή του στο κίνημα της αντίδρασης κατά της εξόρυξης και της επεξεργασίας χρυσού στην περιοχή. Σχολιάζει σήμερα στον «Κόσμο» την τακτική των εταιρειών χρυσού και παράλληλα προσθέτει: «Ο μεταλλευτικός κώδικας είναι μια αποικιοκρατική σύμβαση η οποία παραδίδει όλη την Ελλάδα στα χέρια του κάθε φορά μεταλλευτικού επενδυτή για να μπορούν να αντιδράσουν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, εκτός από το Σύνταγμα».

Έρχεστε τόσο συχνά στη Θράκη που θα έλεγε κανείς ότι κάνατε τόπο σας τον τόπο μας…

Εγώ λέω ότι είμαι από την Κομοτηνή, είμαι από την Αλεξανδρούπολη, είμαι κυρίως από τη Χαλκιδική, από κάθε τόπο που υποφέρει από τις μεταλλουργίες χρυσού.

Γιατί φαίνεται να «έχουν βάλει στο μάτι» όλους αυτούς τους τόπους οι εταιρείες χρυσού;

Γιατί, θεωρούμαστε τριτοκοσμικοί. Έχουν την αίσθηση ότι πετώντάς μας τη λέξη «επένδυση», εμείς θα σκύψουμε να τους φιλήσουμε τα πόδια. Αλλά αυτά τα πράγματα για μας έχουν περάσει.

Πού οφείλεται αυτή η πείσμονα εμμονή τους;

Όταν πέφτουν οι οικονομίες παγκόσμια, ανεβαίνει ο χρυσός. Σήμερα ο χρυσός είναι περίπου στα 1000 δολάρια η ούγια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κάθε μεταλλουργία θα κάνει οτιδήποτε προκειμένου να πετύχει τις επιδιώξεις της. Το θέμα είναι ότι ούτε ο τόπος ούτε η Ελλάδα έχουν να κερδίσουν κάτι από τέτοιες επενδύσεις.

Θα πρέπει να αλλάξει ο μεταλλευτικός κώδικας;

Ο μεταλλευτικός κώδικας είναι μια αποικιοκρατική σύμβαση, η οποία παραδίδει όλη την Ελλάδα στα χέρια του κάθε φορά μεταλλευτικού επενδυτή, για να μπορούν να αντιδράσουν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, εκτός από το Σύνταγμα.

Και οι ενεργοί πολίτες είναι απροστάτευτοι;

Η ιστορία ξεκίνησε το 1999 για την Κομοτηνή, το 2000 για την Αλεξανδρούπολη και το 1988 για τη Χαλκιδική. Έκτοτε οι ενεργοί πολίτες, τους οποίους τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ελλάδα θέλει να τους ανεβάσει ψηλά στο βάθρο, αγωνίζονται, φυλακίζονται, πληρώνουν τα πάντα και δεν έχουν από πουθενά στήριγμα. Η κάθε κυβέρνηση τους μεταχειρίζεται σαν παρίες και έτσι ο ενεργός πολίτης, μόνο στήριγμα δικό του έχει την αγωνιστικότητά του και το κουράγιό του. Μέχρι σήμερα το κουράγιο δεν μας έχει λείψει ούτε θα μας λείψει ποτέ.

Ναι, αλλά και οι εταιρείες χρυσού δεν πτοούνται, βλέπετε και εσείς ότι επιμένουν…

Η εμμονή τους οφείλεται στο ότι έχουν πάρει πολύ φθηνά τα δικαιώματα. Το αντικείμενο είναι της τάξεως δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι χρυσοθήρες είναι εταιρείες υψηλού ρίσκου, οι οποίες περιφέρονται από χώρα σε χώρα για να βρουν εύκολα θύματα και να ριζώσουν.

Ποιες χώρες κατέβαλαν υψηλό τίμημα μέχρι τώρα;

Όλες οι χώρες στις οποίες έχει γίνει η δραστηριότητα ανάκτησης χρυσού, έχουν πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα.

Ανάκτηση χρυσού και ανάπτυξη και ευημερία για τον τόπο δεν συμβαδίζει;

Ο χρυσός είναι μια ιστορία η οποία συνοδεύεται μόνο από βλαπτικές επιπτώσεις για τις περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται. Δεν υπάρχει καμία επωφελής δραστηριότητα για τις περιοχές αυτές, εκτός από τους χρυσοθήρες και τους επενδυτές χρυσού.

Η περιοχή μας έχει αναπτύξει αντιστάσεις. Πόσες φορές ακόμη θα πρέπει οι πολίτες να πούνε το «όχι»;

Και οι πολίτες και οι πολιτικοί είπαν όχι. Ο αγώνας και η υπομονή όλων θα πρέπει να συνεχιστεί.

Έχουν χρησιμοποιήσει οι εταιρείες ανέντιμους τρόπους;

Ο άνθρωπος ο οποίος σήμερα είναι ο επικοινωνιολόγος εδώ, ήταν και στην TVX στην Χαλκιδική. Από εκεί έφυγε τρέχοντας και από εδώ με τον ίδιο τρόπο θα φύγει.

Η Χαλκιδική είναι κοντά στην περιοχή μας;

Η Χαλκιδική είναι ένα με την περιοχή σας, όπως και με άλλους τόπους οι οποίοι αγωνίζονται να διώξουν την χρυσή πανώλη, η οποία έχει επεκταθεί στην Ελλάδα.

Ήταν υψηλό το κόστος που πλήρωσε;

Δεν πλήρωσε, πληρώνει και θα πληρώνει για πολλές δεκαετίες ακόμη, γιατί οι επιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες δυστυχώς.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους Θρακιώτες;

Θα τους έλεγα: Αντισταθείτε, όπως αντισταθήκατε από το 1999 μέχρι σήμερα και στο τέλος αυτοί που θα υποκύψουν θα είναι οι κυβερνώντες και οι χρυσοθήρες.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.